INTERVJU Brankica Benc, načelnica Općine Rakovec

0
Komunalac add

1. U Općini Rakovec i u ovoj godini bilo je brojnih aktivnosti. Što je po vama obilježilo prošlu godinu?

– U 2023. godini u Općini Rakovec realizirani su brojni infrastrukturni, komunalni i društveni projekti.  Novoasfaltirane su nerazvrstane i županijske ceste, obnavljali poljski putovi, uređivali društveni domovi, financirali projekti udruga na području općine, NK Rakovec, LD Šljuka Rakovec, Udruga žena Baničevec i DVD Rakovec, a pri kraju je i gradnja treće dionice nogostupa u Rakovcu. Realizirani su projekti u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, a najvažniji korak u obrazovanju i za budućnost općine Rakovec, nakon provedenog postupka javne nabave, potpisan je ugovor o izvođenju radova na gradnji dječjeg vrtića u Rakovcu. Gradnja dječjeg vrtića jedan je od najvažnijih projekata općine Rakovec od osnivanja općine te je potpisivanje ugovora s izvođačem radova na gradnji vrtića kruna obilježavanja 30 godišnjice osnivanja općine Rakovec.

Od prometne infrastrukture obnovljena je novim asfaltnim slojem županijska cesta Rakovec – Goli Vrh, zbog oštećenja nastalih u potresu, u duljini 1,5 kilometara, a radove je financirala Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije. Obnovljene su novim asfaltnim slojem ceste Baničevec – Mlaka i cesta u Brezanima sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. A uskoro će biti dovršeni radovi na gradnji treće dionice nogostupa u Rakovcu zajedno s oborinskom odvodnjom i gradnjom mosta i ograde na koridoru nogostupa, te proširenjem ceste. Ovim projektom želi se podići veća sigurnost svih sudionika u prometu posebno školske djece, a projekt su financirali Zagrebačka županija, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Općina Rakovec.

 

Uređeni su i unutrašnjost društvenog doma u Lipnici zajedno s novim električnim instalacijama,sanitarni čvor u društvenom domu Hruškovec, a postavljene su unutarnje i vanjske podne keramičke pločice u društvenom domu u Hudovu.

Za podizanje uređenosti sela postavljene su i vanjske klupe na mjesnim prostorima, uz kapelice, raspela i društvene domove u Rakovcu, Dvorišću, Valetiću , Hudovu, Hruškovcu, Brezanima i Mlaki. Klupe su nabavljene zajedničkim sredstvima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te Općine Rakovec.

Produžen je krak javne rasvjete uz nogostup mjesnog groblja u Rakovcu i uređen centralni križ na groblju. Inače, općina je još 2020. godine rekonstruirala javnu rasvjetu u svim selima općine u energetski učinkovitu i ekološki prihvatljivu, i najvažnije kao dodatna usluga za stanovnike od tada javna rasvjeta radi cijelu noć, i ne manje bitno postigle su se uštede na računima i do 70 posto.

Uređivani su poljski putovi koji su u funkciji poljoprivredne proizvodnje, a istodobno služe i kao alternativni prometni pravci. Tako su ove godine uređivani putovi u Rakovcu, Brezanima, Golom Vrhu, Dvorišću, put Lipnica – Kolenica, Valetiću, Baničevcu, Mlaki. Održavane su i prometnije nerazvrstane ceste košnjom bankina i i uređenjem odvodnih kanala, a čija je ukupna duljina 40 kilometara. Cilj je poljoprivrednicima olakšati dostupnost poljoprivrednih površina, koje su u Općini gotovo sve obrađene zahvaljujući vrijednim ljudima koji ovdje žive. Ove projekte financirale su Zagrebačka županija i Općina Rakovec.

Kao i ido sada općina je realizirala i druge projekte kojima osiguravamo dostupnost društvenih i socijalnih usluga, kako bi mlade obitelji ostale na selu, od čega su najvažniji jednosmjenska nastava kao nadstandard obrazovanja u osmogodišnjoj područnoj školi Rakovec, financirale su se radne bilježnice za sve osnovnoškolce, srednjoškolcima sufinancirala nabava školskih knjiga i sufinancirao prijevoz, a koji je za njih besplatan. Financirali smo odvijanje male škole, nabavili potrebne školske materijale i USB zvučnik za maloškolce. Sufinancirali školuplivanja za polaznike četvrtog razreda.

2. U 2024. godinu Općina Rakovec ulazi i s novim proračunom. Koje biste projekte posebno izdvojili?

U proračunu općine Rakovec za 2024. godinu osigurana su sredstva za nastavak započetih projekata, daljnjom gradnjom nogostupa u Rakovcu, uređenjem dječjih igrališta, asfaltiranja cesta, uređenjem poljskih putova i javnih prostora, kapelica, poklonaca i raspela, te uređenje autobusnih stanica. U proračunu planirana su sredstva za obnovu društvenih domova.

Planirana su i sredstva za projekt precrpne stanice kanalizacije u PZ Mlaka nastavno na idejno rješenje trase kanalizacije u općini.

Općina i u 2024. godini nastavlja s ulaganjem u školstvo i provođenjem ostalih demografskih mjera. Sufinancirati će se radne bilježnice i ostali radni materijali za sve osnovnoškolce, kao i škola plivanja, te darovi za djecu uoči Sv. Nikole i Božića.

Financirati će se logopedska terapija, sufinancirat će se udžbenici i prijevoz srednjoškolcima. Općina će nastaviti sufinancirati dječji vrtić, kao i davati jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad. U proračunu za 2024. godinu planirane su božićnice za umirovljenike i socijalno ugrožene, te sredstva za Crveni križ, a koji u svojim programima ima dostavu obroka, pomoć u kući i prijevoz starim i nemoćnim osobama na području općine Rakovec.

Osigurana su i sredstva za vatrogastvo i civilnu zaštitu, te nabavu novog vatrogasnog vozila, kao i sredstva za uređenje prostorija NK Rakovec i vanjske rasvjete.

Općina će i dalje pomagati udruge s područja općine, NK Rakovec, Udrugu žena Baničevec, Lovačko društvo Šljuka Rakovec i DVD Rakovec kao i sve ostale kulturne, vjerske, sportske i turističke manifestacije i aktivnosti.

Najviše sredstava i aktivnosti u 2024. godini biti će usmjereno na gradnju dječjeg vrtića u Rakovcu, povijesnog projekta koji će odrediti bolju budućnost za sve stanovnike općine i dodatno u potpunosti opravdati osnivanje općine Rakovec.

Kao i do sada i ove godine Zagrebačka županija podupirala je sve projekte za razvoj Općine Rakovec, zahvaljujem se Zagrebačkoj županiji na suradnji i financiranju projekata u općini, županu Stjepanu Kožiću koji podupire ravnomjeran razvoj i razvoj malih sredina, gdje zahvaljujući tome idemo u korak i s puno većim sredinama. Zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, koje nam je također pomoglo u realizaciji projekata, te Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Također iduće godine zbog  ukidanja prireza povećat će se plaće zaposlenicima, a Općina Rakovec neće podizati porez na dohodak, jer nam je u interesu bolji standard svih stanovnika općine.

Za kraj godine Općina Rakovec razveselila je najmlađe poklonima za Sv. Nikolu i Božić, a umirovljenicima i socijalno ugroženim osobama osigurala božićnice uz prigodni božićni domjenak. Uoči Božića u suradnji sa Župom Sv. Jurja i Udrugom žena Baničevec organizirano je paljenje adventskih svijeća u Rakovcu, u veselju i zajedništvu i predivnom druženju uz male i velike.

Zahvaljujem se svim stanovnicima Općine Rakovec na potpori i zajedništvu, jer samo zajedno postižemo najbolje rezultate za budućnost, razvoj i napredak naše općine.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime