In memoriam Vladimir Ivezić Beli

0
Komunalac add

Nakon duge i teške bolesti 16. lipnja 2022. godine u Vrbovcu je u 63. godini života preminuo svestrani vrbovečki sportaš i djelatnik, Vladimir Ivezić Beli, koji je neosporno dio vrbovečke sportske povijesti, koju je stvarao u streljaštvu, kuglanju, rukometu i sportskom ribolovu.

Potječe iz radničke obitelji Ivezić koja se doselila iz Like u Vrbovec 1959. godine. Rođen je 5. ožujka 1959. godine u Zagrebu, kao treće dijete, od oca Milana Ivezića i majke Barice rođ. Horvat. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u vrbovečkoj  OŠ 7. maj. Srednju školu pohađao je u CUO Vladimir Nazor u Vrbovcu gdje je maturirao i stekao zvanje strojobravara. U vrijeme školovanja isticao se sportskim aktivnostima te je bio aktivan član vrbovečkih izviđača. Bio je član i vrbovečke omladinske brigade s kojom je sudjelovao na radnim omladinskim akcijama diljem tadašnje Jugoslavije. Radni vijek je proveo u vrbovečkoj Opremi i tvrtki Jurval odakle je otišao u mirovinu 2019. godine. U braku s Renatom rođ. Ljubobratović ima dvije kćeri Maju i Anu te je bio ponosan na svoje četvoro unučadi.

U sportski svijet je ušao slijedeći stariju braću Marijana i Damira koji su također stvarali povijest vrbovečkog sporta u raznim sportovima. Jednostavno uz svoju stariju braću, Vladimir nije ni mogao drugačije završiti, nego u svijetu sporta.

ŠRD Črnec iz 1970-tih godina

Vladimir je bio član Streljačkog društva Centar u kojem se afirmirao kao vrbovečki uspješni strijelac i koji je popularizirao streljaštvo na području bivše općine Vrbovec. Uz streljaštvo doprinosio je društvenom razvoju i životu vrbovečke mladeži. Jedan dio sportskog angažmana/talenta darovao je i rukometnom sportu jer je par godina igrao za Rukometni klub PIK Vrbovec.

KK Oprema prvak KSO Križevci 1985./86.

Kuglanju je posvetio jedan veći dio svoje sportske karijere. Matični klub mu je bio  Kuglački klub Oprema s kojom je osvajao prva mjesta u KSO Križevci te na raznim turnirima i u drugim vidovima ligaškog natjecanja. Igračku karijeru je završio u kuglačkom klubu Vrbovec. Do 1998. godine bili su članovi u 1. B kuglačkoj ligi, a tada zbog financijskih poteškoća dolazi do osipanja igračkog kadra i nemogućnosti očuvanja statusa prvoligaša.MI PIK Vrbovec u 2001. godini prestaje biti sponzor tvorničkim sportskim klubovima, pa tako i kuglačima, a privatizacijom Motela PIK Vrbovec nestaje kuglane, a time i kuglačkog sporta u Vrbovcu. Kuglački klub PIK Vrbovec uspijeva završiti sezoni 2001./02. igrajući domaće utakmice u Sesvetskom Kraljevcu nakon čega prestaje djelovati.

Najveći dio svoje sportske posvetio je sportskom ribolovu u kojem je pronašao strast i sportske izazove,još kao osnovnoškolac, kojem je ostao vjeran do svoje smrti. Tijekom sredine 1970-tih postaje članom Sportsko-ribolovnog društva Črnec. Jedan je od osnivača vrbovečkog Sportsko-ribolovnog društva Amur iz 1981. godine. U prvoj seniorskoj ekipi natjecali su se: Petar Bernašek, braća Marijan, Damir i Vladimir Ivezić, Bradić Stjepan i Josip Puhin. ŠRD Amur je osvajač brojnih pehara na općinskoj i županijskoj razini natjecanja, a bilo je uspjeha i na regionalnim i nacionalnim natjecanjima, u kojima je svoj doprinos dao i Vladimir Ivezić Beli. Na kraju uspješne i bogate seniorske ribolovne karijere uspješno se nastavio natjecati i u veteranskoj konkurenciji. Djelovao je na jačanju svijesti o zaštiti slatkovodnih voda i očuvanju flore i faune.

Uz natjecateljski duh i angažman, krasila ga je postojanost i karakter odgovorne osobe prema svim radnim zadaćama, akcijama i preuzetim obvezama. Odgovoran do srži, kao sportaš i kao čovjek, na kojeg se uvijek možeš osloniti i računati doslovce u svakoj prigodi i u svako vrijeme. Pomicao je granice druželjubivosti i vezanosti za razvoj sportskih društava u kojima je djelovao i pripadao. Jednostavan u komunikaciji, a kao dobrodušan i druželjubiv sportaš i pošten čovjek, davao je svoju dušu i živio za vrbovečki sport.

U smiraj života pronašao je zadovoljstvo i radost u kolekcionarstvu, točnije u numizmatici, a posebice se fokusirao na skupljanje novčanice i kovanice Republike Hrvatske. Pored svih uzbuđenja bio je i pasionirani kartaš belota.

Njegov prerani odlazak je prije svega nenadoknadivi gubitak za njegovu obitelji, ali je to veliki gubitak i za ŠRD Amur, ali i za vrbovečki sport u cjelini jer su rijetki sportaši koji su ostavili tragove u raznim sportovima u Vrbovcu. U cjelokupnom, samoprijegornom, životnom hodu doprinosio je podizanju prepoznatljivosti i progresivnim uspješnim mijenama vrbovečkog sporta. Zbog toga ostaje zabilježen kao jedna uspješna karika vrbovečkog sporta u kojem je sudjelovao više od 40-tak godina.

Posljednji ispraćaj svestranog vrbovečkog sportaša i sportskog djelatnika, Vladimira Ivezića Belog, bit će u ponedjeljak, 20. lipnja 2022. u 14,00 sati na Gradskom groblju u Vrbovcu.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime