In memoriam Venek Posavec

0
Komunalac add

Nakon duge i teške bolesti 8. travnja 2022. godine u Vrbovcu u 69. godini života preminuo je poznati vrbovečki sudac, zaslužni sportski djelatnik i javna osoba grada Vrbovca, Venek Posavec. Potječe iz zemljoradničke obitelji. Rođen je kao prvo dijete 21. siječnja 1954. godine u Ledini od oca Stjepana Posavca i majke Slavice rođ. Cuzelj, koji su imali i kći Jagicu. Osnovnu školu završio je u Preseki, a maturirao je u vrbovečkoj gimnaziji 1973. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Brak je sklopio s Ružicom Tkalčec 3. kolovoza 1985. godine u Rovišću.

Ugledni vrbovečki sudac

Po završetku studija najprije se zaposlio u stručnim službama općine Vrbovec gdje je radio nekoliko godina. Potom je cijeli radni vijek proveo kao sudac u Vrbovcu. Godinama je obnašao dužnost predsjednika Prekršajnog suda u Vrbovcu, a zatim voditelja Prekršajnog suda u Velikoj Gorici, stalna služba u Vrbovcu. U zadnji par godina bio je sudac Općinskog suda u Sesvetama, stalna služba Prekršajnog odjela u Vrbovcu. Obnašao je i dužnost predsjednika Gradskog izbornog povjerenstvo Grada Vrbovca. Na vlastiti zahtjev, zbog narušenog zdravstvenog stanja umirovljen je 2021. godine.

Venek Posavec je bio prije svega častan, ugledan i principijelan sudac koji je držao do digniteta sudačke profesije te će u vrbovečkoj javnosti ostati zapamćen kao izuzetno dostojanstven i pravedan sudac. Iako je, zbog svog posla, stalno bio pod povećalom vrbovečke javnosti, ponašao se i živio u skladu s kodeksom sudačke etike, pri čemu se zalagao za  ostvarenje neovisnosti, nepristranosti, stručnosti, jednakosti i dostojanstva sudačkog poziva promičući načela visokih etičkih standarda.

Zaslužni sportski djelatnik

U mladosti je igrao nogomet i jedno kraće vrijeme je trenirao džudo dok je studirao u Zagrebu. Bio je dugogodišnji pratitelj nogometnih i sportskih zbivanja u općini Vrbovec. Ipak najveći obol na sportskom planu pružio je kao nogometni djelatnik. Jedan je od utemeljitelja Nogometnog kluba Preseka, osnovanog 8. rujna 1991. godine. Na osnivačkoj skupštini kluba Venek Posavec je izabran za tajnika i tu je dužnost godinama uspješno obavljao. Pored sportske dimenzije, kao intelektualac djelovao je i na odgojno-obrazovnim procesima u klubu, zagovarajući fair play u sportskom ponašanju i poštivanju protivnika. U prvim godinama kluba daje veliki doprinos u stvaranju ugleda i renomea NK Preseke i u izgradnji igrališta i sportskih objekata. Upravo su te prve godine i najuspješnije jer je Preseka od lokalnog nogometnog kluba postao prepoznatljiv i na nivou Zagrebačkog nogometnog saveza i Nogometnog saveza Zagrebačke županije, koji se tada natjecao u II. ZL Istok i I. ŽNL Istok.

NK Preseka, 1991. godina

Uz klupski angažman dao je doprinos u razvoju nogometa od općinskog pa do međužupanijskog ranga natjecanja. Aktivan je bio u radu Nogometnog središta Vrbovec. Član je Izvršnog odbora Nogometnog saveza Zagrebačke županije od 1994. do 2008. godine i predsjednik Disciplinske komisije NS Zagrebačke županije od 1998. do 2008. godine. Bio je i predsjednik Komisije za žalbe Središta Zagreb.

Društveni i javni pregalac

U rodnoj Ledini bio je izuzetno poštivan i cijenjen, a status ugledne osobe i istaknute moralne veličine imao je u cijelom presečkom kraju. Uvelike je doprinosio promociji i razvoju rodnog sela i općenito općine Preseka, a najviše je ostvario na sportskom polju. Sudjeluje u društvenom i javnom životu grada Vrbovca te je nazočan na mnogim vrbovečkim zbivanjima, izložbama i eventima. Bio je čovjek pozitivne životne energije koju je velikodušno zračio u svom okružju. Zbog susretljive i druželjubive naravi na ljudski i edukativni način rješavao je probleme. Njegov prerani odlazak je veliki gubitak za društveni život Grada Vrbovca koji je izgubio velikog čovjeka. Venek Posavec je u pravom smislu te riječi bio pravi čovjek, a to je najteže postići i najveće priznanje koje se može doživjeti u svom životu. Njegova ostavština prije svega stvarana je na međusobnom uvažavanju, poštivanju i decentnom nastupu.

Venek Posavec se kao istinski intelektualac te sportski i društveni pregalac nesebično i iskreno zalagao za razvoj svog rodnog kraja i grada Vrbovca, pa njegovo profesionalno i životno nasljeđe zaslužuje naklon velikom čovjeku.

Posljednji ispraćaj suca, sportskog i društvenog djelatnika,Veneka Posavca bit će u ponedjeljak, 11. travnja 2022. godine u 14,30 sati na mjesnom groblju u Preseki.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime