In memoriam Nikola Kolundžija Nikica

0
Komunalac add

Nakon teške i kratke bolesti u 70. godini života preminuo je 18. svibnja 2023. u Vrbovcu Nikola Kolundžija, zagrebački/vrbovečki filatelist, numizmatičar i kolekcionar.

Nikola Kolundžija rođen je 31. svibnja 1953. godine u Zagrebu od oca Vladimira i majke Štefanije. Odrastao je na zagrebačkom Trnju i bio je i ostao pravi Trnjan. U rodnom gradu je završio cjelokupno obrazovanje, osnovnu i srednju školu te studij kriminalistike na Visokoj policijskoj školi. U mlađim danima bio nogometaš u zagrebačkom Trnju, a kasnije je trenirao borilačke sportove. Radio je u Sekretarijatu za unutrašnje poslove, odnosno Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Bio je aktivan sudionik Domovinskog rata i hrvatski branitelj, koji se nalazio u mirovini od 1998. godine. U braku s Ljubom rođ. Kos ima kćer Sandru. Također je i djed unuka Karla.

U svijet kolekcionarstva ušao je vrlo rano još u razdoblju adolescencije. Veliki utjecaj na njegov ozbiljan pristup prema filateliji i kolekcionarstvu općenito izvršio je ugledni hrvatski filatelist Danko Despot iz Zagreba. Nikica je s vremenom sve više uživao u svojim hobijima što mu se pretvorilo u jednu vrstu strasti za sakupljanjem i stjecanjem znanja iz različitih područja ljudskog djelovanja. U filateliji pozornost je posvetio izdanjima Države Srba Hrvata Slovenaca, Nezavisne Države Hrvatske, Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Republike Hrvatske.

Više od 30 godina bio je okupiran i svijetom numizmatike u koji ga je uveo uvaženi hrvatski numizmatičar i kolekcionar Slobodan Pukanić. Primarni interes je iskazao prema notafiliji -sakupljanju papirnatog novca. Fokusirao se na skupljanje novčanica iz razdoblja jugoslavenske države, kao i na države u okruženju, ali i na novčanice NDH i na sadašnja izdanja Republike Hrvatske. Uživao je u numizmatici jer ga je novac zainteresirao i kroz njegovo povijesno, političko, heraldičko i državnopravno značenje, umjetničke značajke, ekonomsku vrijednost i kupovnu moć.

Tijekom života sakupio je i respektabilnu zbirku razglednica Zagreba. Uz zagrebačke razglednice posebice se zanimao za razglednice s božićnim motivima i hrvatskim narodnim nošnjama, te razni dokumenti, isprave, razglednice i ostali materijal vezan za povijest Zagreba, a jednim dijelom i za povijest Vrbovca. Bio je aktivan na portalu „Zagreb kakav je bio nekad“ na kojem je predstavljao javnosti oko 300 raznih dokumenata, novinskih članaka, fotografija i starih razglednica koji se odnose na nekadašnji društveno-politički i kulturno-javni život Zagreba.

Nikica Kolundžija je hobi opisao na sljedeći način u intervju koji je dao za 01 Portal 11. rujna 2020. godine. „Svaki hobi oplemenjuju osobu kako u vrijednosnom tako i u intelektualnom razvitku ljudskog znanja, obzora i karaktera. To je zadovoljstvo koje se ne može iskusiti ukoliko se strastveno ne predate. Dakako, tu je potrebno navesti da hobi ne smije preći u opsesiju jer je to ponekad teško razlučiti, koji prije svega treba izazivati osobno zadovoljstvo, radost i veselje istraživačkog rada“.

Bio je član Hrvatske udruge kolekcionara u Rijeci, Hrvatskog filatelističkog saveza i drugih udruga. Svoje filatelističke, numizmatičke i zbirke starih razglednica izlagao je u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Vrbovcu. Sudjelovao je na najznačajnijim kolekcionarsko-filatelističkim susretima u Veroni, Parizu, Münchenu, Ljubljani, Mariboru, Beču, Grazu i Maastrichtu. Bio je sudionik i na domaćim sajmovima u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu.

Iz Zagreba se 2009. godine doselio u Vrbovec, kojeg je je vrlo dobro poznavao skoro pola stoljeća zahvaljujući obiteljskim i rodbinskim vezama. U novom gradu življenja se aktivno uključio u izložbeno-kulturni i javni život. Sve svoje hobije, znanje i životno iskustvo stavio je na raspolaganje vrbovečkoj javnosti. Tako je između ostaloga darovao i rijetke časopise za ženu i dom Hrvatica, koje je između dva svjetska rata uređivala Marija Jurić Zagorka, u zavičajnu zbirku Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec. Bio je mišljenja da se u vrbovečkoj tržnici pokrene kolekcionarski sajam koji bi s vremenom postao uvaženo društveno-kulturno zbivanje na zemljovidu Hrvatske.

Nikica Kolundžija nije bio običan stanovnik Vrbovca. Kroz policijsku službu stekao je posebne vještine i znanja koje je dodatno osnažio kao hrvatski branitelj te je bio poznati i uvaženi hrvatski kolekcionar. U smiraj životnog hoda razni hobiji obogatili su njegov život jer je kroz minula desetljeća sve to radio zbog osobnog zadovoljstva i istraživačkog rada. No, istodobno je proširio svoje vidike, znanja, interese i obogatio životna iskustva koja je uvijek rado podijelio s drugima.

Posljednji ispraćaj zagrebačkog/vrbovečkog kolekcionara Nikole Kolundžije Nikice bit će u srijedu, 24. svibnja 2023. godine u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju groblja Mirogoj.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime