In Memoriam Mirjana Margetić

0
Komunalac add

Nakon duge i teške bolesti, 20. prosinca 2021. godine u Zagrebu je u 65. godini života preminula profesorica i šahistkinja Mirjana Margetić, koja je po svojim dostignućima ušla u dio sportske i glazbene povijesti vrbovečkog kraja.

Rođena je 3. listopada 1957. godine u Gradecu, od oca Ivana Loborca i majke Ane Loborec rođ. Malinovski. Osnovnu školu završila je u rodnom mjestu. Osnovnu glazbenu školu, smjer harmonika pohađala je u Vrbovcu u kojem završava gimnaziju. Zbog ljubavi prema glazbi svoje daljnje obrazovanje usmjerila je prema glazbenom pozivu pa je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, Odjel glazbe, diplomirala 1980. godine i stekla zvanje nastavnice glazbene kulture. Na Pedagoškom fakultetu u Puli studirala je izvanredno teb diplomirala 1992. godine, postavši profesorica glazbene kulture.

Prvo zaposlenje ostvarila je u križevačkoj Glazbenoj školi Alberta Štrige od 1978. do 1980. godine. Ostatak profesionalne karijere provela je kao profesorica u Vrbovcu. Od 1980. godine je nastavnica sollfeggia, harmonikei harmonikaškog orkestra u Osnovnoj školi Narodnoga sveučilišta Vrbovec, poslije Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec, a danas je to Glazbeni odjel Osnovne škole Marije Jurić Zagorke. U razdoblju od 1995. do 1998. godine bila je i stručna suradnica, a nakon toga i voditeljica škole. Konstantno se stručno usavršavala te je uz bogato glazbeno-pedagoško iskustvo i znanje doprinijela razvitku i prepoznatljivosti Glazbene škole u Vrbovcu, zbog čega je 2015. godine stekla zvanje učitelja mentora.

U radu s učenicima je postizala iznimne rezultate na harmonikaškim glazbenim smotrama na nacionalnim i međunarodnim susretima pri čemu je osvojila više od stotinu nagrada s harmonikaškim orkestrima, komornim sastavima (duo, kvartet, oktet), ili solistima. Brojne nagrade prvih, drugih ili trećih mjesta, kao i razne diplome, nagrade i priznanja ogledalo su njezinog rada i uspješnosti njezinih učenika na državnim (Rijeka, Daruvar), međunarodnim (Pula, Beltinci), regionalnim i ostalim natjecanjima. Posebno mjesto uspjeha zauzima duo harmonika (Karlo Vuk i Hrvoje Baštek) koji su 2014. godine na Međunarodnom susretu harmonikaša u Puli osvojili 1. nagradu i pehar za 1. mjesto kao najbolji u svojoj kategoriji. Bila je osebujna glazbena pedagoginja, koja je po ostvarenim rezultatima na raznim natjecanjima najuspješnija djelatnica Glazbene škole. Izdvajala se svojstvenim i originalnim načinom pedagoškog rada, koji je uvijek bio usmjeren prema vrhunskim rezultatima i ostvarenjima učenika. Bila je predana i s puno ljubavi prema svojem pozivu kojeg je posvećeno radila do kraja svog života.

Uz glazbu, Mirjana Margetić bila je strastveno vezana i za šah. Posvećenost prema toj misaonoj igri naslijedila je od majke Ane, koja je bila proglašena sportašicom općine Vrbovec 1973. godine. Mirjana je bila igračica Šahovskog kluba PIK Vrbovec te se natjecala u II. hrvatskoj šahovskoj ligi. Za sportašicu općine Vrbovec izabrana je 1978. i 1983. godine.

Mirjana Margetić je 2018. godine primila nagradu Grada Vrbovca za životno djelo, jer je za svijet glazbe pripremila brojne generacije vrbovečkih nadarenih učenika i doprinijela kulturnom životu Grada Vrbovca. Pored prosvjetno-glazbenog doprinosa u obrazovnom procesu brojnih Vrbovčana, doprinosila je i razvoju šaha u općini Vrbovec pa je njezina uspješnost na području vrbovečkog sporta i glazbenih ostvarenja trajno upisano uz njezino ime.

Posljednji ispraćaj Mirjane Margetić bit će u srijedu, 22. prosinca 2020. godine u 14 sati na mjesnom groblju u Gradecu, sukladno uvjetima koji vladaju zbog epidemije koronavirusa.

 

Izvori:

Sanja Prijatelj i Franjo Simić, (2016.), Glazbena škola u Vrbovcu, II: osnovna škola Vrbovec i Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime