In memoriam: Mehmed Smajlović Meho

0
Komunalac add

Nakon kratke i teške bolesti, 18. rujna 2021. godine u Gradecu u 64. godini života preminuo je nogometaš, trener i nogometni djelatnik Mehmed Smajlović Meho koji je nezaobilazno ime gradečke i vrbovečke nogometne povijesti. Rođen je 3. lipnja 1958. u mjestu Biberovo Polje, općina Gradačac, Bosna i Hercegovina.

Životni put u Gradec donio ga je krajem 1970-tih godina kada je kao radnik zagrebačke Industrogradnje 1979. godine sudjelovao na izgradnji svinjogojske farme PIK-a Vrbovec u Gradecu. Tu je upoznao Jasnu Poslončec s kojom je sklopio brak u kojem im je rođen sin Admir. Većinu radnog vijeka 37. godina proveo je radeći u vrbovečkom Komunalcu u kojem je počeo raditi 1981. godine na radnom mjestu strojara, odnosno na rovokopaču. U zasluženu starosnu mirovinu otišao je 2018. godine.

Odmah po doseljenju u Gradec počeo je igrati nogomet za Slobodu u kojoj je postao stožerni igrač odigravši stotine utakmica za gradečki klub. S ponosom je nosio grb Slobode za koju je igrao borbeno, maksimalno odgovorno, angažirano i beskompromisno u očuvanju klupskog renomea. Sa Slobodom je bio prvak u Općinskoj A nogometnoj ligi u sezonama 1986./87. i 1988./89.  Nakon završetka igračke karijere bio je jedno kraće vrijeme nogometni sudac, ali se ipak opredijelio za trenerski poziv. Pripadao je prvoj generaciji vrbovečkih trenera koja je završila trenerski tečaj 1980. godine. Kao trener Slobode osvojio je prvenstvo u 1. ŽNL Istok u sezoni 1995./96. koju je uveo u 3. HNL. To mu je ujedno bila i kruna trenerske karijere. Kasnije je godinama obavljao dužnost predsjednika Slobode i svojim angažmanom doprinosio razvoju i ugledu gradečkog kluba.

Bio je trener i u Graničaru iz Tučenika gdje postavio temelje trećeligaškog kluba i u Croatiji iz Nove Kapele s kojima je osvajao općinska i županijska prvenstva. Prema broju osvojenih prvenstvenih titula i kup natjecanja spada među najtrofejnije trenere Nogometnog središta Vrbovec. Croatiju je uveo u 1. ŽNL Istok u sezoni 2007./08.

Svojim višegodišnjim i samoprijegornim radom na sportskom i društvenom području ostavio je velikog traga u razvoju nogometnog sporta u općini Gradec, ali i na području NS Vrbovec. Popularni Meho bio je osvjedočeni zaljubljenik u nogomet, koji je svojim vedrim duhom i neiscrpnom energijom bio kotač zamašnjak mnogih pozitivnih procesa oko gradečkog nogometnog kluba. Kruna njegovog doprinosa nogometnom sportu bila je nagrada za životno djelo koju je primio 2016. godine od Općine Gradec.

Posljednji ispraćaj nogometaša i sportskog djelatnika, Mehmeda Smajlovića Mehe bit će u ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine u 15,30 sati na mjesnom groblju u Gradecu.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime