In memoriam Mario Mihek

0
Komunalac add

Nakon kratke i teške bolesti 13. siječnja 2023. godine u Zagrebu je u 44. godini života preminuo nogometaš, sudac i vrbovečki poduzetnik Mario Mihek. Iako je njegovo srce prestalo kucati pred najboljim životnim godinama, prema do sada ostvarenim rezultatima postao je uspješnim dijelom sportskog i poduzetničkog vrbovečkog i pirovačkog mozaika.

Potječe iz radničke obitelji. Rođen je 29. siječnja 1979. godine u Zagrebu, kao drugo dijete, od oca Franje i majke Đurđice rođ. Brezarić. Sestra Marija rođena je 1976., a preminula 2018. godine. Obiteljska tragedija je nadopunjena kad je preminuo otac Franjo (1955. – 2020.). Djetinjstvo i mladost proveo je u Peskovcu. Prva četiri razreda osnovne škole pohađao je u Lonjici, a završna 4 razreda u OŠ Vrbovec. Maturirao je 1997. godine  pohađajući gimnaziju u Srednjoj školi Vrbovec. Brak je sklopio s Ivanom Beljo 2006. godine s kojom ima četvero djece.

Uz oca Franju ušao je u svijet sporta pa je tako prve nogometne korake napravio u peskovečkom Dinamu. Potom je kraće vrijeme igrao u mlađim kategorijama zagrebačkog Građanskog te nastavio u Nogometnoj školi PIK-a Vrbovec do juniorskog sastava. Kraće vrijeme igrao je za seniore Peskovca i Kloštra. S Lonjom je osvojio 1. mjesto u II. ŽNL u sezoni 1998./99. U Peskovcu je sudjelovao u izgradnji sportskih objekata te bio na razne načine angažiran u društvenom životu sela i pomaganju peskovečkih udruga. Bio je neizostavni sponzor peskovečke gulašijade koja se održava od 2018. godine te je pomagao u radu DVD-a Peskovec.

Iako je bio mladi i perspektivan nogometaš, ipak se odlučio za sudačku karijeru pa je tako nastavio očevim stopama koji je bio cijenjeni vrbovečki sudac. Mario je kao daroviti mladi sudac brzo napredovao u sudačkoj karijeri pa je tako sudio i u 2. HNL-u, a to što nije dostigao sudačku razinu 1. HNL-a bio je splet životnih okolnosti. Sudio je u 1. hrvatskoj malonogometnoj ligi. Slovio je za autoritativnog, ali prije svega principijelnog i dosljednog suca koji je čitao nogometnu igru. Držao je do digniteta sudačkog poziva te je zbog toga stekao uvažavanje i poštovanje u mnogim sportskim sredinama i nogometnim klubovima. Uz njega je vezan nogometni kuriozitet koji se odnosi na vrbovečki memorijalni nogometni turnir Čedomil Drvenkar. Najprije je kao igrač peskovečke Frame 1994. godine osvojio turnir, zatim je na njemu dijelio sudačku pravdu i na kraju je bio voditelj nogometnih ekipa. Zahvaljujući upravo njemu, turnir Čedomil Drvenkar je dobio i dalmatinski štih jer je nekoliko godina bio voditelj ekipe iz Pirovca. Na 43. MNT Čedomil Drvenkar tijekom 2023. godine sudjelovao je s ekipom Restoran Marija & Glogoški print.

Bio je član Upravnog odbora NK Lonje i igrač veteranske momčadi iz Lonjice. Kao sponzor i prijatelj NK Vrbovca pomagao je u djelovanju kluba, kako financijskim sredstvima tako i na druge načine. Uz oca se bavio atletikom pa je trčao polumaratone i sudjelovao na drugim atletskim utrkama. U svakodnevnoj komunikaciji bio je društvena, dobronamjerna i korektna osoba koja se zalagala za razvoj sportskog života na području grada Vrbovca. Aktivni sudionik na mnogim područjima društvenog života koji je pomagao razvoju civilnog društva i razvoju lokalne zajednice. Strastveno je volio ples, druženje i uživao u kartanju belota do profesionalnih razina. Veliki navijač zagrebačkog Dinama kojem je pohodio na utakmice. Privržen obitelji kojoj je maksimalno posvetio svoj život zalažući se za iskrenost, marljivost i vjernost prožetu visokim moralnim standardima.

Nakon završetka gimnazije, u svom radnom dijelu i profesionalnoj karijeri bio je vezan u obiteljski poduzetnički duh. Naime, njegovi roditelji su 1989. godine otvorili dućan s mješovitom robom u Peskovcu, koji je tada imao dvije trgovine jer se druga nalazila u društvenom domu koju je držao PIK Vrbovec. Poslije toga su osnovali obiteljsku tvrtku Frama sa sjedištem u Peskovcu. Obitelj Mihek se zbog poslovnih obveza 2002. godine seli u Pirovac, te 2006. godine otvara Dom Mihek u kojem su počeli pružati uslugu socijalne skrbi udomiteljstva za odrasle osobe s psihičkim teškoćama. U Pirovcu je zajedno s Ivanom preuzeo vođenje obiteljske tvrtke pa je bio ravnatelj Doma Mihek, koji je postigao prepoznatljivost ne samo u općini Pirovac nego i na području Šibensko-kninske županije. Jedno vrijeme obnašao je i dužnost predsjednika Udruge ravnatelja socijalne skrbi Republike Hrvatske. Obitelj Mihek je u zadnjih 20 godina živjela poduzetničkim duhom na relaciji Pirovac – Peskovec od kojeg se nikada nije oprostila i kojem se stalno vraćala. Mario se uključio u sportski život Pirovca pa je bio igrač MNK Pirovac. Kao svestrani sportaš, uz atletiku i nogomet, igrao je stolni tenisu i bavio se pikadom. Tako je bio igrač Pikado kluba Sv. Juraj iz Pirovca, a potom i igrač sesvetskog Pikado kluba Bulldog s kojima je sudjelovao u ostvarivanju sportskih rezultata.

Životni i poduzetnički zaokret obitelji Ivane i Marija dogodio se 2021. godine koja je preuzela vrbovečki Hotel Bunčić i ponovo se vratili živjeti u Peskovec. Nekadašnji Motel PIK Vrbovec su preimenovali u Restoran Marija, te tako otvorili svoja vrata za goste, putnike namjernike i ostale posjetitelje. Ponovo su pokrenuli poznati ugostiteljsko-turistički objekt koji ima tradiciju dužu od 40-tak godina, ali u drugom poslovnom smjeru. Naime, pokrenuli su pripreme za otvaranje Doma za starije i nemoćne osobe sv. Franjo Ksaverski, u sklopu kojeg će zasebno raditi i restoran Marija za vanjske posjetitelje. Njihova poduzetnička vizija je bila daljnji razvitak palijativne skrbi, ali i turističkih, gastronomskihi ostalih potencijala u Vrbovcu. Trenutno je sve u stanju mirovanja jer je Restoran Marija privremeni dom izbjeglih ukrajinskih obitelji nakon izvršene ruske agresija 2022. godine na njihovu državu.

Na sportskom i poduzetničkom planu ostvario je više nego zavidne rezultate jer je kao životni borac svojim naprednim težnjama doprinosio dizanju standarda u raznim područjima društvenog života. Pomažući istodobno i razvoju svog rodnog Peskovca, kao i Pirovca uklesao je sjećanje na angažirano djelovanje u sredinama u kojima je živio i stvarao.

Posljednji ispraćaj sportaša i poduzetnika Maria Miheka bit će u utorak, 17. siječnja 2023. godine u 14,00 sati na mjesnom groblju u Rakovcu.

 

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime