In memoriam Ivan Sedlar

0
Komunalac add

Nakon kratke i teške bolesti 12. listopada 2021. u Zagrebu je preminuo vrbovečki lokalni političar, uspješni poduzetnik i nogometni zaljubljenik Ivan Sedlar koji je po svojoj životnoj ostavštini ostao najpoznatiji kao osnivač i vlasnik studija Videomix. Rođen je u seljačkoj obitelji 8. ožujka 1958. godine u Dubravskom Markovcu, Općina Dubrava. Osnovnu školu završio je u Dubravi, a srednju naobrazbu je stekao u Bjelovaru. Brak je sklopio 1978. godine s Ivančicom Trulec s kojom ima dvije kćeri Renatu i Suzanu.

Prvo zaposlenje ostvario je 1978. godine u Sekretarijatu za narodnu obranu općine Vrbovec gdje je radio kao regrutni referent i obavljao regrutacijske poslove u svezi služenja vojnog roka, odazivanje na mobilizacijske pozive u slučaju rata, vojnih vježbi, elementarne nepogode ili drugih izvanrednih situacija. Jubilarnu nagradu za 10. godina rada u Skupštini općine primio je 1988. godine. Kao djelatnik za novačke poslove Ureda za obranu Vrbovec, Ministarstva obrane RH prestao je raditi 1996. godine.

Tijekom 1980-tih godina kao član SKH općine Vrbovec bio je društvo-politički angažiran u mnogim komisijama i forumima. Kao tridesetogodišnjak bio je 1988. godine izabran za predsjednika Vijeća mjesnih zajednica općine Vrbovec, kada je predsjednik Skupštine općine Vrbovec bio Đuro Gudac, a predsjednik Izvršnog vijeća općine Vrbovec Marko Rajčević.

Uz svakodnevni posao počeo je 1990. godine paušalno sa foto i video snimanjem po svadbama i drugim sličnim obiteljskim okupljanjima. Tijekom 1996. godine iz temelja mijenja svoj život jer zbog povećanja obima posla i potražnje za foto i video uslugama osniva privatnu tvrtku studio Videomix u Vrbovcu. Pragmatično je prepoznao poslovnu budućnost snimanja i organizacije svadbi te drugih društvenih proslava i obljetnica. Stoga je ulagao u tehničku aparaturu jer je osnovna djelatnost Videomixa izrada fotografije visoke kvalitete na jednom od zasigurno vodećih mini labova Fuji Frontier 7500 koji jebio prvi instaliran ne samo u Vrbovcu, nego i prvi u Hrvatskoj. Ubrzo je Videmix postao poznat po svojim kvalitetnim, stručnim i profesionalnim uslugama pa su djelatnici počeli raditi foto i video snimanja vjenčanja po cijeloj Hrvatskoj, a posljednjih godine poslovne angažmane ostvaruju u Bosni i Hercegovini, Austriji i Njemačkoj.

U poduzetničkom smislu proširio je svoje djelovanje sa širokim spektrom djelovanja, pa su uz glavno sjedište Videomixa u Ulici Bubanj 19, osnovana još i tri izdvojena pogona u Svetom Ivan Zelina, Križevci i Gradskoj tržnici Vrbovec gdje radi cvjećarnica.Razvojem poduzetničkog duha otvarao je i nova radna mjesta pa je u Videomixu zaposleno 12 djelatnika.

Ivan Sedlar je poduzetnim duhom i društveno-političkim angažman pripomagao razvoju i preobrazbi vizura svojeg rodnog sela pa je tako između ostaloga angažirano sudjelovao i u uređenju društvenog doma. Sudjelovao je u mnogim humanitarnim akcijama, raznim sponzorskim potporama u radu sportskih i drugih udruga vrbovečkog kraja.

Kao nogometni zaljubljenik i fan hrvatske nogometne reprezentacije putovao je diljem svijeta na nogometne utakmice te na svjetska i europska nogometna prvenstva. Godinama je pomagao u radu NK Vrbovec, kojem je snimao utakmice, fotografirao igrače i članove kluba za registracije ili ine službene potrebe. Isto tako je fotografskim uslugamapomagao i u radu NK Gaja. U zadnjih par godina bio je aktivni član Izvršnog odbora trećeligaša Vrbovca u kojem je dao svoj doprinos u radu i razvoju kluba.

Bio je i aktivni član Vrbovečke udruga vinogradara i vinara u kojoj je sudjelovao u njihovim aktivnostima od organizacija prigodnih manifestacija pa do izletničkih ruta.

Svojim višegodišnjim i samoprijegornim radomnadruštvenom, sportskom i poduzetničkom području ostavio je traga u mijenama vrbovečke stvarnosti. Pripada krugu uspješnih ljudi jer je svojim životnim iskustvom, poduzetničkom vizijom na fotografsko-snimateljskom području generirao otvaranje radnih mjesta i doprinosio razvoju poduzetničke klime ne samo u Vrbovcu nego i u obližnjim gradovima. Ivan Sedlar je fotografsko-snimateljsku profesiju u Videmixu podigao na visoke razine profesionalnosti koja su prepoznata i u međunarodnim okvirima po čemu će ostati najbolje zapamćen u njegovom životnom putu.

Posljednji ispraćaj društveno-sportskog djelatnika i poduzetnika, Ivana Sedlara bit će u četvrtak, 14. listopada 2021. u 14 sati na mjesnom groblju u Dubravi.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime