In memoriam Ivan Mršić Mrki

0
Komunalac add

Nakon kratke i teške bolesti, 3. rujna 2022. godine u Vrbovcu u 82. godini života preminuo je društveno angažirani pregalac i sportski djelatnik Ivan Mršić Mrki, koji je po svojim dostignućima neosporno stvarao dio suvremene povijesti u Konaku i bio dionikom društvenih i nogometnih zbivanja vrbovečkog kraja.

Potječe iz seljačke mnogobrojne obitelji. Rođen je 24. studenog 1940. godine u ličkom mjestu Mala Plana, koji se nalazi u sastavu Grada Gospića. Odrastao je uz majku Anu i oca Stipu te u društvu brata i četvero sestara. Poslije stečene osnovne naobrazbe odselio je u Zagreb u kojem se školovao za zanimanje kovač. Radio je kraće vrijeme u Tvornici baterija, zagrebačkom OKI-ju i Rafineriji plemenitih metala. Poslije služenja vojnog roka odselio je u SR Njemačku gdje je bio na privremenom radu u Münchenu. Sklopio je brak s Jelom rođ. Klarić s kojim je imao kćeri Anitu i Marijanu i sina Željka. U Münchenu je bio aktivan na sportskom području jer je u razdoblju od 1971. do 1977. bio igrač NK Concordije, a jedno vrijeme bio je i blagajnik u klubu. Nogometni klub je bio osnovan s ciljem sportskog okupljanja jugoslavenskih radnika u Münchenu u kojem je ipak bilo najviše članova s područja SR Hrvatske. Obitelj Mršić je 1974. godine u Konaku kupila gradilište i započela s izgradnjom obiteljske kuće, koja je bila gotova za useljenje 1977. godine. Potom se obitelj Mršić nastanjuje u Konaku, a Ivan se ponovo zapošljava u zagrebačkoj Rafineriji plemenitih metala u kojoj radi do odlaska u mirovinu 1995. godine.

Po povratku iz Njemačke u Konaku u kojem je pronašao svoj novi dom angažira se u radu mjesne zajednice i sudjeluje u svim akcijama koje su bile pokrenute u selu u podizanju životnog standarda. Aktivno doprinosi u izgradnji društvenog doma te kasnije sudjeluje u svim građevinskim zahvatima koji su bili na njemu izvođeni. Postaje nezaobilazni društveni čimbenik preobražaja Konaka u ljepše i poželjnije mjesto stanovanja. Glavni je inicijator, organizator i najzaslužniji čovjek što je u Konaku 1993. godine sagrađena kapela sv. Ivana Krstitelja. U toj svojoj životnoj misiji bio je pun životne volje, energije, požrtvovnog rada, mukotrpnog odricanja i velike ushićenosti da doprinosi nešto za opće duhovno dobro svog Konaka.

Bio je aktivan član Vrbovečke fašničke udruge Bumbar i fašničke skupine iz Konaka popularno nazvane „Konački Cigani“ s kojima je sudjelovao na mnogim fašničkim manifestacijama diljem Hrvatske od Rijeke, Crikvenice, Opatije, Samobora, Kutine, Đakova pa do Velike Gorice i Vrbovca. Godinama je sudjelovao u okviru Konaka na turističko-kulinarskoj manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“. Bio je neizostavni sudionik tradicionalnih vinogradarskih priredbi, ali i ostalih društvenih zbivanja pa je postao poznat diljem vrbovečkog kraja po druželjubivosti i promicanju pozitivnog ozračja. Sudjeluje i u raznim humanitarnim akcijama pomažući ljudima koji su se našli u teškim i nezavidnim životnim trenucima.

Bio je most suradnje između münchenske Concordije i vrbovečkih veterana PIK-a Vrbovec koja je bila uspostavljena 1986. godine. PIK Vrbovec i Concordia su igrali nogometne utakmice u Vrbovcu i Münchenu. Prilikom dolaska gostiju iz Njemačke, svoje nekadašnje sportske prijatelje, primio je i ugostio Ivan Mršić Mrki. Od početka 1980-tih godine bio je preko dva desetljeća nezamjenjivi član ekipe „Mršavi“ koja je tradicionalno igrala egzibicijsku utakmicu protiv momčadi „Debeli“ na manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“. Bio je višegodišnji član Vrbovca kojem je pomagao na razne načine, a bio je godinama i član redarske službe kluba. Vjeran navijač na mnogobrojnim gostovanjima Vrbovca diljem Hrvatske. Bio je i član Bana Jelačića iz Banova, ali je dolazio gledati nogometne utakmice i na turnire u Gaju, Gradecu, Lonjici, Rakovcu te na ostala nogometnog igrališta NS Vrbovec.

Iako je Konak bio njegov drugi dom u kojem je proživio većinu svog života i kojem je jako puno dao, nikada se nije odrekao svojih ličkih korijena na koje je bio izuzetno ponosan. Čovjek iz naroda koji je bio inicijator društvenih zbivanja i promjena prema općem interesu. Veseljak u duši, volio je društvo u kojem je znao nerijetko zapjevati i zasvirati otkrivajući nutrinu svoje duše. Ivan Mršić Mrki je bio skroman, pošten i dobronamjeran čovjek velikog srca i široke duše koji je ostavio neizbrisiv trag svog života i djelovanja u Konaku i vrbovečkom kraju.

Posljednji ispraćaj društvenog i sportskog djelatnika, Ivana Mršića Mrkija bit će u ponedjeljak 5. rujna 2022. godine u 14,00 sati na Gradskom groblju u Vrbovcu.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime