In memoriam Đuro Kirša Špic

0
Komunalac add

Nakon duge i teške bolesti 19. srpnja 2021. godine u Vrbovcu u 73. godini života preminuo je uspješni i poznati vrbovečki poduzetnik i nogometaš Đuro Kirša Špic koji je po svojim ostvarenjima na poduzetničko-trgovinskoj skali i po sportskom doprinosu, nedvojbeno trajno utkan u dio vrbovečke povijesti.

Rođen je 21. travnja 1949. godine u Gaju u seljačkoj obitelji, oca Ivana i majke Ljubice Pankretić. Ostao je još kao dijete s godinu dana bez oca koji je izgubio život 1950. godine. Prva četiri razreda osnovne škole završio je u Dijanešu, a potom je više razrede pohađao u Vrbovcu. Maturirao je u Srednjoj metalskoj školi u Bjelovaru i diplomirao na Višoj trgovačkoj školi, također u Bjelovaru. Brak je sklopio 30. prosinca 1968. godine u Rakovcu s Ljubicom rođ. Goricaj. Otac je troje djece, dviju kćeri Ksenije i Sanje te sina Ivana.

Prva radna iskustva stjecao je od 1968. do 1971. na privremenom radu u Švicarskoj. Po povratku iz inozemstva otvorio je metalski obrt u vlastitoj kući u podrumu. Potom je nakon nekoliko godina otvorio vulkanizerski obrt i plaćao najam u Vrbovcu. U Vrbovcu je zatim izgradio obiteljsku kuću u okviru koje je otvorio ugostiteljski objekt „Devetka“, ali je otvorio i trgovinu poljoprivrednih asortimana i mehanizacije. Ugostiteljstvom se bavio od 1981. do 1992. godine kada osniva tvrtku Kirš-prom u Vrbovcu za prodaju traktora i poljoprivredne mehanizacije. Generalni zastupnik Zetora bio je od 1992. godine. Kirš-prom je u međuvremenu postala poznata tvrtka na hrvatskom području, ali i u međunarodnim okvirima, pa se poslovanje razvijalo i u drugim poduzetničkim inicijativama vezana uz trgovinu. Nedvojbeno je da se Đuro Kirša profilirao u jednog od najuspješnijeg poduzetnika na području trgovinskog biznisa, ako ne i najuspješniji tijekom 1990-tih godina, koji je doprinosio razvoju i otvaranju novih radnih mjesta u Vrbovcu. Svoje priznato i cijenjeno ime tvrtke Kirš-prom stjecao je kroz razna životna, obrtnička i poslovna iskustva koje je nadograđivao tijekom uspješnog poslovanja. U prijevremenu starosnu mirovnu odlazi 2014. godine.

Za Gaj je igrao nogomet od rane mladosti na poziciji napadača, pa je zbog toga i nazvao caffe bar „Devetka“, za koji je odigrao stotine utakmica. Bio je kvalitetan igrač i pravi vođa na terenu kojeg je krasila angažiranost, srčanost i borbenost i koji je bio pravi golgeter. Osvojio je prvenstvo 1973./74. u Općinskoj nogometnoj ligi. Po završetku seniorske karijere bio je trener Gaja kada osvaja općinsko prvenstvo u „A“ ligi u sezoni 1983./84. Povremeno je i igrao prigodne utakmice i za veterane Gaja. Godinama kasnije aktivan u radu Gaja, bilo kao sponzor ili kao vjerni pratitelj klupskih zbivanja. Jedno vrijeme bio je trener Poleta iz Pirakovca. Član veterana PIK Vrbovca bio je od 1983. godine s kojima je osvojio prvo mjesto u II. ligi Sesvete sezoni 1984. i za koje je nakon par godina prestao igrati. Đuro Kirša bio je poznat po nadimku Špic ne samo u vrbovečkom, nego i na širem području jer je volio društveni, zabavni, sportski i „bećarski“ život u kojem je rado zapjevao i proveselio se u društvu. Ipak, s 37. godina života u potpunosti se posvećuje obitelji i obiteljskom biznisu.

Uspostavom višestranačja u Hrvatskoj aktivno se uključuje u politički život kao član Hrvatske demokratske zajednice. U vrijeme Domovinskog rata nesebično je pomagao raznim donacijama i sponzorstvima od automobila, medicinskog materijala pa do ostalog vida pomoći pripadnicima Policijske postaje Vrbovec, Antiterorističke jedinice Lučko, 51. samostalne bojne ZNG-a Vrbovec i Hrvatske vojske. Svojim izdašnim potporama istaknuo se u vrijeme ratnih godina kada je to bilo najpotrebnije i kada se branila hrvatska država i hrvatska sloboda.

Svoj rodni Gaj pomagao je u raznim društvenim akcijama od uređenja kapele Presveto srce Isusovo, društvenog doma ili pak kod uređenja nogometnog igrališta i izgradnje sportskih objekata. Isto tako davao je godinama potporu u radu trećeligaša Vrbovca, kojem je bio vjerni navijač, ali i drugim vrbovečkim raznim udrugama. Pri tome je iskazivao posebnu empatiju prema ljudima teškog životnog statusa ili životne nezavidne situacije. O vrbovečkom križu u Ulici Tituša Brezovačkog obitelj Kirša se brine od 2009. godine. Obitelj Kirša je 2012. godine temeljito renovirala i uredila križ na zagovor Đure Kirše, nakon njegovog ozdravljenja i izlječenja od karcinoma. U smiraj životnog puta bio je posvećen obiteljskom miru, radosti druženju s unucima i veselju uživanja obiteljskih druženja.

Svojim životnim i samoprijegornim radom i iskazanom energijom na sportskom, društvenom i poduzetničkom području ostavio je trag na razvojnoj preobrazbi Vrbovca i Gaja u ljepša i suvremenija mjesta. Na temelju ostvarenih postignuća na raznim područjima životnog djelovanja spada u krug osoba koji su doprinosili progresivnim mijenama vrbovečkog krajobraza za bolji život budućih naraštaja. Đuro Kirša Špic je bio čovjek koji je nesebično i izdašno davao podršku i potporu sportskim, umjetničkim, kulturnim i društvenim aktivnostima. Svojim dobrim djelima i pomoći koju je iskazivao i pružao za života osobama u najtežim životnim trenucima i najpotrebitijima zaslužuje neosporno i naziv „vrbovečki mecena“.

Posljednji ispraćaj društveno-sportskog djelatnika i vrbovečkog poduzetnika, Đure Kirše Špica bit će u srijedu, 21. srpnja 2021. u 14,00 sati na Gradskom groblju Vrbovec, sukladno važećim epidemiološkim mjerama.

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime