In memoriam dr. sc. Kristijan Marić

0
Komunalac add

Nakon kratke i teške bolesti 28. veljače 2021. godine u Zagrebu je u 41. godini života preminuo dr. sc. Krstijan Marić. Svoj životni put usmjerio je prema znanstvenoj karijeri, ali je ostavio traga i u društveno-političkom i sportskom životu grada Vrbovca.

Kristijan Marić potječe iz vrbovečke radničke obitelji. Rođen je 15. kolovoza 1980. godine u Bjelovaru, kao prvo dijete oca Zvonimira i majke Jelene, koji još imaju sina Zvonimira. Na preddiplomskom studiju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima diplomirao je 2003. godine. Životni put proživio je s Valentinom Uroić.

Prva dragocjena radna iskustva stjecao je u MI PIK Vrbovec u kojem je 5 godina radio kao voditelj grupe proizvoda u Odjelu marketinga i kao komercijalist u odjelu prodaje. Potom je jedno vrijeme bio zaposlen u tvrtki Okimont – Tokić. Uz posao se i dalje obrazuje pa je 2010. godine diplomirao na Veleučilištu Vern „Poduzetnički menadžment“. Od 2013. do 2015. godine obnašao je ulogu izvršnog direktora i direktora tvrtke Europatrade centralni servis i Smart servis.

Uz poslovnu karijeru životno opredjeljenje usmjerio je prema znanosti pa je 2015. godine magistrirao „Međunarodne odnose i diplomaciju“ na međunarodnom sveučilištu Libertas u Zagrebu te potom svoje životne izazove pronašao u visokom školstvu. Od 2015. do 2018. godine obnašao je ulogu voditelja Centra za cjeloživotno obrazovanje na Libertasu, na kojem je predavao od 2012. godine. Nastavu je izvodio i na Veleučilištu Vern kao gost predavač, te na Visokoj školi Zrinski u Zagrebu i na Visokoj školi RRIF u Zagrebu. U zvanje predavača izabran je 2013., a od 2017. godine nosi titulu višeg predavača. Doktorirao je 2019. godine na Libertasu s doktorskom disertacijom „Modeli za podizanje izvozne konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva“. Autor i koautor je 15 znanstvenih i stručnih radova i 3 skripte – materijali za interno izučavanje. Izlagao je na 5 međunarodnih znanstvenih konferencija i sudjelovao na većem broju međunarodnih i nacionalnih konferencija, simpozija i okruglih stolova. Uz rad na visokoobrazovnim institucijama obnašao je i ulogu izvršnog direktora u tvrtki Hittner u Bjelovaru.

Ljubav prema nogometu usmjerio je u suđenje kojim se počeo baviti 2000. godine u okviru sudačke nogometne organizacije NS Vrbovec. Kao perspektivan i kvalitetan mladi sudac imao je uspješnu sudačku karijeru. Sudac na terenima 3. HNL bio je od 2003. do 2007., 2. HNL od 2007. do 2009. te od 2009. do 2012. godine sudac je na utakmicama najvišeg ranga u Hrvatskoj. Spadao je u talentirane suce na državnoj razini, stasao je zajedno s generacijskim kolegom, međunarodnim sucem s FIFA oznakom Jerkom Crnčićem te su nastavili promicati ugled i dizati rejting vrbovečkih nogometnih sudaca. Međutim, zbog zdravstvenih tegoba morao je prisilno prekinuti sudačku karijeru. Unatoč tome ostao je aktivan u sudačkim krugovima pa je kasnije bio kontrolor u 2. HNL te je jedno vrijeme obnašao čelnu funkciju vrbovečkih nogometnih sudaca.

Također je bio aktivan i u društvenom i političkom životu grada Vrbovca. Kao predsjednik mladeži HSLS-a Ogranak Vrbovec aktivno je doprinosio razvoju političkog pluralizma na vrbovečkom području.

Postignuća u poslovnom, znanstvenom, sportskom, društvenom i političkom životu ostvario je uz velika odricanja, mukotrpan pristup i samoprijegorni rad. Nažalost, njegov životni put prekinut je u trencima kada je trebao biti u naponu znanstvene stvaralačke snage i ispunjavanju životnih ostvarenja. Bio je ambiciozna, samosvjesna i pragmatična osoba, ali isto tako i druželjubiv i pristupačan intelektualac, koji je volio svoj Vrbovec i njime se ponosio.

Dr. sc. Kristijan Marić spada u krug uspješnih osoba iz znanstvene i prosvjetne sredine koji je isto tako stvarao uspješne životne priče i na sportskom i na društveno-političkom polju u vrbovečkom kraju.

Posljednji ispraćaj dr. sc. Kristijana Marića bit će 3. ožujka 2021. godine u 14,00 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime