In memoriam Branko Pušić

0
Komunalac add

Nakon kratke i teške bolesti 8. travnja 2024. godine u Zagrebu u 91. godini života preminuo je vrbovečki društveno-politički i zaslužni nogometni djelatnik Branko Pušić. Potječe iz zemljoradničke obitelji od oca Mije i majke Ruže rođ. Lukić u kojoj je rođeno jedanaestero djece. Rođen je 11. prosinca 1933. u mjestu Ričice pored Imotskog. Osnovnu školu je završio u Ričicama. Srednješkolsko obrazovanje je stekao u Zagrebu gdje je diplomirao i na Višoj upravnoj školi.

Brak s Katarinom Hosni sklopio je 1956. godine i doselio se u Žabno (sadašnji Sveti Ivan Žabno). S Katarinom je imao dva sina, poznata vrbovečka sportaša. Stariji Srećko se najprije okušao u nogometu gdje je igrao do juniorskog sastava PIK-a Vrbovec. Potom je igračku karijeru stekao u Rukometnom klubu PIK Vrbovec i Gramipu iz Dubrave. Na kraju je sportsku karijeru završio među nogometnim veteranima PIK-a Vrbovec. Mlađi Darko je klupska legenda, jedan od najboljih igrača i strijelaca u nogometnoj povijesti PIK-a Vrbovec. Igrao je i za Dubravu iz Zagreba, Križevce i Graničar iz Tučenika, ali i za veterane Vrbovca. Poslije nogometne karijere bio je uspješni nogometni sudac.

Branko je tijekom 1950-tih godina bio igrač NK Tomislava iz Žabna i radio je u općini Žabno. Obitelj Pušić se doselila u Vrbovec 1972. godine gdje je sagradila obiteljsku kuću. Branko je najprije bio zaposlen kao tajnik u Osnovnoj školi 7. maj u Vrbovcu. Potom je radio kao šef kadrovske službe u vrbovečkoj Opremi i u Gramipu. Jedno vrijeme je obavljao poslove poreznog službenika općine Vrbovec. Bio je zaposlen i u Općinskom sindikalnom vijeću i kao društveni pravobranitelj općine Vrbovec odakle je otišao u mirovinu 1993. godine.

Uz uspješnu profesionalnu karijeru, bio je godinama angažiran u vrbovečkom sportu. Najprije je bio aktivni natjecatelj u Kuglačkom klubu Oprema, a kasnije se kao sportski djelatnik istaknuo svojim dugogodišnjim plodonosnim radom u NK PIK-u Vrbovcu. U tri navrata je bio biran za tajnika i jednom na mjesto potpredsjednika za vrijeme predsjedničkog mandata Vladimira Tomljanovića. Dužnost predsjednika kluba je obavljao od 1988. do 1990. godine. U tom vremenu PIK Vrbovec je u sezoni 1987./88. osvojio prvo mjesto u Zagrebačkoj regionalnoj ligi skupine jug. U razigravanju za prvaka ZRL-e, PIK Vrbovec je bio bolji od pobjednika sjeverne skupine čakovečkog MTČ-a odigravši 0:0 i 2:0. PIK Vrbovec je 1988. godine bio i pobjednik kup natjecanja NSO Vrbovec. Branko Pušić je bio ambiciozan, principijelan i dosljedan predsjednik PIK-a Vrbovec koji se u njegovo vrijeme plasirao u Hrvatsku nogometnu ligu sjever. Predano je držao do klupskog digniteta i renomea imena PIK-a Vrbovec te se zdušno zalagao za pridržavanje sportskog kodeksa kako na sportskim terenima tako i u privatnom životu. Stremio je dizanju klupskih standarda na bazi međusobnog uvažavanja, pravičnosti i poštovanja postignutih sporazuma. Kao pravnik je sudjelovao u pisanju klupskih normativnih akata. Spada u krug predsjednika koji su stvarali pobjedničku povijest i doprinosili stvaranju klupskog ugleda na hrvatskom nogometnog zemljovida u vrijeme Jugoslavije. Ostavio je traga u razvoju NK PIK-a Vrbovca u kojeg je uložio i svoje životno i radno iskustvo, ali i veliki entuzijazam pomičući granice rezultatske uspješnosti.

Bio je strastveni navijač splitskog Hajduka i jedan od aktivnih promicatelja imena Hajduka u općini Vrbovec. Za svoj samoprijegorni i višegodišnji rad u društvenom, sportskom i javnom životu primio je niz društvenih i javnih priznanja i nagrada.

Posljednji ispraćaj Branka Pušića bit će u srijedu, 10. travnja 2024. godine u 14,00 sati na Gradskom groblju u Vrbovcu.

 

Zdenko Brezarić

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime