In memoriam Branko Blažutić

0
Komunalac add

Nakon kratke i teške bolesti 20. studenoga 2021. u Zagrebu u 73. godini života preminuo je uspješan poduzetnik, poznati društveno-politički djelatnik i osvjedočeni sportski zanesenjak, Branko Blažutić, koji je po svojim životnim ostvarenjima uvelike mijenjao životne standarde života u Lonjici i doprinjeo progresivnim mijenama vrbovečkog kraja.

Branko Blažutić je podrijetlom iz bogate i ugledne seljačke obitelji koja se prvi puta spominje u Lonjici od 1813. godine. Između dva svjetska rata obitelj Blažutić je uvelike mijenjala dotadašnji stereotip seoskog života i poduzetničkim duhom doprinosila progresivnom razvitku Lonjice. Poslije povratka iz Kanade Đuro Blažutić je početkom 1930-ih osnovao autoprijevozničko poduzeće jer je posjedovao tri autobusa. Dva su prometovala na liniji Lonjica – Zagreb, a jedan na liniji Lonjica – Križevci. Također, bio je vlasnik i novosagrađenog mlina/vodenice na rijeci Lonji pa su u to vrijeme u Lonjici postojala dva mlina. Tako su Blažutići bili pioniri razvoja autoprijevozničkog prometa i time su Lonjicu učinili poznatom ne samo u općini Vrbovec nego i u zagrebačkim krugovima jer je to bio rijedak primjer autoprijevozničkog poduzetničkog duha u malim sredinama. U to doba Blažutići su među prvima u općini Vrbovec imali položene vozačke ispite i udarili temelje automobilizma u vrbovečkom kraju. Nakon Drugog svjetskog rata nacionalizirani su autobusi i zaustavljen je daljnji poslovni napredak obitelji Blažutić, koja je unatoč tome i dalje očuvala svoj društveni dignitet i imućan status te među prvima uživala u svim tehnološkim blagodatima kućanskih aparata, strojeva i automobilima. Poštanski ured Lonjica otvoren je 1968. godine, za vrijeme održavanja proslave 350. obljetnice osnivanja mjesta. Tada je prvi telefonski priključak uvela obitelj Branka Blažutića što je označilo početak uvođenja telefonskih linija u Lonjici. Kroz njihovu kuću prodefiliralo je cijelo okružje dolazeći na telefon. Telefonizacija Lonjice i ostalih sela za cijelo područje pod nadležnost poštanskog ureda Lonjica provedena je 1988. godine.

Branko Blažutić rođen je 16. veljače 1949. u Lonjici od oca Ivana i majke Ivke rođ. Kovačić, koji je imao i sestru Miru. U rodnom selu završio je osnovnoškolsko obrazovanje, a Srednju tehničku školu pohađao je u Zagrebu. Brak je sklopio s Marijom Pankretić s kojom je imao dvije kćeri Manuelu i Karmen.

U vrbovečkom Komunalcu bio je zaposlen od 1971.do 1983. godine gdje je radio na poziciji voditelja plinskog odjela. Zatim je radio u Croatia osiguranju u Križevcima. Blažutić je 1990. godine osnovao trgovinu na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom Trgomont, sa sjedištem u Lonjici, a potom je otvorio i prodavaonice u Vrbovcu. Ubrzo je obiteljska tvrtka Trgomont postala prepoznatljiva po širokom izboru građevinskog i vodovodnog materijala te sustavima centralnog grijanja u širem vrbovečkom kraju u kojem su radnici pronašli svoja zaposlenja. Potom je otvorio i prodavaonice u Križevcima i Zagrebu, a zatim 2006. godine i građevinskim materijalom. Obitelj Branko i Marija Blažutić nošena poslovnim duhom, početkom 1990-tih godina osnovala je još jednu obiteljsku tvrtku Blamark, koja ima tri trgovine u istočnom dijelu Zagrebačke županije, u Lonjici, Gaju i Cugovcu. Tvrtka Blamark, društvo s ograničenom odgovornošću za uvoz-izvoz, trgovinu, proizvodnju i usluge, također je stekla svoj poslovni status, u vremenima kada je malim trgovinama teško održati korak s velikim trgovačkim centrima. Čelna mjesta tvrtkama je tijekom vremena preuzela druga generacija obitelji Blažutić. Tvrtka Trgomont je 2017. godine promijenila vlasnika pa se obitelj Blažutić okrenula novim poslovnim izazovima. Branko Blažutić je otišao u mirovinu 2009. godine.

Izuzetno je bio ponosan 2003. godine kada prvi puta postaje djed. I od tada pa sve do kraja njegova života vozio je svoje dvije unučice i unuka na razne sportske aktivnosti. Nikada mu nije bilo teško ustati rano ili ići kasno po njih na treninge i utakmice te se ponosio njihovim sportskim uspjesima i medaljama.

Iako Blažutić nije bio u čelnim mjestima lokalne samouprave njegova društvena angažiranost je značila učinkovitost realizacija pokrenutih inicijativa. Početkom 1979. predsjednik inicijativnog odbora za plinofikacija Branko Blažutić, koji je bio glavni aktivist i koji je s nekolicinom mještana Lonjice pokrenuo plinofikaciju sela. Ubrzo je akcija poprimila šire okvire pa su u Lonjici izglasali samodoprinos kojim su osigurali sredstva da se vrlo opsežan projekt može započeti. Ta je akcija značila veliku prekretnicu u životu Lonjičana koji su se tako priključili vrlo malom broju naselja u općini Vrbovec koja su izvršila plinofikaciju. U tome su trebali sudjelovati i stanovnici Peskovca koju su na kraju odustali od tog projekta i tek plin uveli u svoja domaćinstva 1997. godine.

Pored plinofikacije bio je uključen i u ostale društvene aktivnosti koje su bile provođene prilikom izgradnje autobusnih stanica, koje su između ostalog i zaštitni estetski znak Lonjice, uređenja društvenog doma, osnovne škole, kapele, izgradnji sportske infrastrukture i na ostalim projektima kojima se podizao životni standard i uvjeti razine djelovanja društvenog života. Godinama je bio sponzor/donator svih mogućih udruga u Lonjici: LD Fazan, DVD Lonjica, Aktiv žena Lonjica, KUD Slavko Kolar, omladine Lonjice, jednostavno bez njega se nije provela niti jedna ozbiljnija akcija u kojoj nije sudjelovao jer se zdušno zalagao i na mnoge načine pomagao u razvoju svojeg rodnog sela. Isto tako je sudjelovao u pomoći proslava raznih društvenih obljetnica udruga ili same Lonjice ili okolnih mjesta.

Paralelno razvojem poslovnih privatnih procesa uključio se u lokalnu politiku na listi HNS-a i time pridonosio i demokratskim procesima početkom 1990-tih u Lonjici i općini Vrbovec. I u tim političkim krugovima bio je uvažavan kao čovjek koji želi i političkim djelovanjem pomoći progresivnim stremljenima svojeg kraja.

Ipak prva ljubav u društvenom angažmanu mu je bio nogometni sport jer je bio sportski entuzijast i navijač Lonje, Vrbovca, Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije. Pohodio je na mnoge nogometne utakmice Dinama, Hajduka i hrvatske reprezentacije.  Za Lonju je igrao krajem 1960-tih godina. Sudionik je osvajanja Općinskog nogometnog prvenstva Vrbovec u prvenstvu 1967./68. i tada Lonja ulazi u Područnu nogometnu ligu Bjelovar. Igrao je nogomet za Lonju do 1974. godine kada je doživio težu povredu uslijed čega je prekinuo nogometnu karijeru, ali je uz klub ostao vezan cijeli život. Na nogometnom planu bio je aktivan i kada je pred nastupajuću sezonu 1995./96. u 1. ŽNL Istok  izvršena „tiha fuzija“ između seniora Peskovca i Lonje, pa je bilo promijenjeno ime kluba u Peskovec-Lonja. Tada je predsjednik kluba Peskovec-Lonja bio Stjepan Lisičak iz Peskovca, a predsjednik Nadzornog odbora Branko Blažutić. Prvenstvene utakmice igrale su se u Lonjici, a prijateljske u Peskovcu, a igrači kluba Peskovec-Lonje osvojili su 2. mjesto u 1. ŽNL Istok.

Za predsjednika Lonje je bio izabran 1997., a tu je dužnost obavljao do 2000. godine, kada je za novog predsjednika bio izabran Ivan Ratkajec. U tandemu Blažutić – Ratkajec Lonja je imala najsjajnije klupsko razdoblje jer je osvojeno: 1. mjesto u 2. ŽNL Istok u sezoni 1998./99., 1. osvojeno 1. mjesto u 1. ŽNL Istok u sezoni 2000./01., pobjednici kupa NS Vrbovec 2001. i 2003. Pobjednici kupa u 2001. NS Vrbovec bili su i pioniri i juniori Lonje. Plasmanom u najelitniji nogometni razred Nogometnog saveza Zagrebačke županije Lonja je igrala sa: Zelinom, Radnikom, Graničarom Gradipom, Jaskom, Stupnikom, Udarnikom, Vinogradarom i drugim poznatim hrvatskim klubovima. Blažutić je u tom razdoblju bio angažiran na uređenjui sanacije igrališta i postojećih sportskih objekata. Pri tome je još surađivao s Ivanom Kraljem Šefom, Franjom Poturičkem Frenkijem, Miroslavom Blažutićem Sovakom i drugima. NK Lonja je bila proglašena 2001. za zaslužni sportski kolektiv Zagrebačke županije.

Bio je višegodišnji aktivni član Izvršnog odbora NK Vrbovec kojem je pomagao u radu kluba na razne načine. Osim toga potpomagao je u radu NK Gaja, sudjelovao u organizaciji vrbovečkog malonogometnog memorijalnog turnira Čedomil Drvenkar i nogometnih turnira u Lonjici.

Kruna njegove sportske karijere bio je izbor na čelno mjesto Općinskog saveza sportova općine Vrbovec sredinom 1990-tih godina. Kao osvjedočeni sportski djelatnik, nesebično i požrtvovno radio je na unapređenju i poticao razvoj sportskog života u općini Vrbovec. Svojom osobnošću isto tako je doprinosio razvijanju prijateljskih i sportskih veza i poznanstva na području Zagrebačke županije i šire. Sudjelovao u davanju potpore u raznim humanitarnim akcijama, a posebice u pružanju pomoći u Domovinskom ratu u obrani hrvatske slobode i države.

Svojim je višegodišnjim, predanim i samoprijegornim djelovanjem na sportskom i društveno-političkom području ostavio neizbrisiv trag u progresivnom preobražaju i razvoju Lonjice u modernije i ljepše mjesto za mlađe naraštaje. Kroz iskazani sportski angažman ostaje zabilježen kao dijelom vrbovečkog sporta u kojem je dao i svoj obol u njegovom razvoju. Njegov život se može sažeti da je bio čovjek ispred vremena i za sva vremena, čovjek širokih pogleda i srca i uvijek pružene ruke, te svakom na raspolaganju i pomoći. Gospodin u pravu smislu te riječi, društven, human, korektan, pošten i vezan za svoj kraj i Domovinu. Bio je i sportski kolekcionar koji je sakupljao sportske zastavice, šalove i ostalu sportsku memorabiliju. Primio je razna društvena priznanja i nagrade.

Branko Blažutić je bio čovjek koji je nesebično i izdašno davao podršku i potporu sportskim, umjetničkim, kulturnim, društvenim, vatrogasnim i humanitarnim aktivnostima. Djelujući s pozicije iskazivanja humanitarnih pomoći ljudima u najtežim životnim trenucima te dajući potporu mnogim udrugama na području vrbovečkog kraja nema nikakve dvojbe da je zaslužio status „vrbovečke mecene“. Njegov odlazak je neosporno veliki gubitak za njegovo rodno mjestu Lonjicu, ali i Grad Vrbovec u kojem je za života učinio mnoga plemenita i napredna djela u interesu općeg razvitka životne zajednice.

Posljednji ispraćaj društveno-političkog i sportskog djelatnika i poduzetnika, Branka Blažutića bit će 23. studenog 2021. godine u 14,00 sati na mjesnom groblju u Brckovljanima, sukladno važećim epidemiološkim mjerama glede Covida-19.

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime