Ilustratorica Vendi Vernić predstavila se vrbovečkoj publici

0
Komunalac add

U prostoru Udruge Artoratorij jučer je otvorena izložba radova najistaknutije mlade hrvatske ilustratorice Vendi Vernić. Izložba pod nazivom „Saturn na zimskom plivalištu Budućnost“ prikazana je serija radova u formi malih knjižica – crteža kojima nas autorica poziva na traženje i razmišljanje o konceptu vremena koji često nazivamo – budućnost.

Polazeći od sebe i realnosti koja ju okružuje, pokušava istražiti i suočiti nespojivo stanje kolektivnog i kroničnog straha, melankolije i tjeskobe sa memorijom jednog mjesta koje u sjećanjima generacija predstavlja vječno utočište bez upliva nepoželjnih situacija i okolnosti. Inspiraciju za mjesto jedne takve radnje pronalazi u jednom stvarnom zimskom plivalištu čija imaginarna nadrealna vizija postaje mjesto generacijskog susreta u zajedničkom prostorno-vremenskom okviru.

– Crteži su nastajali u periodu od 2020. godine do sada i ovo je serija radova koja je još uvijek u nastajanju. Koristim crtački pristup, ali ne nužno i crtačke medije nego se radi o kombiniranim tehnikama, od olovke, tuša, kemijskih olovaka, flomastera, akvarela, tempera, kolaža… Radovi su na neki način zapravo metafora pogleda na budućnost, na nostalgiju i melankoliju, depresiju moje generacije milenijalaca. S obzirom na sve što se događa zadnjih godina, možemo reći desetljeća u svijetu, događa se taj jedan bijeg u nostalgiju i razmišljanje je li nekoć zaista bilo bolje, što ujedno predstavlja i jedan strah od budućnosti, utjehu prošlosti, a zapravo zaglavljenost u trenutku  – pojasnila je autorica izložbe.

Spajanjem činjeničnog i subjektivnog doživljaja stvoreno je mjesto koje odražava stanje nepromjenjivosti, depresije i stagnacije, pozivajući se i u samom nazivu na simboliku planeta Saturna. Simbolika i vještina autoričinog rada počiva u detalju, zamrznutom slikom u pokretu koji iza statičnosti situacije skriva životnost i naviješta čitav spektar radnji koje se dešavaju iza našeg pogleda. Umijeće stvaranja dinamike statičnim elementima, sekvence i skrivena značenja bogata asocijacijama, razigranost motiva dječje vedrine a zapravo intelektualno razrađenih i pomno biranih, odlika su slojevitosti autoričinog izraza, ističe u opisu izložbe Jelena Mayer, mag. hist. art.

Izložba ostaje otvorena do 23. prosinca ove godine. To je ujedno i posljednja izložba u Izložbenom programu Udruge Artoratorij za 2023. godinu koji podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačka županija i Grad Vrbovec.

Inače, Vendi Vernić (1991., Zagreb) djeluje kao ilustratorica, dizajnerica i vizualna umjetnica. Dobitnica je IX International Award for Illustration Bologna Children’s Book Fair – Fundación SM (2018.) za samoiniciranu seriju ilustracija prema priči “Krokodil” F. M. Dostojevskog. Na Bijenalu ilustracije Bratislava 2023. osvojila je međunarodnu nagradu BIB Plaque za ilustracije u slikovnici “Luda kuća” Sanje Lovrenčić. Među ostalim priznanjima ističe dvije nagrade “Grigor Vitez” i tri nagrade “Ptičica” za ilustraciju, te nagradu “Ovca u kutiji” za najbolju hrvatsku slikovnicu. Održala je više samostalnih izložbi u Zagrebu, Varaždinu, Ljubljani, Moskvi, Bologni, Tokiju, i Seulu, te sudjelovala na dvadesetak žiriranih grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime