Ilustracije Tomislava Torjanca

0
Komunalac add

M.P.

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec danas je otvorena izložba hrvatskog umjetnika Tomislava Torjanca, javnosti poznatog po brojnim ilustriranim naslovnicama knjiga i slikovnicama.Ilustracije dječjih slikovnica „Kako živi Antuntun“, „Grga Čvarak“, „Žabeceda“, „Mačak i vrag“, te romana „Pijev život“ posebno su razveselile djecu iz vrbovečkog Dječjeg vrtića, te učenike nižih razreda osnovnih škola koji su prisustvovali otvorenju. 

Autor ističe kako sve ilustracije imaju autobiografske elemente, a u njih je utkao i poneka sjećanja iz djetinjstva. Slikovnica će doći do većeg dijela publike ako je prožeta osobnim elementima. Najdraži lik kojeg sam ilustrirao je vrag iz slikovnice „Mačak i vrag“ u kojoj je moj stil prepoznatljiv, a taj je lik na neki način moj autoportret. Sudeći prema reakcijama, publika uspijeva u ilustracijama prepoznati neki dio sebe – kaže autor koji je za svoj rad osvojio brojne nagrade; 2006. godine pobijedio je na velikom međunarodnom natječaju za ilustriranje romana „Pijev život“ Yanna Martela prema kojem je snimljen i poznati istoimeni film. Za svoj je rad u Hrvatskoj nagrađen s dvije nagrade Kiklop, dvije nagrade Lice knjige, te dvije nagrade Grigor Vitez. Velika nagrada na Četvrtom hrvatskome biennalu ilustracija u Klovićevim dvorima dodijeljena mu je 2012., dok je prošle godine osvojio Porin za najbolje likovno oblikovanje albuma (Urban&4 – Mamut). 

Izložbu ilustracija možete razgledati do 7. studenog ove godine, svakodnevno od 8 do 20 sati uz prethodnu najavu u tajništvu.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime