“I tebe se pita” – u proces izrade proračuna Grada Vrbovca ponovno uključeni građani

0
Komunalac add

I ove godine u izradi proračuna Grada Vrbovca sudjelovat će građani. Na kućne adrese stići će im letci “I tebe se pita” koji će im pojasniti kako se i oni mogu uključiti u proces izrade proračuna, ali im i približiti taj najvažniji gradski dokument. U nastavku prenosimo priopćenje gradonačelnika Denisa Kralju u cijelosti.

“Poštovane Vrbovčanke i Vrbovčani,

prošle godine prvi put smo u izradu Proračuna Grada Vrbovca uključili i vas – građane. Tražili smo da nam pošaljete prijedloge što biste mijenjali, sanirali ili gradili u svojoj ulici, naselju, ali i cijelom gradu.

Velik broj vas se uključil i dali ste nam puno dobrih ideja. Ukupno su nam stigla 103 vaša prijedloga. Nismo ih mogli sve ispuniti jer u Proračunu nažalost nema dovoljno novca za sve što bismo željeli, nekoliko prijedloga nije ni ostvarivo, dok se neki ne mogu realizirati u godinu dana.

Zahvaljujući vašim prijedlozima, postavljen je, primjerice, uspornik u Ulici Brdo. Uz to, postavili smo vibro trake na raskrižju u Naselju Stjepana Radića, pokrenuli smo uređivanje igrališta u centru Vrbovca na koje ćemo postaviti i stolove za stolni tenis, uveli smo stipendije za deficitarna zanimanja, kao i sufinanciranje sterilizacije mačaka. Neke prijedloge djelomično smo realizirali – poput osvjetljavanja pješačkih prijelaza na magistralnim cestama, sanacije drvenog mosta na Lonji ili sanacije nogostupa u Ulici Brdo.

Tražili ste od nas i neke veće stvari za koje možemo reći da su u visokom stupnju realizacije. Tako se, primjerice, već projektira nogostup u Banovu, a za uvođenje kanalizacije u Luki i Vrbovečkom Pavlovcu čak je potpisan i ugovor.

Dio prijedloga uvest ćemo uskoro – transparentnost proračuna, a neki poput uvođenja rent a bike-a su nam se posebno svidjeli pa ih pripremamo za EU fondove.

Dobru praksu nastavljamo i ove godine. Zato vas još jednom pitamo što biste vi mijenjali ili gradili u Vrbovcu. Pri tome svi moramo biti svjesni ograničenja našeg Proračuna. Dobar dio rashoda Proračuna već nam je unaprijed zadan – javna rasvjeta, održavanje gradske imovine, otplata starih kredita, održavanje cesta i okoliša, plaće zaposlenih u gradskoj upravi, vrtiću, knjižnici i učilištu, vatrogasna zaštita, zimska služba, zbrinjavanje napuštenih životinja. Tu su i obaveze i programi koje smo već ranije preuzeli i koje vjerujem da svi želimo dalje nastaviti – stipendije učenicima i studentima, radne bilježnice za osnovnoškolce, porodiljne naknade, božićnice za umirovljenike, sufinanciranje dodatnog tima hitne pomoći, financiranje kulturnih i sportskih udruga, sufinanciranje prijevoza učenika i starijih osoba….

Pri tome neki rashodi nam jako rastu. Zbog otvorenja novog vrtića s 5 novih dječjih skupina nakon puno godina Vrbovec je postao grad bez liste čekanja za vrtić. No, isto tak masa plaća u vrtiću zbog zapošljavanja novih odgajateljica, spremačica i kuharica narasla je na godišnjoj razini s 5,2 na čak 8,3 milijuna kuna. To znači da nam sad ostaje puno manje novaca za raspoređivanje kad su u pitanju ostali rashodi.

Upravo zato vaši prijedlozi su nam važni. Vjerujem da nam vi, građani Vrbovca možete najbolje sugerirati koja ulaganja u našem gradu su najvažnija. Svatko od vas najbolje poznaje svoju ulicu ili probleme svog naselja. Pozivam vas da se uključite i da nam još jednom pošaljete svoje prijedloge.

Svoje prijedloge i ideje za projekte možete poslati do 15. listopada 2021. godine na mail informacije@vrbovec.hr, poštom ili osobno.”

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime