HZJZ izmijenio pravila samoizolacije

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke koje se tiču samoizolacije i izolacije. Jedna od izmjena odnosi se na djecu, druga na zdravstvene i socijalne radnike, a treća na asimptomatske i osobe s blažom kliničkom slikom.

Karantene se oslobađaju djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela COVID pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja. Preporuča se da djeca izuzeta od karantene trebaju tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraženom osobom u kolektivu svoditi na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i teškim kroničnim bolesnicima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt. Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta za zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

HZJZ navodi i da je izolacija skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraznom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u samoizolaciji ako je preboljela COVID i nakon preboljenja primila jednu dozu cjepiva ako nije prošlo više od četiri mjeseca od primitka cjepiva, ili preboljela covid i primarno cijepljena s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze.

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao napraviti brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

Također, HZJZ navodi i da se PCR test, kad je god to moguće i kad dozvoljavaju kapaciteti testiranja, treba koristiti kao prvi izbor testa za dijagnostiku kod osoba koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti, ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi, ili se hospitaliziraju.

Sve detalje oko novih preporuka možete pronaći ovdje.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime