Hrvatsko-ukrajinska taekwondo sportska priča iz Vrbovca

1
Komunalac add

Od početka ruske agresije na Ukrajinu, privremeni smještaj na području Grada Vrbovca pronašlo je oko 150 ukrajinskih izbjeglica. Najviše ih je smješteno, njih oko 130, u vrbovečkom hotelu Marija, dok je manji dio svoje boravište pronašao u privatnom smještaju.

Vrbovečki sportaši oduvijek su bili uključeni u humanitarne akcije pomoći ljudima u teškim životnim situacijama. To se dogodilo i ovoga puta, jer je veliko humanitarno, plemenito i sportsko srce Taekwondo klub Vrbovec pokazao prema ukrajinskoj mladeži koja je doživjela velike životne traume i strahote. Naime, TK Vrbovec im je ponudio ruku suradnje i razvijanja prijateljskih veza, uspostavu sportskih odnosa te mogućnost treniranja. Tako je nastala ova lijepa hrvatsko-ukrajinska taekwondo sportska priča iz Vrbovca koja zaslužuje i pozornost cjelokupne vrbovečke javnosti, a sigurno će pronaći i put prema međunarodnoj prepoznatljivosti. Pored sportske priče, TK Vrbovec se aktivno putem taekwondoa uključio i u integraciju ukrajinske djece u vrbovečki društveni život, učenje hrvatskog jezika i na kraju uspostavu prijateljstva, ljubavi i vjere u bolju životnu perspektivu, što im je sada i najpotrebnije.

Predsjednik Taekwondo kluba Vrbovec Dinko Šimunec rekao je kako se u klubu o integraciji djece iz Ukrajine u vrbovečki društveni život i sportsko okruženje počelo razgovarati čim su saznali za prve dolaske raseljenih osoba iz Ukrajine u Vrbovec.

Klub je već sredinom ožujka stupio u kontakt s Crvenim križem te pozvao djecu da se uključe u sportske aktivnosti. Smatramo to važnim korakom za djecu jer će im biti lakše pronaći nove prijatelje kroz sport i neobaveznu igru, te će lakše usvojiti i jezik. Bitno je da se što prije integriraju u društvo i da steknu daljnju rutinu,  koja im je sada grubo narušena. Mislimo da će im to pružiti određenu sigurnost i pomoći im da skrenu misli s teških tema – pojasnio je.

Također je rekao kako su pripreme za njihovo uključivanje u klub trajale gotovo mjesec dana. – Trebalo im je vremena da usklade školu i učenje jezika, tako da smo prvi zajednički trening održali prije tjedan dana. Tada je došlo petero djece, a sa svakim sljedećim treningom broj je rastao. Zadnji trening pohodilo je 15 djece, a očekujemo da će taj broj i dalje rasti. U koordinaciji nam pomaže gospođa Anastasya, koja je i sama vrhunska borkinja ukrajinskog nacionalnog sporta Horting-a – dodao je.

Ujedno je naglasio kako klubu veliku podršku pružaju roditelji treneri koji su se rado uključili u pomoć prijevoza djece na trening i s treninga, pogotovo u ove kišne dane.

Na treninzima je vrlo veselo i živo, iako se najbolje ne razumiju, dječji smijeh priča zajednički jezik – na kraju je zaključio Dinko Šimunec.

Zdenko Brezarić

1 KOMENTAR

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime