Hrvatski uzgajivači simentalca boravili u Češkoj

0
Komunalac add

Pedesetak članova Udruge uzgajivača simentalca Zagrebačke županije te predstavnika HAPIH-a, Centra za umjetno osjemenjivanje iz Varaždina, predstavnika tvrtke Nova Genetik Križevci i Veterinarske stanice Vrbovec boravili su od ponedjeljka do srijede na stručnoj ekskurziji u Češkoj. Točnije, bili gosti tamošnjem Savezu uzgajivača simentalca u Moravskoj, koji je predstavio svoj rad, a onda su domaćini Hrvatima pokazali i pet oglednih farmi različitih tipova.

Vidjeli smo jednu suvremenu eko-farmu s dva muzna robota, koja se bavi proizvodnjo sira i čitave palete jogurta. To je farma sa stotinjak grla češkog šarenoga goveda. Zanimljiva je i farma-poduzeće „Proagro“ u Radešinskoj Svratki, s 850 krava, a koja obrađuje čak 2.300 hektara zemlje (280 hektara vlastite) za proizvodnju hrane, ali i za sirovinu za dva bioplinska postrojenja. Imaju 78 zaposlenih. Tovom junadi i bikova te preko 200 muznih krava bavi se farma u Bobrovoj, a u nedalekim Jimraveskim Pavlovicama bilo je zanimljivo vidjeti i uzgoj francuskog goveda blod aquitaine, slobodno, na pašnjaku.

Ne može čovjek ne primijetiti ogromne površine obrađene zemlje uz naselja i oko samih farmi. Svaki farmer zna što znači imati dovoljno zemlje, k tome, i u komadu! Nažalost, hrvatska praksa i stvarnost u pogledu zemljišne politike predstavlja sasvim drugu priču.

Uz sve ovo, sudionici ekskurzije – sve vrhunski uzgajivači – čuli su i još nešto, čini se ključno, na ovoj ekskurziji. To je organiziranost čeških stočara.

Naime, saznali smo da je u Savez uzgajivača simentalca uključeno svega 209 članova, koji drže 361.000 muznih krava i tove 230.000 grla za meso. Kako je u suvremenom sjedištu Saveza rekao jedan od njegovih čelnika Pavel Kral, njihovi članovi imaju prosjek od 305 grla po farmi i po tome su najveći u Europi. Ali, ovaj je Savez 30-postotni vlasnik središnjeg Češko-moravskog saveza uzgajivača simentalca (a po toliko još imaju uzgajivači holštajna i drugih pasmina). Ovaj središnji savez djeluje poput trgovačkog društva i za sve farmere obavlja ključne poslove: vodi matične knjige, organizira izlože, provodi kontrolu mliječnosti, tijesno surađuje s Ministarstvom poljoprivrede i u partnerstvu s ovlaštenom tvrtkom organizira trgovinu stoke! Inače, članice Saveza uzgajaju 580.000 krava (od čega 370.000 mliječnih) na 1700 farmi. Obrađuju čak 4 milijuna hektara zemlje. Sve je to posloženo u sustav „piramide“, u kojoj bazu čine svi uzgajivači, na vrhu su još proizvođačke organizacije, a sredinu drže centri za umjetno osjemenjivanje. Nezaobilazan partner cijelog sustava su tvrtke specijalizirane za promet stokom. Sve je to ispričao manager u Savezu i predsjednik Europskog saveza uzgajivača simentalca dr. Josef  Kučera, uz engleski prijevod Damira Pejakovića iz Savjetodavne službe.

U mjestu Hradištko pod Mednikem, nedaleko Praga, sjedište je najvećeg češkog Centra za umjetno osjemenjivanje Natural, u kojem se među brojnim bikovima od ovoga proljeća nalazi i mladi dvogodišnji bik Wings iz štale Horvatića iz Stare Kapele. Nesebičnu pomoć u prijevodu s češkog jezika ovoga je puta pružio veterinar Zvonko Tuček iz varaždinskog Centra za umjetno osjemenjivanje, koji je fakultet završio u Brnu, a tu prelijepu metropolu Moravske Hrvati su nakratko razgledali zadnjeg dana boravka u Češkoj.

O iskustvima i dojmovima sudionika ekskurzije u Češku govorimo u nedjeljnoj emisiji Za naše selo, od 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime