Hrvatski stočari idu u Češku

0
Komunalac add

Nakon desetak godina uzgajivači simentalca s našega područja i drugih dijelova Hrvatske ponovo odlaze na trodnevnu stručnu ekskurziju. Ovoga puta u Češku, gdje će pedesetak naših farmera boraviti od ponedjeljka do srijede.

Put organizira Proizvođačka organizacija Simentalac Vrbovec i Nacionalni savez uzgajivača simentalca – kaže njen predsjednik Damir Horvatić. Nakon što su vidjeli kako rade njihovi kolege u Bavarskoj i Austriji, pojašnjava Horvatić, sada žele vidjeti dokle su u uzgoju simentalca i tovu goveda došli u Češkoj, koja posljednjih godina u tom poslu krupnim  koracima grabi  naprijed.

Tijekom tri dana obići će najveći češki Centar za umjetno osjemenjivanje „Natural spol“ u gradu Hradištko pod Medníkem (nadomak Praga), vidjet će bikove u tom Centru, a među njima i jednoga iz štale Horvatića. Planiraju također obići i nekoliko reprezentativnih farmi, koje su – čujemo – u prosjeku znatno veće od hrvatskih. Horvatiću je posebno zanimljiv i planirani susret s predstavnicima evropskog saveza uzgajivača simentalca, kao i upoznavanje s najvećim češkim Savezom.

Zadnjeg dana, na povratku kući, Hrvati će posjetiti i Brno s njegovim povijesnim znamenitostima.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime