Hrvatski nogometni sudac Jerko Crnčić: “Suđenje pruža veliko zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost”

1
Komunalac add

Jerko Crnčić spada u plejadu najpoznatijih i najkvalitetnijih sudaca koji su potekli iz vrbovečke sudačke organizacije. Uz Željka Novosela i Gordanu Katušić jedini je sudac koji je sudio i na međunarodnim utakmicama. Potječe iz radničke obitelji. Otac Zdravko je dugogodišnji sportski djelatnik, bio je nogometni trener u PIK-u Vrbovec tijekom 1970-tih godina, nogometni sudac, a sada već godinama obnaša delegatsku dužnost na 1. ŽNL.

Jerko je osnovnu školu pohađao u Vrbovcu. Srednju elektrotehničku školu završio je u Zagrebu. Nakon srednje škole upisuje Stručni studij elektrotehnike u Zagrebu na kojem je diplomirao 2003. godine i stekao zvanje inženjera elektrotehnike. Specijalistički stručni studij upisuje 2008. kojeg završava 2012. godine. Radni staž od 20 godina stekao je radeći u nekoliko tvrtki. Ipak, svoju profesionalnu karijeru već 12 godina ostvaruje u Srednjoj školi Dugo Selo gdje radi kao profesor strukovnih predmeta za elektro zanimanja. Jerko Crnčić je pozitivna sportska ličnost koji je svojim sportskim i sudačkim dosezima nezaobilazno ime vrbovečkog nogometa i općenito vrbovečkog sporta.

Kako je krenuo Vaš sportski put i u kojem ste klubu napravili prve nogometne korake?

 

Igrao sam nogomet u NK PIK Vrbovec od 8. do 19. godine i prošao sam kategorije od mlađih pionira sve do seniora.

Biti nogometni sudac nije lako jer je izložen raznim neugodnim situacijama. Nema baš previše interesa u nogometnom svijetu za tim pozivom. Kako ste se Vi odlučili za karijeru nogometnog suca?

 

Nogometno središte Vrbovec organiziralo je tečaj za nove suce 1997. godine. Otac Zdravko je predložio bratu i meni da položimo tečaj za suca ako ništa drugo da se bolje upoznamo s pravilima nogometne igre. S obzirom da sam tada već imao 10 godina igračkog staža, odlučio sam položiti tečaj. Malo po malo krenulo je sa suđenjem utakmica i sve me više privlačilo. Najviše sam pomoći i podrške imao od oca koji je također bio sudac. Tu je bio i brat Hrvoje s kojim sam dosta sudio u početku.

 

 

Tko Vam je pomagao u razvojnom sudačkom putu?

 

Veliki uzor mi je bio Željko Novosel koji je bio međunarodni pomoćni sudac, a i pravi kolega od kojeg sam dobivao savjete vezano za suđenje. Bilo je tu dosta starijih kolega sudaca i instruktora koji su nas educirali i s kojima sam sudio te skupljao iskustva. Uz spomenutog Željka Novosela istaknuo bih Stjepana Zdenka Brezarića, a kao instruktora Danka Uroića, a i mnogi drugi.

 

Spadate u krug rijetkih vrbovečkih sudaca koji su sudili na državnoj razini. Koliko godina ste bili sudac u 1. HNL-u?

 

Na najviši rang sam došao 2010. godine što znači da mi je ovo 13. sezona u kojima sam skupio 204 utakmica mahanja 1.HNL. Sveukupno sudačkog staža imam 25 godina te sveukupno 1670 utakmica.

 

Sudili ste i na međunarodnoj sceni. Od kada ste bili međunarodni sudac i gdje ste sve dijelili sudačku pravdu?

 

Bio sam međunarodni pomoćni sudac od 2016. do 2022. godine što broji 6 godina. Sudio sam kvalifikacije za Europa ligu, Ligu prvaka juniora, turnire mladih reprezentacija, Završnicu amaterskog europskog prvenstva i Ligu nacija.

 

 

Kako je sudački poziv pridonio u razvoju Vaše sportske karijere i koja ste životna iskustva stekli?

 

U početku je to bio trnovit put, pogotovo kad se mladi sudac treba “kaliti” na utakmicama županijskih liga osobito kad su susjedni derbiji. Napredovanjem s lige na ligu lakše je suditi, ali je odgovornost veća. Kroz suđenje se upoznaju ljudi, stvaraju se nova poznanstva i prijateljstva, a ponekad i ono suprotno. Lijepo je doživjeti ambijent pred punim tribinama u ulozi suca. To je osjećaj velike moći, ali i velike odgovornosti. Potrebno je redovito trenirati što traži dosta odricanja, ali kad se za suđenje dobije honorar znate da nije uzalud utrošen trud.

U kojoj ste mjeri uključeni u rad u vrbovečkoj nogometnoj organizaciji?

 

Kao sudac volio bi suditi do dozvoljene dobne granice za suđenje (do 45 godina), a kasnije se možda uključiti u edukaciju mladih sudaca.

Suđenje je u sadašnje vrijeme podvrgnuto novim izazovima, kritikama preko društvenih mreža i napretkom suvremenih tehnologija. U kojoj mjeri tehnologija pomaže u suđenju?

Nogomet je danas sve brži i sve zahtjevniji sport pa tako i sudac koji treba pratiti igru. Činjenica je da se greške događaju, kako igrač krivo doda loptu ili ne zabije pogodak s nekoliko metra tako i sudac može pogriješiti. Današnja tehnologija i javne mreže omogućuju bolje praćenje i dostupnost izvorima video materijalima vezano za nogomet pa tako i suđenje. Time su pritisci medija još veći, a pogotovo kada se pogriješi. Najbitnije je da sudac ima jednaki kriterij za obje ekipe i ako se greška dogodi da nije bila namjerna. Srećom mi danas imamo VAR koji nam daje drugu priliku za donošenje ispravne odluke, te time nam je maknut veliki teret s leđa.

Mladi sve manje iskazuju interes za bavljenjem sportom jer svoje slobodno vrijeme provode uz mobitele, na društvenim mrežama i igricama, općenito u virtualnom svijetu. Što bi poručili mladima i na koji način da se uključe u sport?

Bavite se sportom jer to vas čini zdravijim, snažnijim, izdržljivijim. Jedan od tih sportova je nogometno suđenje. Suđenje pruža veliko zadovoljstvo ali i veliku odgovornost. Budite ustrajni, trenirajte, učite i ne odustajte od cilja.

 

Zdenko Brezarić

1 KOMENTAR

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime