Hrvatski časnički zbor Vrbovec filatelistički obilježava 30 godina „Krvavog Uskrsa“

0
Komunalac add

Hrvatski časnički zbor Vrbovec, na čijem je čelu predsjednik Marijan Plahutar, nastavlja na filatelistički način obilježavati značajne obljetnice iz slavne povijesti Hrvatskog domovinskog rata. Naime, na inicijativu vrbovečkog filateliste i tajnika zagrebačkog Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije Stjepana Zdenka Brezarića, u poštanskom uredu 53231 Plitvička Jezera 31. ožujka 2021. godine u uporabi će biti prigodni poštanski žig posvećen 30. obljetnici „Krvavog Uskrsa“. U filatelističko obilježavanje aktivno je uključen i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora na državnoj razini Branko Gačak.

Na Plitvičkim jezerima 31. ožujka 1991. godine došlo je do sukoba između redarstvenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i naoružanih srpskih pobunjenika, koji je u povijesti zabilježen kao „Krvavi Uskrs“. U tom sukobu pala je i prva hrvatska žrtva Domovinskog rata, pripadnik specijalne policije Josip Jović i ranjeno sedam pripadnika specijalne policije. Borba je trajala nekoliko sati u kojoj su pobunjenici bili prisiljeni na povlačenje prema Titovoj Korenici.Tada je bilo uhićeno devet pobunjenika, na srpskoj strani poginuo je Rajko Vukadinović i na Plitvicama uspostavljen red.

Podsjetimo, ovo je peti prigodni žig nastao u okrilju Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec, kojim se dodatno obogatila filatelistička tema Hrvatski domovinski rat. To je ujedno prvi žig koji nije bio u uporabi u vrbovečkoj pošti. Do sada su bili korišteni slijedeći vrbovečki prigodni žigovi: 2. srpnja 2016. kojim se obilježio Dan hrvatskih branitelja  Zagrebačke županije,  27. srpnja 2016. koji je bio posvećen 25. obljetnici osnivanja 51. samostalne bojne ZNG „R“ Vrbovec, te 17. studenog 2018. i 17. studenog 2020. u spomen na žrtve Vukovara i Škabrnje.

Filatelistički žig iz Plitvičkih Jezera postaje sastavni dio Zavičajne zbirke Grada Vrbovca i Muzeja Like te neodvojiv dio tematske nacionalne zbirke Hrvatski domovinski rat. Ovaj prigodni žig, kojeg je dizajnirao Stjepan Zdenko Brezarić, podsjeća na slavne dane kada se branila hrvatska sloboda, država i budućnost, ali je ujedno posvećen svim poginulim, nestalim i ranjenim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama, koje su doživjele strahote i užase tijekom Domovinskog rata. Hrvatski časnički zbor Vrbovec tiskao je i prigodno izdanje u nakladi 100 primjeraka, koje će biti poslano na razne adrese hrvatskih institucija, ali i postati sastavni dio u mnogim filatelističkim i kolekcionarskim zbirkama.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime