Hrvatska udruga poljoprivrednika traži otvaranje tržnica

0
Komunalac add

Hrvatska udruga poljoprivrednika pozvala je Ministarstvo poljoprivrede i Stožer civilne zaštite RH da razmotre mogućnost ponovnog otvaranja lokalnih tržnica diljem Hrvatske, uz maksimalno pridržavanje svih propisanih mjera.

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić navodi kako se velika većina tržnica nalazi na otvorenom uz slobodnu fluktuaciju zraka, zbog čega u Udruzi smatraju da su tržnice manja opasnost od zatvorenih trgovačkih centara. U priopćenje stoji kako su ekonomski najvažniji mjeseci pred poljoprivrednicima, a posebno se to odnosi na cvjećare, povrćare te uzgajatelje presadnica povrća. Nadalje stoji kako prema podacima Ministarstva poljoprivrede, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obiteljski obrti te obiteljske tvrtke u Hrvatskoj proizvode preko 150.000 tona povrća na otprilike 10.000 hektara, u što nije uključen usjev krumpira. Proizvodnjom povrća, bavi se preko 15.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Uz njih tu su i proizvođači cvijeća kojih je više od 2.000, a cvijeće uzgajaju na preko 300 hektara. Uz njih su tu, ističu u Udruzi, i rasadnici koji većim dijelom također uzgajaju cvijeće na 357 hektara.

Ukoliko se ne dozvoli rad tržnica i/ili specijaliziranih sajmova za ove poljoprivredne kulture, prijeti kolaps navedenog sektora i sigurna propast 10-tak tisuća OPG-a, obrta i tvrtki, što će značiti preko 20.000 novih ljudi na zavodu za zapošljavanje – stoji u priopćenju.

Tihomir Jaić ističe kako se gotovo 70 posto presadnica povrća prodaje u naredna dva mjeseca, a cvijeća gotovo 95 posto .

Internet aplikacije koje se sve više pokreću su dobrodošle i poželjne, ali nažalost nisu rješenje za navedene sektore smatraju u Hrvatskoj udruzi poljoprivrednika.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime