Hrvatska spremna pomoći ukrajinskim izbjeglicama

0
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Komunalac add

Hrvatska je spremna pružiti smještaj i pomoć ukrajinskim izbjeglicama koje već stižu u našu zemlju. U Hrvatsku su prema posljednjim informacijama stigle 202 osobe, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca Marko Belošević. – U zemlji su organizirana tri prihvatna centra, u Varaždinu, Osijeku i Zagrebu. U Zagrebu je to konkretno Motel Plitvice, gdje je zasada smješteno osmero ljudi. U Hrvatskoj se prema procjenama očekuje oko 2 tisuće ljudi, sada je taj broj možda malo i povećan, vidjet ćemo još što će biti, no najveći dio izbjeglica smještaj će potražiti u susjednim zemljama, to su prvenstveno Mađarska, Slovačka i Poljska – ističe Belošević te dodaje da su svi stožeri u zemlji spremni. –MUP je otvorio ulazak u Republiku Hrvatsku za izbjeglice iz Ukrajine, bez obzira na status njihovih papira. Ukoliko netko od djece ili odraslih nema sa sobom putovnice ili osobne iskaznice njima će se omogućiti ulazak u zemlju, uz evidentiranje ulaska – pojasnio je Belošević.

Na terenu će humanitarnu pomoć i podršku izbjeglicama pružiti Hrvatski Crveni križ. Gradsko društvo Crvenog križa Vrbovec uključeno je u zbrinjavanje izbjeglica koje su smještene na području Zagrebačke županije, točnije u Motelu Plitvice. – Svako društvo Crvenog križa iz županije organizirat će po jedan dan dežurstva, pratimo sve upute koje nam dolaze, vezane uz zbrinjavanje i pružanje psihosocijalne podrške osobama koje nam dolaze i koje su naravno pod velikim stresom. Trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, molimo da se jave nama ili na mail ukrajinska-kriza@hck.hr – ističe ravnateljica vrbovečkog Crvenog križa Jelena Mucko. Ukoliko netko od građana želi pružiti privatan smještaj treba se javiti Ravnateljstvu civilne zaštite.

Humanitarna pomoć se još ne prikuplja, jer će osobe zbrinute na području Zagrebačke županije tamo biti smještene na teret Ravnateljstva civilne zaštite tako da su sve potrebe trenutno zadovoljene. Ukoliko se pojavi potreba za materijalnim donacijama Hrvatski Crveni križ će obavijestiti javnost.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime