“Hologrami nade” prof. Koprića predstavljeni u Dubrovniku

0
Komunalac add

U Dubrovniku je održana još jedna, treća po redu, promocija knjige poezije našeg sugrađanina prof. Ivana Koprića „Hologrami nade“. Predstavljanje su organizirale Dubrovačke knjižnice u okviru Mjeseca hrvatske knjige. Na promociji su o zbirci i njezinom autoru govorili Snježana Banović, redateljica, književnica i profesorica Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba te Vlaho Bogišić, leksikograf, književnik i doktor književnih znanosti.

Kod profesora upravne znanosti Ivana Koprića se na fakultetu uči o participativnom upravljanju kao relevantnom obliku slobode bez koje se, kao ni bez znanja i ljepote ne može graditi zdravo i napredno društvo, istaknula je Banović. –Isto se može primijeniti i na njegovu poeziju, ali uz mali dodatak filozofskoga načela koje otprilike glasi: Ono bez čega poezija ne može, to je život i smrt: bez čega život i smrt ne vrijede, to je poezija. Kod Koprića je poezija upravo to što se već vidi i u naslovima 4 poglavlja Holograma nade: Sjene, Perlice na tamnom nebu, Kako se ljubav sniva i Prostor slobode – naglasila je.

Vlaho Bogišić naglasio je kako pjesnički subjekt Ivana Koprića nije izmješten iz temeljnog postava sintaktičke, rečenične pouzdanosti svoga autora, pravne kulture. –To je tim važnije jer je hrvatski jezik zapustio kulturu govora, pa se poetizacija ponekad također olako uzima prema kriteriju oneobličenja. Koprićevi su stihovi naprotiv utemeljeni u doživljaju običnoga kao vlastitoga, ne toliko iskustva koliko pripadnosti elaborirane emocijom, ali s osiguračem za riskantne prelete u nepoznato – tvrdi Bogišić.

Autor prof. Koprić dotaknuo se svoje uloge profesora i uloge pjesnika.Čini mi se da sam uspio pokazati da jedan čovjek živi i ostvaruje se u svojoj punini samo onda ako prihvati sve uloge koje su mu igrom sudbine namijenjene. U tome je i naša odgovornost, ne biti plošan, ne biti čovjek jedne dimenzije, ne biti ograničen – pojasnio je. Desetak pjesama je pred okupljenom publikom pročitao Edi Jertec, glumac Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika. O zbirci su istoga dana na Dubrovačkom radiju govorili Ivan Koprić i Snježana Banović.

(Autor fotografija: Vedran Levi)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime