HČZ Vrbovec u komemorativnom posjetu Hrvatskoj Dubici

0
Komunalac add

Hrvatski časnički zbor Vrbovec je u sklopu svojih redovnih aktivnosti u subotu, 13. siječnja obišao bojišnice na području Hrvatske Dubice i sela Bačin. Uz članove HČZ Vrbovec u obilasku je sudjelovala i Zlata Pajsar, majka poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Pajsara. Po dolasku u Hrvatsku Dubicu pridružili su im se i pripadnici 2. Gardijske brigade HV Gromovi, neposredni sudionici akcije UNA i suborci poginulog Stjepana, načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić te umirovljeni pukovnik Ivica Panđa Orkan, ratni načelnik Stožera obrane Sunje.

 

Počast stradalima odali su paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima 2. Gardijske brigade HV Gromovi. U akciji Una poginulo je 13 hrvatskih branitelja. Među poginulima nalazi se i naš sugrađanin Stjepan Pajsar, a u samoj akciji ranjeni su i narednica Nevenka Topalušić i njezin sin Dubravko. Prilikom komemoracije prisutnima se obratio brigadir Predrag Harmicar, Stjepanov zapovjednik. U emotivnom govoru sa suzama u očima objasnio je cilj i tijek akcije Una, a posebno se obratio majci Zlati s opisom stradavanja njenog sina.

Načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić prisutne je upoznala s općinom koja broji 1400 stanovnika te uz Hrvatsku Dubicu ima još naselja Bačin, Cerovljani, Slabinja i Živaja.

U Domovinskom ratu Općina Hrvatska Dubica bila je okupirana i strašno je stradala, sva su mjesta i objekti porušeni, a poginulo je 137 civila i branitelja.

Nakon toga su na spomen obilježju kraj kapelice Svih Svetih zapalili svijeće i odali počast za 28 stanovnika sela Bačin koji su nakon okupacije sela 9. rujna 1991. godine okupljeni i streljani. Na Komemoraciji je umirovljeni pukovnik Ivica Panđa Orkan održao slikovito i emotivno predavanje o stradanju i žrtvi Pounja u Domovinskom ratu.

Svijeće su zapalili i kod Hrvatske golubice, spomen obilježja za masovnu grobnicu. Pukovnik Ivica Panđa Orkan prezentirao je događaje od 2. i 21.listopada 1991.godine. Nakon okupacije neprijateljske snage okupljaju mještane sela Cerovljani i mjesta Hrvatska Dubica u vatrogasnom domu u Hrvatskoj Dubici pod izgovorom okupljanja i prelaska na slobodni teritorij Republike Hrvatske. 21. listopada 1991. godine 74 civila ulazi u autobus, u selu Bačin ih zaustavljaju policajci specijalne jedinice milicije tzv. “SAO KRAJINE”, izvode ih iz autobusa i uz cestu pokraj rijeke Une strijeljaju. Nakon 14 dana ih rovokopačem zakapaju u tri jame na mjestu današnjeg spomen obilježja. Nakon oslobođenja izvršena je ekshumacija gdje je pronađeno 56 ljudskih tijela, a 18 streljanih je bačeno u rijeku Unu i do danas nisu pronađeni.

Nakon komemorativnih aktivnosti obišli su i spomen sobu poginulih i ubijenih branitelja i civila Općine Hrvatska Dubica gdje je pukovnik Panđa održao predavanje o stradavanju Pounja u Domovinskom ratu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime