Grupna žirirana izložba inspirirana Zagorkinim djelovanjem i životom

0
Autorica ilustracije: Anita Kos
Komunalac add

Udruga Artoratorij poziva mlade umjetnike/ce do 35 godina starosti da se prijave na natječaj za izlaganje na grupnoj žiriranoj izložbi ilustracija “Gorka slika” u organizaciji udruge. Inspirirajte se životom jedne od najčitanijih književnica, prve profesionalne političke novinarke i pionirke feminizma u Hrvatskoj, Vrbovčanke Marije Jurić Zagorke i stvorite ilustracije koje prenose atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge ili bijesa.

Namjera je kroz prizmu Zagorkinog lika i djela, njenog izazovnog životnog puta i iznimnog književnog i novinarskog opusa pozvati umjetnike/ce da inspirirani navedenim stvore ilustracije uz napomenu da im to bude tek polazišna točka za vlastitu likovnu interpretaciju.

Otvorenje izložbe je planirano u ožujku 2024. godine u prostoru Udruge Artoratorij u Vrbovcu.
Ova izložba predstavlja drugo izdanje skupne izložbe posvećene Mariji Jurić Zagorki, a s ciljem prezentacije mladih suvremenih umjetnica i umjetnika. Prva u nizu takvih izložbi je bila uspješno provedena skupna žirirana izložba „Iskra“ inspirirana opusom vrbovečke književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi 2022. godine, a zatim i skupna izložba „Gorka slika“ koja se održala u ožujku 2023. godine.

Ovoga puta, ponovno, kroz isti koncept i naziv grupne izložbe, tražimo najbolje ‘gorke’ ilustracije. Natječaj i izložba se koncepcijski naslanjaju na natječaj „Za najbolju Gorku priču“ čija je idejna začetnica Irena Skopljak Barić, a u organizaciji Narodne knjižnice Vrbovec; nastojeći povezati književnost i likovnu umjetnost kroz lik M. J. Zagorke i motiv gorčine, poručuju iz Artoratorija.

U Zagorkinom životu te njenom književnom, novinarskom i feminističkom djelovanju moguće je prepoznati motive i atmosferu ogorčenosti, gorčine, tuge, samoće, bijesa i čežnje koji bi mogli biti inspirativni umjetnicama/ima za likovno stvaranje. Autori/ce su pozvani/e da na slobodan način tumače Zagorkin život i/ili djelovanje te da im to bude samo polazišna točka i inspiracija za stvaranje vlastitih likovnih djela sa spomenutim motivima i atmosferom, a koja ne trebaju sadržavati doslovne reference na Zagorkin lik i djelo. Izložba je zamišljena kao zbir likovnih radova u formi ilustracije, nastalih različitim tehnikama i stilovima.

DETALJI NATJEČAJA

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime