Gripa ne jenjava – raste broj oboljelih u Vrbovcu

0
Komunalac add

Sezona gripe ne jenjava. U Hrvatskoj je dosad službeno registrirano ukupno 8.468 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (5.327) stiglo u 2. tjednu 2019. godine. Broj oboljelih raste i u Vrbovcu, dosad je službeno zabilježeno 86 slučajeva gripe.

Navedeno upućuje da se i dalje nalazimo u uzlaznoj fazi epidemije gripe te je za očekivati da će se vrhunac epidemije u trajanju od nekoliko tjedana postići tijekom narednih tri do četiri tjedna, nakon čega će broj oboljelih postupno padati – navode u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2. tjednu bilo je 58% uzoraka pozitivnih na gripu i to dominantno virus gripe tip A (97%). Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava A/H1N1 (90%). Kretanje gripe tijekom ove sezone u velikoj mjeri prati dinamiku kretanja gripe tijekom prethodne sezone (2017/2018).

Simptomi gripe bez komplikacija:

• povišena temperatura
• drhtavica
• glavni simptom gripe je osjećaj iscrpljenosti; gubitak apetita
• bolovi u mišićima i zglobovima
• curenje i začepljenost nosa
• grlobolja
• kašalj

Gripu treba preležati. Gripa ne zahtjeva posjet liječniku, ali treba ostati kod kuće i ne širiti zarazu. Gripa se najčešće izliječi bez intervencija, a liječniku treba otići samo ako temperatura traje dulje od četiri ili pet dana, ako postoji poremećaj disanja (teško disanje, ubrzano disanje, jak kašalj, bol u prsima) ili poremećaj svijesti. Primjerice, ako dijete ima konvulzije ili se ne može probuditi, a odrastao čovjek osjeća smušenost i vrtoglavicu.

 

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime