Gradsko vijeće – prva ovogodišnja sjednica

0
Komunalac add

Vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća održali su prvu ovogodišnju sjednicu, na kojoj su odlučivali o petnaest točaka dnevnog reda.

Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog gradonačelnika Vladimira Bregović o izmjeni statuta Grada Vrbovca kojim je promijenjena procedura donošenja Plana javne nabave. Naime, do sada je plan donosilo Gradsko vijeće, a sada je taj posao ponovno u nadležnosti izvršne vlasti, odnosno gradonačelnika, koji je rekao da se time poboljšava efikasnost izvršne vlasti. Također je naglasio kako je upravo zbog toga što je Gradsko vijeće bilo nadležno za Plan javne nabave nepotrebno produženo razdoblje raspisivanja natječaja za odabir ESCO partnera, jer je konačna vrijednost projekta procijenjena na šest i pol milijuna kuna, što nije u skladu s Planom javne nabave kojim je za taj projekt već ranije predviđeno šest milijuna kuna. 

Razlog je isključivo tehničke prirode, želja nam je biti još „operativniji“ s ciljem ubrzavanja procesa odlučivanja, a sve što je obuhvaćeno planom javne nabave mora biti u skladu s proračunom te će sve izvan toga i dalje ići na Gradsko vijeće. Uz to Plan javne nabave izrađuje certificirani stručnjak i u skladu je s proračunom grada Vrbovca, to je operativni dokument – zaključio je gradonačelnik.

Vezano uz promjenu Statuta, izmijenjen je i Plan javne nabave i to zbog nedavno izrađene Novelacije studije energetske učinkovitosti javne rasvjete grada Vrbovca i okolnih naselja, odnosno Analize financijske opravdanosti, kojom je vrijednost projekta procijenjena na šest i pol milijuna kuna, što je 500 tisuća kuna više nego što je ranije planirano. Zakonom o javnoj nabavi propisano je da procijenjena vrijednost mora biti valjano određena  u trenutku kada naručitelj šalje poziv za nadmetanje, zbog čega je za stavku „Energetske usluge ESCO modela za javnu rasvjetu“ predviđeno sedam milijuna kuna, uz planirano trajanje ugovora od 94 mjeseca.

Također je izglasan Program održavanja komunalne infrastrukture kojim je u 2015. godine predviđena naplata komunalne naknade u visini od dva i pol milijuna kuna, a kako je pročelnik za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Đuro Turk naglasio realizacija programa ovisi o naplati komunalne naknade, kao i predviđenih sredstava iz naknade za razvoj koja se naplaćuje iz cijene vode, a iznosi 150 tisuća kuna. Sto tisuća kuna predviđeno je iz županijskog proračuna, a milijun i 125 tisuća iz uštede u potrošnji električne energije nakon implementacije ESCO modela u sklopu rekonstrukcije javne rasvjete.

Programom održavanja komunalne infrastrukture obuhvaćene su aktivnosti na održavanju javnih površina, košnje trave, sadnje ukrasnog bilja, cvijeća, čišćenja javnih površina, uređenje dječjih igrališta, održavanje nerazvrstanih cesta s asfaltnim i makadamskim kolnikom, funkcioniranje javne rasvjete putem ESCO modela, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija javnih površina, uklanjanje životinjskih lešina te održavanje kanalizacije na području Vrbovca.

Prihvaćen je i predloženi program gradnje komunalne infrastrukture koji je planiran u iznosu od 8 milijuna 37 tisuća kuna. Programom su obuhvaćene aktivnosti projektiranja i građenja, uređenje dječjih igrališta, nastavak izgradnje ceste po starom industrijskom kolosijeku, rekonstrukcija javne rasvjete ESCO modelom, izgradnja vodovodne mreže, kanalizacije i sanacije odlagališta otpada Beljavine.

Pročelnik Đuro Turk ujedno je predstavio izvješće o izvršenju ova dva programa u protekloj godini, naglasivši kako je program održavanja komunalne infrastrukture izvršen u potpunosti osim u dijelu DDD javnih površina te održavanja kanalizacije.

Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture realiziran je u iznosu od 65,40 posto u odnosu na plan. Pročelnik Turk slabiju realizaciju planiranog programa objasnio je činjenicom da nisu ostvarena predviđena sredstva Ministarstva gospodarstva (milijun kuna), a uz to nije niti dovršen postupak javne nabave komunalne nabace, koja je u grad stigla tek sredinom ožujka ove godine.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Tomica Pisačić vijećnicima je predstavio izvješća o realizaciji programa u sklopu društvenih djelatnosti za koje je u protekloj godini utrošeno ukupno 17 milijuna 195 tisuća kuna.

Gradonačelnik Vladimir Bregović vijećnike je informirao o imenovanju Upravnog vijeća Razvojne agencije, rekavši kako je postupak registracije sada dovršen i Agencija je započela s radom. Izdvojio je projekt „Job of my life“ koji je pokrenut u suradnji s njemačkim Ministarstvom rada i socijalne skrbi te Obrtničkim učilištem Zagreb, a uključuje školovanje i prekvalifikacija u Njemačkoj za mlade nezaposlene Vrbovčane. Dvadeset zainteresiranih prošlo je drugi krug natječaja, a sada za njih slijedi tečaj njemačkog jezika te nastavak školovanja na jesen u Njemačkoj. 

Upravno vijeće u sastavu Stjepan Car, Marko Kolaković, Damir Fašaić, Vlado Cetl i Damir Pejaković, imenovano je na mandat od četiri godine.

Statutom Razvojne agencije, koji je usvojen jednoglasno, određeno je da Agencija djeluje sa svrhom gospodarskog razvitka i stvaranja poduzetničke klime, promoviranja gradskih potencijala u cilju daljnjeg rasta i razvitka.

O radu Agencije govorio je predsjednik Upravnog vijeća profesor Stjepan Car, naglasivši kako Vrbovec ima velik potencijal za razvoj gospodarske aktivne, ali i ostalih djelatnosti.

Najvažnije je početi s ozbiljnim radom, a osnovna zadaća je „povući“ novac za sve djelatnosti na području grada. Sitne nepravilnosti ili nedorečenosti ćemo mijenjati „u hodu“, to je zapravo najlakši dio posla. No valja posebno naglasiti da usluge Agencije moraju biti vrhunske i besplatne! – rekao je Stjepan Car.

Predstavnici udruga i ustanova koji to nisu učinili na prošlom Gradskom vijeću, podnijeli su izvješća o radu i poslovanju u 2013. i 2014. godini. To su Gradska zajednica sportskih udruga, Crveni križ, HKUD Petar Zrinski te Limena glazba i mažoretkinje, dok predstavnici Udruga za terapijsko jahanje Nada svoje izvješće nisu podnijeli niti na ovoj sjednici.

U raspravi koja je uslijedila nakon podnošenja izvješća udruga i ustanova, vijećnik jadranko Mijalić utvrdio je kako su svi svjesni krize i nedostatka sredstava, ali je ujedno istaknuo kako se puno puta u povijesti pokazalo da novac nije primarni pokretač društva.

Volonteri su izloženi manjoj dozi kritika, a velik dio aktivnosti društva počiva upravo na volonterstvu iako se sustav naknada „uvukao“ i u sferu društvenih aktivnosti. Moramo poštivati nestašicu sredstava i uz što manje troškova obavljati funkcije u takvim ustanovama, a ako ne možemo napredovati, onda barem moramo zadržati postojeći nivo. Time ćemo poštivati i one koji su nekada stvarali društva i udruge koje danas djeluju u našem gradu. Dakle, potrebno je što više volontera i dobrotvornog rada kako bismo prebrodili ovo razdoblje jer će sigurno doći bolja vremena – rekao je Mijalić.

Na samom kraju sjednice Dejan Jaić je u ime Kluba vijećnika HSS-a predložio sazivanje tematske sjednice o stanju poljoprivredne proizvodnje na području grada Vrbovca, a takav prijedlog jednoglasno je usvojen.

Opširnije o sjednici Gradskog vijeća pročitajte i u sljedećem broju Vrbovečkih novina.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime