Gradsko vijeće Grada Vrbovca – Proračun povećan za preko 11 milijuna kuna

0
Komunalac add

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca izglasan je drugi ovogodišnji rebalans proračuna. II. izmjenama proračun je povećan za 11 milijuna i 150 tisuća kuna i to zahvaljujući fiskalnom izravnavanju, povećanom prihodu od poreza i prireza na dohodak te ostalim izvorima. Predstavljajući prijedlog rebalansa gradonačelnik Denis Kralj pojasnio je da je gradska uprava u prvoj polovici godine vrlo konzervativno planirala proračun jer se tada nije moglo predvidjeti koje će odjeke imati fiskalno izravnanje poreza na dohodak.

 

Tim izravnanjem dio jedinica lokalne samouprave koje imaju premali kapacitet ostvarenih prihoda po stanovniku u odnosu na referentnu vrijednost, u ovoj godini ostvaruju dodatne prihode. Za Vrbovec će to ukupno biti 11 milijuna i 400 tisuća kuna. – Željeli smo prvo vidjeti kojom dinamikom će se puniti proračun da ne bi na kraju ispalo da ljudima moramo objašnjavati zašto nema nekih projekata – rekao je Kralj.

Značajno povećanje vidljivo je i na stavci prihoda od poreza na nekretnine, koji se povećavaju za 605 tisuća kuna, a prihod od komunalne naknade za 500 tisuća kuna. Dakle, ukupni prihodi ovim rebalansom planirani su u visini od 66 milijuna i 102 tisuća kuna, što je povećanje od 20 posto.

Sukladno tome, povećani su i rashodi na isti iznos. U sklopu toga planirano je povećanje subvencija za trgovačka društva u javnom sektoru (Radio Vrbovec d.o.o. i Gradsko objekti Vrbovec d.o.o.) i izvan javnog sektora (OPG-ovi i SAZ d.o.o.), također uvedena je i nova mjera za poljoprivrednike (pčelare), a značajno je i povećan iznos tekućih donacija Turističkoj zajednici grada Vrbovca, dodatna sredstva dobit će i Crveni križ, Vatrogasna zajednica, Gradska zajednica sportskih udruga te civilne udruge. Proračunom je također planirana izgradnja nogostupa Gradečkoj i Selskoj ulici, a novost je i osjetno povećanje stavke za zbrinjavanje napuštenih životinja, koje je grad dužan smjestiti u skloništa za životinje.

Gradonačelnik Kralj je naglasio kako je kruna cijelog proračuna kupnja zemlje u poduzetničkoj zoni. – Ovih dana uspjeli smo dogovoriti kupnju zemljišta od 92 tisuća kvadrata na Starom industrijskom kolosijeku, kojeg je 2008. godine Komunalac prodao za 6 milijuna 790 tisuća kuna ili za 10 eura po kvadratu. Mi ćemo tu zemlju sada otkupiti po cijeni od 6,07 eura po kvadratu, što bi u konačnici trebalo iznosit 4 milijuna i 125 tisuća kuna. Nadam se da ćemo to uspjeti realizirati – zaključio je Kralj.

Na prijedlog rebalansa, Klub vijećnika HDZ-a i HSU-a (Damir Fašaić, Damir Tomljenović, Štefica Fintić, Mijo Mijatović i Franjo Simić) u suradnji s nezavisnim vijećnicima Hrvojem Herčekom i Darkom Dananićem te vijećnikom Reformista Draženom Sudincem, podnio je tri amandmana: I. Projektiranje nogostupa u gradu Vrbovcu – 500.000,00 kuna. „Provođenjem ovog projekta osigurali bi se preduvjeti za izgradnju nogostupa te bi se time povećala sigurnost pješaka kao i ostalih sudionika u prometu. Ukoliko bi grad imao izrađenu projektnu dokumentaciju mogao bi se prijavit na natječaje te na taj način ostvariti financijska sredstva za izgradnju nogostupa“ – stoji u obrazloženju amandmana. II. Poticanje nagrađivanih učenika na državnim natjecanjima – 100.000,00 kuna (povećanje za 90.000). „Mlade je potrebno adekvatno nagraditi za njihov rad i trud, ali isto tako ih poticati na još kvalitetnije rezultate. Smatramo da sadašnji iznos koji je planiran u proračunu u iznosu 10 tisuća kuna ne predstavlja dovoljnu nagradu za trud naših mladih učenika te predlažemo da se sredstva povećaju na 100 tisuća kuna.“- piše u amandmanu. III. Izgradnja bunara na Gradskom stadionu – 180.000,00 kuna. „Ovim projektom izgradio bi se bunar na gradskom stadionu čime bi se postigle znatne uštede na troškovima za vodu koje se sada plaćaju, a koje na godišnjoj razini iznose oko 70 tisuća kuna.“ – objasnili su predlagatelji

Navedeni amandmani nisu prihvaćeni uz obrazloženje da se takvi ili slični projekti već nalaze u proračunu no gradonačelnik je izjavio da će ipak osigurati dodatna sredstva za nagrađivanje učenika i to u proračunskoj rezervi.

Za rebalans je glasovalo 12 vijećnika, uključujući tri nezavisna i vijećnika HSU-a, dok su suzdržani bili vijećnici HDZ-a i vijećnik Reformista.

Na sjednici je također prihvaćen Poslovnik Gradskog vijeća Grada Vrbovca, na koji je klub vijećnika HDZ-a, HSU-a, Nezavisne liste Hrvoja Herčeka i Reformista podnio šest amandmana, koji nisu prihvaćeni, osim jednog djelomično.

Vijećnici su donijeli odluku o kupnji nekretnine za Turističku zajednicu, kao i odluku o pokretanju javnog natječaja za prodaju nekretnine u vlasništvu Grada Vrbovca.

Na sjednici je odlučeno i tko su dobitnici Godišnjih nagrada Grada Vrbovca i nagrade za životno djelo.

 

Anita Batarelo

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime