Gradsko vijeće sutra o proračunu za 2023. godinu

0
Komunalac add

Nova sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca održava se u srijedu s početkom u 18 sati. Na dnevnom redu sjednice je 27 točaka, a najvažnija je donošenje Proračuna Grada Vrbovca za 2023. godinu. Proračun iznosi 18,2 milijuna eura ili 138 milijuna kuna i čak 30 posto je veći od ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg proračuna, istaknuo je gostujući u našem programu gradonačelnik Denis Kralj. –Razlog povećanja su investicije financirane iz EU fondova, u prvom su redu to vrtići Luka i Lonjica, gradnja sunčanih elektrana na zgradama centralnog vrtića, OŠ Marije Jurić Zagorke, pump track poligona na igralištu u JUG-u kao i dvorana u Lonjici – naglasio je Kralj te dodao kako je trenutno teško predvidjeti hoće li gradnja tih objekata biti završena u 2023. godini ili će se dio troškova preliti i u 2024. godinu.

Uz pet navedenih projekata, spremni su i brojni drugi projekti – nadogradnja OŠ Krunoslava Kutena i Marije Jurić Zagorke, interpretacijski centar s kino dvoranom s 215 sjedala, vatrogasni centar, sportski centar Banovo, obnova Dvorca Patačić i Kule Zrinski, cesta u zoni i spojna cesta Vinogradska-Nazorova-Livadarska, energetske obnove zgrade centra za socijalnu skrb i Glazbene škole, zgrade Likovne galerije, teniskog kluba i AKC Garaža. –To je 19 velikih projekata, odnosno 21 kad tome dodamo gradnju vodovoda i kanalizacije. To su projekti koji bi trebali u potpunosti promijeniti naš grad. Za svaki od njih, ako dobijemo europsku komponentu, morat ćemo osigurati vlastito učešće – naglasio je Kralj.

U proračunu su i manji projekti poput sustava javnih bicikala u Vrbovcu, gradnja novih dječjih igrališta i sanacija temelja u Pučkom otvorenom učilištu. Za održavanje cesta predviđeno je skoro 5 milijuna kuna, a s dva milijuna kuna trebala bi započeti gradnja ceste u zoni. –Sretni smo što se u zoni Poduzetnik upravo gradi hala na južnoj strani, odnosno na zemljištu koje smo kupili prije četiri godine. Uspjeli smo prodati svu zemlju uz postojeću cestu i sad je vrijeme da počnemo graditi prometnicu prema ostatku gradske zemlje. U 2023. godini nastavljamo i s gradnjom nogostupa. Na redu su Naselje Stjepana Radića, Savska Cesta i Banovo – naglasio je gradonačelnik.

U 2023. Grad nastavlja s programima uvedenim ranijih godina. Isplata povećanih iznosa stipendija, kupnja radnih bilježnica i pomagala za osnovnoškolce, subvencije srednjoškolcima za kupnju knjiga. –U predškolski odgoj ulažemo više od 10 milijuna kuna ne računajući gradnju novih objekata. Tu su i dalje porodiljne naknade, prijevoz učenika i studenata, sufinanciranje logopeda i fizijatra, higijenski ulošci za učenice osnovnih škola, prijevoz starijih osoba i božićnice za umirovljenike – navodi Kralj te dodaje da nastavljaju podupirati poljoprivrednike i gospodarstvenike, a planiraju uvesti i novu potporu za otvaranje obrta dadilja. Također, značajan dio sredstava odlazi i na II. fazu geodetsko katastarske izmjere koja se provodi u Vrbovcu.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime