Gradsko vijeće: novi vrtić, proračun za šest mjeseci, izvješće gradonačelnika

0
Komunalac add

Sinoć je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca. Iako su na dnevnom redu bile samo četiri točke, sjednica je trajala nekoliko sati, a nisu izostali ni povišeni tonovi.

Vijećnici su s 12 glasova ZA i pet suzdržanih izglasali Polugodišnje izvješće o izvršenju Proračuna Grada Vrbovca za prvih šest mjeseci ove godine. Pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Ljiljana Petanjek istaknula je kako je u proračunu ukupno planirano 66 milijuna i 102 tisuće kuna. U odnosu na planirane prihode, u prvom polugodištu ove godine ostvareno je prihoda u iznosu 26 milijuna i 227 tisuća kuna, što je 40 posto od planiranoga i čak 42 posto više u odnosu na proteklu godinu. Najveći je punjač proračuna je prihod od poreza na dohodak u iznosu od 15 milijuna i 300 tisuća kuna. Razlog ovog velikog povećanja na prihodovnoj strani je fiskalno izravnanje, koje je rezultat novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. Ukupni rashodi na polugodištu iznose 20 milijuna i 700 tisuća kuna, što je 32 posto od planiranoga, 12 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Dječji vrtić u Jugu i sportska dvorana u Lonjici

Najžešća se rasprava povela oko točke 2, davanje suglasnosti za provedbu ulaganja unutar mjere 7 „Ruralnog razvoja Republike Hrvatske“, za izgradnju dječjeg vrtića u Vrbovcu i sportske dvorane u Lonjici. Upravo je projekt dvorane problematičan za oporbene vijećnike, koji propitkuju ekonomsku opravdanost ovog ulaganja, vrijednog gotovo 9,4 milijuna kuna. Zanimalo ih je isplati li se ulagati u projekt, koji bi kasnije mogao stvarati dugove za Grad Vrbovec,  zbog nerealno planiranih troškova održavanja. Gradonačelnik Kralj je odgovorio da će, ukoliko projekt prođe na natječaju, većinu ulaganja pokriti sredstva iz europskih fondova. Na kraju je prijava projekta izglasana s 12 glasova ZA, 2 suzdržana i jednim protiv.

Bolje je prošla prijava projekta izgradnje i opremanja novog dječjeg vrtića u Jugu, koji je jednoglasno prihvaćen s 15 glasova ZA. Vrijednost ulaganja je 9 milijuna i 203 tisuće kuna. Poznato je kako Grad Vrbovec već godinama ima potrebu izgradnje novog vrtića. To je najviše vidljivo iz podatka da je odbijeno 45 posto zahtjeva za upis u vrtić. Izgradnja nove zgrade planirana je na zemljištu u vlasništvu Grada, u ulici Eugena de Piennesa u Jugu.

Polugodišnje izvješće gradonačelnika

Na sjednici je Polugodišnje izvješće o radu podnio gradonačelnik Denis Kralj. U svom je izvještaju istaknuo kupnju zemlje u poduzetničkoj zoni. –Ovim potezom Grad Vrbovec može kontrolirati cijenu zemljišta i direktno pregovarati s investitorima oko dolaska u Vrbovec – rekao je Kralj.

Kralj je u izvješću naveo i neposredne potpore u gospodarstvu i poljoprivredi. Kao najveći uspjeh gradske vlasti, gradonačelnik ističe prodaju GRADIP-a. – Uspjeli smo biti spona između prodavatelja i kupca za staru ciglanu u Vrbovcu. Bivše ruglo na ulasku u grad, postalo je poduzetnički centar u kojem već djeluje pet poduzeća – rekao je Kralj.

U izvješću u radu Kralj je pobrojao brojne infrastrukturne projekte koji su završeni i započete projekte kao što je izgradnja nogostupa u Gradečkoj i Selskoj ulici, energetska obnova Gradskog stadiona, sanacija nerazvrstanih cesta i slično.

Izvješće o radu i poslovanju u 2017. godini podnijele su gradske udruge: Gradska zajednica športskih udruga, Vatrogasna zajednica Grada Vrbovca, Gradsko društvo Crvenog križa i Turistička zajednica Grada Vrbovca.

Sjednica je završena s 15 vijećnika, jer su vijećnici Damir Fašaić (HDZ) i Dražen Sudinec (Reformisti) tijekom sjednice napustili dvoranu.

Na početku sjednice održan je Aktualni sat, kojeg u cijelosti možete poslušati danas u programu Radio Vrbovca u 15.30 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime