Gradsko vijeće: Ne zelinskom otpadu!

0
Komunalac add

Vijećnici vrbovečkog Gradskog vijeća odbili su prijedlog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da se otpad iz Sv. Ivana Zeline odlaže u Vrbovcu. Odlučeno je to sinoć na Izvanrednoj sjednici, koja je održana odmah nakon Tematske sjednice. Na pitanja vijećnika odgovarao je i direktor Fonda Dubravko Ponoš, a na samom početku direktor Komunalca Vrbovec Mato Jelić odgovorio je na već ranije upućena pitanja o stanju vrbovečkog odlagališta. Ujedno, predstavljen je i ispravljen izračun preostalih kapaciteta odlagališta otpada Beljavine. Prema tom izračunu, kapacitet Beljavina je manji nego što je to predstavljeno u izračunu napravljenom u prosincu 2018. godine. Novi izračun pokazuje da na Beljavinama ima prostora za 46.196 m³ ili preračunato u tone 36.956 tona, što znači da bi se vrbovečki i zelinski otpad mogao odlagati narednih šest godina. Prijašnji podaci, koji su se pokazali pogrešnima, ukazivali su na kapacitet od 59.289 m³ ili mogući period odlaganja od deset godina.

Vijećnici su upravo zbog ovih podataka na Tematskoj sjednici donijeli zaključak kako, zbog nedovoljnog kapaciteta odlagališta, odbijaju prijedlog da se zelinski otpad vozi na vrbovečko odlagalište. Takav stav potvrđen je i na Izvanrednoj sjednici, a vijećnici su na traženje gradonačelnika Denisa Kralja dali i suglasnost da gradonačelnik potpiše Dodatak 5 osnovnog Ugovora o korištenju sredstava Fonda za neposredno sufinanciranje i sudjelovanje u realizaciji programa sanacije odlagališta Beljavine. Mato Jelić na sjednici je pojasnio kako potpisom spomenutog Dodatka 5 Vrbovcu ne prijeti obaveza zaprimanja otpada s područja drugih jedinica lokalne samouprave, jer Fond takvu obavezu ne može ni na koji način nametnuti.

Kada ne bismo potpisali ovaj Dodatak izgubili bismo mogućnost korištenja ostatka sredstava koja su ugovorom predviđena za sanaciju našeg odlagališta. Osnovni ugovor potpisan je 2004. godine te je za sanaciju Beljavina predviđeno 26 milijuna kuna. Do sada smo iskoristili 14,5 milijuna. Sredstvima predviđenim za sanaciju možemo financirati postavljanje hidrantske mreže, godišnja mjerenja količina otpada i eventualno proširenje odlagališta – zaključio je Jelić.

Što se tiče pitanja odlaganja otpada iz Svetog Ivana Zeline na vrbovečkom području, povela se opširna rasprava, a gradonačelnik je na početku izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je prvotni izračun o preostalim kapacitetima odlagališta bio pogrešan.

– Naša je sramota što smo u Fond slali pogrešne podatke. Možda do ovoga ne bi ni došlo da smo od starta imali točne podatke – rekao je gradonačelnik te, kao i većina vijećnika, izrazio sumnju da kapacitet Beljavina neće biti dovoljan do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom, ako se prihvati i zelinski otpad. – Problem je što ne znamo kada će taj centar za gospodarenje otpadom biti otvoren. Pitanje je da li ćemo time što pomažemo susjedu, sebe upropastiti. Za ovakvu odluku potrebna nam je garancija i točan datum kada će centar biti otvoren. Ovu odluku temeljimo na brojkama i konkretnim pokazateljima – zaključio je Kralj.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš odgovarao je na vijećnička pitanja te je predstavio stajalište Fonda. Naglasio je kako je postojeće stanje vrbovečkog odlagališta takvo upravo zbog sufinanciranja države, odnosno Fonda.

– Dakle, vi svoje odlagalište niste sami sanirali i doveli do ove faze u kojoj je sada. To nije ništa neobično jer takvo je stanje u cijeloj Republici Hrvatskoj, što znači da je država uvijek pomagala sanacije odlagališta jedinice lokalne uprave i samouprave – rekao je te istaknuo kako su procjene o preostalom kapacitetu vrbovečkog odlagališta s pozicije Fonda irelevantne.

Centri gospodarenja otpadom trebaju biti gotovi do završetka ovog operativnog programa za što je novac osiguran. Prema tome, ako za tri godine centar treba biti gotov, onda je vaš kapacitet više nego dovoljan za otpad koji imate i za zelinski otpad. U sanaciju odlagališta uložili ste oko 12 milijuna kuna, ostatak je osigurao Fond. Da li ćete vi za tri godine, kad bude centar za gospodarenje otpadom izgrađen, ponovo tražiti novac da se zatrpa graba, za koju smo vam dali 50 posto novca da je uopće iskopate. Da li ćete tada biti spremni na vrbovečkom Gradskom vijeću donijeti odluku i trošak od 10 ili 15 milijuna kuna sanacije odlagališta prevaliti na građane Vrbovca? Jer znamo da izgradnjom centra za gospodarenje otpadom sva odlagališta moraju biti zatvorena. To je pitanje koje si danas trebate postaviti – rekao je Ponoš.

Dodao je kako je za Vrbovec olakšavajuća okolnost to što ne mora plaćati transport otpada, nego čak možete ostvariti dodatna sredstva prihvaćanjem otpada iz drugog grada. – Šansa Zeline je da to može napraviti u svojem susjedstvu, naravno za neku razumnu cijenu. Nemojte sumnjati da Zagreb i Zagrebačka županija neće napraviti Centar za gospodarenje otpadom.

Istaknuo je kako bi vrbovečkom komunalnom poduzeću sigurno dobro došao dodatan prihod od skoro dva milijuna kuna u sljedeće tri godine. – U nekom trenutku ste i vi i država iskopali gradbu, koja vam je sada prevelika. Iz straha ne želite primiti otpad koji je dio nacionalnog programa. Imate vrlo komfornu situaciju u kojoj, ne da vam cijena komunalne usluge neće porasti, nego je možete i smanjiti. Ili ćete zadržati status quo, jedinica lokalne samouprave ima pravo odbiti ovaj prijedlog, neće poštivati nacionalni plan i onda ćete u nekom trenutku doći da vam netko plati ono što vam je jednom već platio – da otkopate grabu, pa će vam ponovno trebati platiti da je zakopate, umjesto da je zatrpate otpadom iz drugog grada i na tome još zaradite. Ja tu nedoumicu s vaše strane zaista ne prepoznajem. Vi odlučite da li je to shakespeareovska dvojba, ili je to jednostavno i pragmatično pitanje – zaključio je Ponoš i u više navrata ponovio kako vijećnici trebaju odlučiti da li će vrbovečko odlagalište popuniti otpadom iz drugog grada ili će za nekoliko godina sami morati sanirati preostali kapacitet.

Na kraju, Gradsko vijeće ipak nije dalo suglasnost na prijedlog Fonda o odlaganju otpada na vrbovečko odlagalište. Zaključak Tematske sjednice glasi: “Gradsko vijeće Grada Vrbovca ne prihvaća mišljenje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim se predlaže da se otpad s područja Grada Svetog Ivana Zeline odlaže na odlagalištu „Beljavine“ u Gradu Vrbovcu iz razloga jer se mišljenje zasniva na pogrešnim podacima.”

Takav stav potvrđen je i na Izvanrednoj sjednici. Cijelu Odluku pročitajte ovdje.

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime