Gradsko vijeće: Komunalac u 2018. ostvario dobit od gotovo milijun kuna

0
Komunalac add

Komunalac Vrbovec u 2018. godini ostvario je ukupnu dobit od 967 tisuća kuna, što je prvo pozitivno poslovanje, nakon četiri godine negativnog poslovanja, istaknuo je u svom izvješću na sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca direktor tvrtke Mato Jelić. –Posebno nas veseli dobit iz redovnog poslovanja u iznosu 443.407 kuna, koju smo uspjeli izboriti u teškoj godini. Od 2010. godine Komunalac je dobit iz redovnog poslovanja imao samo jedne godine, 2013. kada je ona iznosila 45.107 kuna – rekao je Jelić.

Također je naglasio da je u popravak i održavanje strojeva uloženo oko pola milijuna kuna te kako je u protekloj godini zaposleno 8 radnika. –Veseli nas i rješenje nesuglasica s našim suvlasnicima, s kojima smo, osim Općine Rakovec, potpisali ugovore o sufinanciranju sanacije odlagališta Beljavine te oni uredno plaćaju svoje rate. Ponovno smo krenuli raditi i na asfaltiranju – istaknuo je među ostalim Jelić.

Gradske je vijećnike zanimalo kada će Komunalac početi odvojeno odvoziti papir i plastiku, koje su građani odvojili na kućnom pragu. Jelić je odgovorio da će s tim krenuti od prosinca. – Nabavili smo dvokomorno vozilo za odvojen odvoz, ugovor je potpisan i sada čekamo isporuku. Kamion treba stići do kraja studenog ove godine, nakon čega će prikupljanje papira i plastike biti znatno olakšano. Moći ćemo voziti direktno ovlaštenim sakupljačima, nećemo morati odlaziti na Beljavine. Ono što ćemo još morati voziti na odlagalište su kontejneri s javnih zelenih površina u kojima i dalje svašta nalazimo pa moramo to ponovno sortirati – pojasnio je Jelić.

Vijećnici su uputili i kritike zbog nepostojanja boljeg rješenja za odvojeno prikupljanje biootpada. – Biootpad je goruća tema. U Zagrebu je gradonačelnik Bandić izjavio da će prikupljanje biootpada biti besplatno, a pitanje je kako se to kod nas uopće provodi. Tko ima mogućnosti odloži otpad u kompostarnik, tko nema taj ga opet stavlja u zelenu kantu. Kazne koje je Komunalac predvidio za odlaganje se ne provode – rekao je nezavisni vijećnik Darko Dananić.

Jelić je odgovorio kako se sve radi u skladu s uredbom i zakonom. –Propisano je da građani mogu odabrati kompostiranje ili odvoz. Mi smo dali i cijenu tog odvoza, nitko se od građana nije javio, svi to rješavaju na svoj način. Sad nam je pravomoćna građevinska na odlagalištu, pa se možemo javljati na natječaje za kompostanu i sortirnicu. Trebalo bi nabaviti i nove kante i novo vozilo. Ako Grad želi dati 3.5 milijuna kuna, možemo krenuti odmah s odvojenim odvozom biootpada, inače čekamo europske novce – pojasnio je Jelić.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime