Gradsko vijeće danas raspravlja o novom proračunu

0
Komunalac add

Zadnja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca održat će se danas s početkom u 18 sati. Na dnevnom je redu deset točaka. Riječ je o važnoj sjednici na kojoj se očekuje donošenje Proračuna Grada Vrbovca za 2020. godinu i projekcija za 2021. i 2022. godinu.

Proračun Grada Vrbovca za 2020. godinu planiran je u visini oko 100 milijuna kuna i veći je za 34 milijuna kuna ili 53% u odnosu na 2019. godinu, a jedan od osnovnih razloga ovog značajnog povećanja je novi način prikazivanja rashoda za zaposlene u osnovnim školama kao decentraliziranim funkcijama osnovnog školstva. Naime, prema naputku Ministarstva financija, od sljedeće godine plaće učitelja knjigovodstveno se prikazuju kroz proračune osnivača škola.

Realno povećanje proračuna iznosi 10, 8 milijuna kuna, odnosno 17%. – Najveća stavka u proračunu je izgradnja novog dječjeg vrtića u Jugu, za koji su planirana sredstva u iznosu od 13,3 milijuna kuna. Gradnja kreće na proljeće. Značajna stavka je i otvaranje novih vrtićkih skupina u Društvenom domu u Luki, za što je planirano 3 milijuna kuna. Nadamo se da će taj iznos biti manji, no osigurali smo ova sredstva kako bi se konačno riješio problem djece koja nisu upisana u vrtić. Predviđamo da će se prostor urediti i staviti u funkciju 1. rujna – ističe predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Herček.

Sljedeće godine planirana je izgradnja tri nogostupa, u Čerkezovoj ulici, Naselju Stjepana Radića i Savskoj Cesti te Jugu III, na ulazu iz De Piennesove u Zleninsku ulicu. –U proračunu je i niz potpora za poduzetnike i poljoprivrednike, ali i kulturu, sport, vatrogastvo, civilnu zaštitu, socijalnu skrb. Svi proračunski korisnici neće biti zakinuti niti za jednu lipu. U planu je i izgradnja manjih parkirališta po gradu. Mislim da će većina građana biti zadovoljna načinom na koji se gradski novac troši – poručuje predsjednik Gradskog vijeća.

Na dnevnom redu je i donošenje III. izmjena i dopuna Programa potpora poljoprivredi na području grada Vrbovca za razdoblje 2019. -2020. godine. Grad će sufinancirati kupnju loznih i voćnih sadnica te sufinancirati troškove izrade dokumentacije i konzultantskih usluga za sufinanciranje iz fondova EU.

Vijećnici će raspravljati i o imenovanju v.d. ravnatelja Dječjeg vrtića Vrbovec.-Upravno vijeće Dječjeg vrtića je izabralo novu kandidatkinju, mislim da je dogovor postignut i da će odluka danas biti usvojena, čak možda i jednoglasno. Riječ je opet o vršitelju dužnosti no nadam se da idemo u smjeru konačnog rješenja – ističe Herček.

Na dnevnom redu nalazi se i odluka o kupnji nekretnine, riječ je o imanju i kući u Kolodvorskoj ulici. – Kuća je prema urbanističkom planu predviđena za rušenje jer će kroz tu parcelu prolaziti cesta. Konkretno, riječ o nastavku De Piennesove ulice, koja se križa s Kolodvorskom te izlazi na Ulicu Brdo, prije mrtvačnice, što će taj put jednog dana znatno skratiti. Mi radimo prvi korak u rješenju imovinsko – pravnih odnosa, što već dugo traje, postignut je kompromis između vlasnika i Grada Vrbovca i nadam se da će ta zemlja biti kupljena da se krene u realizaciju te ceste – pojašnjava Herček.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime