Gradsko vijeće – bez smjene Jaića

0
Komunalac add

Dejan Jaić i dalje je predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca. Vijećnici su sinoć raspravljali o njegovoj smjeni, koju je nakon prelaska u Stranku rada i solidarnosti BM 365, zatražio dio vijećnika iz redova HSS-a, SDP-a i Laburista te nezavisni vijećnici. U službenom obrazloženju tada je navedeno kako je predsjednik Gradskog vijeća Grada Vrbovca Dejan Jaić prelaskom iz jedne političke stranke u drugu, koja se nije ni kandidirala na izborima, izgubio njihovu potporu na mjestu Predsjednika Vijeća. Za novog predsjednia Vijeća predložili su nezavisnog vijećnika Hrvoja Herčeka.

Za razrješenje Dejana Jaića bilo je potrebno devet „ruku“. Među potpisnicima zahtjeva za njegovo razrješenje je i HSS-ov vijećnik Ivan Cvok, koji iz osobnih razloga sinoć nije bio na sjednici pa je zbog nedovoljnog broja glasova „pao“ prijedlog za smjenu aktualnog predsjednika Gradskog vijeća.

Prilikom rasprave o ovom prijedlogu Mijo Mijatović (HDZ) je u ime Kluba vijećnika HDZ-a i HSU-a naglasio kako oni nisu bili dio većine koja je imenovala Dejana Jaića na mjesto predsjednika Vijeća pa stoga ne žele niti sudjelovati u njegovom „rušenju“, kako kaže, samo zato što je trenutna većina u Vijeću odlučila da bi joj to bilo politički oportuno. – Ovo je vaš problem. Ako imate većinu smijenite ga i imenujte nekog drugog – poručio je Mijatović.

U raspravu se uključio i vijećnik Reformista Dražen Sudinec zaključivši kako bez Dejana Jaića i njegovog lobiranja unutar HSS-a u vrijeme izbora, Denis Kralj sada ne bi bio gradonačelnik. – Još više me razočarao pristup Hrvoja Herčeka. Ne biste se trebali dovoditi u situaciju da trgujete s ljudima koji toga nisu niti vrijedni. Ako ste vi i vijećnici Darko Dananić zaista nezavisni vijećnici, doprinos možete dati tako da se zajednički borimo, da budemo protuteža samovolji SDP-a i HNS-a. Možete biti korektiv jer u dijelu Vijeća kojeg čine Reformisti, HDZ i HSU imate puno odgovornije partnere. U duhu te suradnje bilo bi najbolje da povučete svoju kandidaturu za predsjednika Vijeća – zaključio je Sudinec.

Vijećnik HDZ-a Damir Fašaić podsjetio je na izjave Dejana Jaića u kojima je naveo da i nakon prelaska u drugu stranku podržava rad gradonačelnika i projekte dobre za Vrbovec. – Nakon vaše javne podrške, on traži vašu smjenu. Meni tu nije jasno da li je važno raditi projekte za Vrbovec ili je politiziranje prioritet. Umjesto da raspravljamo o napretku grada, mi već nekoliko mjeseci vodimo ovu bespotrebnu raspravu. Sramotno je da gradonačelnik Kralj zove  nas vijećnike i traži podrška za smjenu predsjednika Vijeća. Jednostavno ne vidim svrhu smjene Dejana Jaića – rekao je Fašaić.

Gradonačelnik Denis Kralj pojasnio je situaciju vezanu uz ponovnu suradnju s nezavisnim vijećnicima Hrvojem Herčekom i Darkom Dananićem, naglasivši kako se nisu slagali oko načina vođenja grada. – Još uvijek se ne slažemo oko nekih stvari, ali u jednoj stvari se slažemo, a to je da se ne može kupiti mene, niti gospodu Herčeka i Dananića. A to da sam ja zvao vijećnike HDZ-a je smiješno. Ja sam jedina osoba koja nije pokušala ubaciti klin u HDZ. Naravno da sam razgovarao s HSU-ovim vijećnikom Franjom Simićem i pitao ga koji je njegov stav o ovome. Molim vas držite se činjenica – poručio je Kralj.

Nezavisni vijećnik Hrvoje Herček naglasio je kako svaki čovjek bira svoj životni i politički put. – Predsjednik Gradskog vijeća po mom sudu treba biti osoba koja mora pokazati svoju političku dosljednost. Prelaskom u drugu stranku, koja nije sudjelovala na izborima u našem gradu, Dejan Jaić otvara vrata toj stranci, a to  je za mene politička prevara. Sve stranke ili pojedinci moraju imati politički kredibilitet, što se dokazuje na izborima. To je jedini razlog zašto sam stavio svoj potpis na dokument kojim se traži smjena Dejana Jaića – objasnio je Herček te pojasnio kako gleda na ulogu nezavisnih vijećnika, koji po njemu, trebaju biti objektivna sredina koja će pomiriti suprotstavljene strane u Vijeću. – Vidim da to ovdje ne prolazi, ali opet moram naglasiti kako je moja koalicija „vrbovečka“, želim raditi za Vrbovec, koji stoji krivnjom HDZ-a, ali i druge strane. To je sada za nama i vrijeme je da počnemo govoriti o poboljšanju životnih uvjeta u našem gradu, a ne da zbog ove političke krize projekti stoje – rekao je Herček.

Damir Tomljenović (HDZ) još jednom je naglasio kako je Vijeće politička institucija. – Predsjednika Vijeća može izglasati samo većina. Kada o sebi govorite kao korektivu, moramo raščistiti nekoliko stvari – da biste bili taj korektiv, opet morate imati neku većinu. Imate samo dva izbora, možete biti većina s SDP-om i njihovim partnerima pa će vas biti devet ili možete biti na drugoj strani pa će većina biti sastavljena od deset vijećnika. Ne možete biti na obje strane istovremeno. Smatramo da bi to dovelo da još veće nestabilnosti i kočenja projekata. To je naš stav i želimo jasno utvrditi tko je većina, a tko manjima u ovom Vijeću – poručio je Tomljenović.

U raspravu se uključio i predsjednik vrbovečkog Gradskog Vijeća Dejan Jaić naglasivši kako ne želi raspravljati o moralnosti svoje odluke da prijeđe u drugu političku stranku. – Smatram kako je prije svega ovoga trebalo sazvati sastanak devet vijećnika većine, i među nama je trebalo raspravljati o ovoj situaciji i pronaći kandidata za predsjednika Gradskog vijeća. To bi politički bilo puno mudrije. Nadam se da ćemo svi zajedno nešto iz ovoga naučiti. Uz to želim naglasiti da iz HSS-a nisam izašao zbog „prodaje“, nego zbog smjera koji je potpuno uništio stranku – rekao je Jaić.

Ovim je i dalje ostalo nejasno kako će se razvijati situacija oko zatražene smjene aktualnog predsjednika vrbovečkog Gradskog vijeća.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime