Gradonačelnik prijateljskog francuskog grada Periers u posjetu Vrbovcu

0
Komunalac add

Gradonačelnik prijateljskog francuskog grada Periers Gabriel Daube u posjetu je Vrbovcu. Jutros je u društvu vrbovečkog gradonačelnika Denisa Kralja obišao mauzolej markiza Eugena de Piennesa na gradskom groblju, gdje su zapalili svijeće u čast markiza i njegove obitelj. Francuski grad Periers i Vrbovec potpisali su još 2011. godine povelju o prijateljstvu i suradnji zahvaljujući simboličkoj povezanosti likom markiza Eugena de Piennesa.

Francuski političar i diplomat, dobrotvor i mecena rođen je u francuskom Perieru 20. veljače 1825. godine. U Vrbovec se doselio 1879. godine kupivši Dvorac Patačić u kojem je stanovao te posjed na Poljanskom Lugu gdje se bavio stočarstvom i proizvodnjom sira.

Delegacija je zatim posjetila Muzejsku zbirku POU Vrbovec u Dvorcu Patačić gdje je ravnateljica učilišta Sanja Prijatelj goste vratila u prošlost našega grada čiji je stanovnik od 1879. do 1911. godine bio i markiz. Govorila je o markizovom životu u Francuskoj te razlozima za doseljenje u vrbovečki kraj gdje je pronašao i posljednje počivalište.

Široj javnosti markiz je poznat po vrijednoj donaciji Strossmayerovoj galeriji starih majstora. Donirao je 32 vrijedna umjetnička djela od kojih je najpoznatiji portret Madame Récamier. Financijski je pomagao siromašne učenike Pučke škole Vrbovec. Umro je u Vrbovcu 1911. godine te je pokopan u obiteljskoj grobnici na gradskom groblju.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime