Gradonačelnik Kralj predstavio polugodišnje izvješće o radu

0
Komunalac add

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Denis Kralj je podnio izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2021. godine. Kralj je na početku istaknuo kako su na natječajima za prodaju gradskih zemljišta u gospodarskoj zoni Poduzetnik u rujnu i prosincu 2021. prodana sva raspoloživa zemljišta koja su bila ponuđena na prodaju, odnosno sva koja imaju pristup cesti.

U zadnja dva kruga prodano je sedam zemljišta, a ukupno od početka prodaje svih devet koja su bila ponuđena na prodaju. –Potvrda je to kako je odluka iz 2018. da se ide u kupovinu zemljišta za zonu bila ispravna. Od početka je bilo jasno kako je kupovina zemljišta dugoročan potez, potez koji jamči budući razvoj grada i da prodaja kupljenih zemljišta neće biti moguća u jednom mandatu – rekao je Kralj te dodao da je Grad  pokrenuo proces kupovine novih zemljišta neposredno uz zemlju u svojem vlasništvu i desno od projektirane ceste u zoni. –Ukupno je kupljeno šest parcela površine 19.923 kvadrata za 994.599,20 kuna što je prosječna cijena od 6,63 eura. Očekivano zemljište uz postojeću prometnicu bilo je skuplje, a zemljište bez pristupa cesti bilo je jeftinije – pojasnio je Kralj.

Gradonačelnik je podsjetio da je Grad Vrbovec potpuno ukinuo u rujnu 2021. godine komunalni doprinos za proizvodnju i preradu, IT sektor, turizam i ugostiteljstvo te za veće poljoprivredne objekte i dodatno smanjio stope komunalnog doprinosa po zonama. Uveden je i poticaj za stanogradnju. Govoreći o pripremama za EU projekte, Kralj je naglasio kako su spremni za novo programsko razdoblje. –U pripremi su brojni projekti, cesta u zoni Poduzetnik, spojna cesta Vinogradska – Vladimira Nazora – Livadarska, četiri energetske obnove, sportska dvorana u Lonjici, vrtić u Luki, nadogradnja OŠ Marije Jurić Zagorke. U pripremi su i projekti vatrogasnog centra, revitalizacija dvorca Patačić, nadogradnja OŠ Krunoslava Kutena, sportski centar Banovo,  vrtić Lonjica, park Marije Jurić Zagorke u Negovcu – naveo je gradonačelnik.

Vraćen je kompletan dug Komunalcu Vrbovec, naglasio je Kralj. Od lipnja 2017. godine ova gradska administracija platila je ukupno oko 16.000.000 kuna starih dugova. Krajem 2021. godine dug Komunalcu Vrbovec isplaćen je u cijelosti, ukupno od 2017. godine Komunalcu je plaćeno 2.931.719 kuna. Starih dugova ima puno, a vraćat ćemo ih sve do 2029. godine – istaknuo je.

I u proteklom su razdoblju isplaćene potpore za gospodarstvo i poljoprivredu, provedena ulaganja u školstvo i predškolski odgoj. –Ukupno je tijekom 2021. otvoreno pet novih skupina u Dječjem vrtiću Vrbovec, čime se broj skupina u popeo na 16 koje polazi čak 382 djece. Grad Vrbovec ukupno na predškolski odgoj daje čak 10 milijuna kuna godišnje. Također, za kupnju radnih bilježnica i pribora za osnovnoškolce izdvojili smo 555 tisuća kuna, što su također značajna sredstva– rekao je Kralj.

Kralj je naveo kako je krenula i gradnja kanalizacije na području Vrbovca, što obuhvaća 13 naselja oko grada te da radovi na izgradnji vodovoda dobro napreduju. Podsjetio je i da su Završeni radovi na prvoj fazi nogostupa u Celinama, a ove godine radi se druga i treća faza. Kad su u pitanju nogostupi u Naselju Stjepana Radića i Savskoj Cesti, njihova je gradnja trenutno zaustavljena jer se očekuje skori početak radova na kanalizaciji u ta dva naselja, pojasnio je.

U 2021. godini ukupno smo na održavanje nerazvrstanih cesta i puteva potrošili rekordnih 4.550.000 kuna. Pri tome je važno naglasiti kako sve radove, a posebno asfaltiranja pokušavamo maksimalno uskladiti s radovima na izgradnji vodovoda i kanalizacije – istaknuo je Kralj te podsjetio kako je u potpunosti obnovljena Ulica Poginulih branitelja te da je obnovljeno i 11 društvenih domova.

Kralj je naglasio i kako je turistička sezona u Nerezinama bila najuspješnija do sada s najdužim trajanjem i rekordnim prihodima. –Prihode smo uložili u obnovu odmarališta i podizanje standarda. Usprkos epidemiološkim mjerama i uvjetima turistička zajednica je napravila značajne iskorake u poboljšanju postojećih manifestacija, kao što je uvedeno i nekoliko novih – rekao je gradonačelnik.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime