Gradonačelnik Kralj predstavio polugodišnje izvješće o radu

0
Komunalac add

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca vijećnici su primili na znanje Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca 2022. godine. Na početku svog izvješća gradonačelnik je naveo kako su Gradu odobrena sredstva iz EU fondova za izgradnju dječjih vrtića u Luki i Lonjici. – Kad je u pitanju Luka, radi se o rekonstrukciji društvenog doma u vrtićki objekt. Prema projektu, vrtić će imati tri skupine – jednu jasličku i dvije vrtićke, te kuhinju. Procijenjena vrijednost radova je 7.320.000 kuna od čega je prema ovom natječaju odobreno maksimalnih 2.600.000 kuna. U Lonjici je prijavljena gradnja novog objekta na zemljištu iza vatrogasnog doma. Vrtić će imati dvije skupine – jednu jasličku i jednu vrtićku. Procijenjena vrijednost radova je 6.130.000 kuna, a na natječaju smo osigurali maksimalnih 2.550.000 kuna – pojašnjava Kralj.

Troškovi predškolskog obrazovanja sve su veće opterećenje u Proračunu grada Vrbovca. – Ukupno za predškolski odgoj Grad izdvaja gotovo 10 milijuna kuna godišnje dok je taj iznos 2017. iznosio oko 5 milijuna kuna. – Pitanje je koliko dugo gradska blagajna može podnijeti takav rast troškova i financirati stalno otvaranje novih skupina u vrtićima. Ipak, naša je odluka još uvijek da ulaganje u djecu i mlade obitelji nema alternativu. Želimo da naš grad bude ugodno mjesto za život – naglašava gradonačelnik te dodaje kako je Grad Vrbovec ostvario u prosincu 2022. godine sredstva u iznosu od 412.500 kuna za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022. godini.

Za gradnju nove sportske dvorane u Lonjici osigurano je 7,5 milijuna kuna na natječaju Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Krajem godine pokrenut je i postupak javne nabave za gradnju dvorane. Pokrenuta je i druga faza geodetsko-katastarske izmjere na području katastarskih općina Vrbovec, Luka, Brčevec i Poljana. Vrijednost ugovora je 9.688.158,75 kuna od čega Grad Vrbovec plaća 60 posto, a Državna geodetska uprava 40 posto troškova.

Nastavljena su ulaganja u školstvo. Grad Vrbovec po prvi put je u rujnu 2022. uveo potporu učenicima srednjih škola za pomoć u nabavi udžbenika, radnih bilježnica i bilježnica. Povećan je iznos stipendija za 50 posto za učenike srednjih škola i 25 posto za studente za školsku godinu 2022./2023. U manjem iznosu povećane su i stipendije za deficitarna zanimanja, za studente medicine i logopedije. – Kada su u pitanju ukupna ulaganja u djecu ona su se udvostručila u zadnjih pet godina i danas iznose 12,5 milijuna kuna, dok su prije iznosila oko 6,4 milijuna kuna. Naši osnovnoškolci dobivaju radne bilježnice i pomagala svake godine, a od ove godine subvencioniramo i knjige za srednjoškolce. Povećali smo naknade za novorođenčad, sufinanciranje logopeda, dajemo više za pomoćnike u nastavi, kao i za produženi boravak, dok se najviše i dalje izdvaja za smještaj djece u predškolske ustanove – naglašava Kralj. Projekti nadogradnje centralnih zgrada obiju vrbovečkih osnovnih škola su spremni i tijekom 2023. godine očekuje se njihova prijava na EU fondove. Također u planu je i obnova dvorane OŠ Marije Jurić Zagorke.

Kad je riječ o gradnji novih prometnica i asfaltiranju cesta, iznos u 2022. godini stigao je na rekordnih 5,13 milijuna kuna. – U zadnjih pet godina uspjeli smo povezati Vrhovec i Mlaku, Brčevec i Prilesje, asfaltirati ‘stari gajski put’ i cestu prema groblju u Gornjem Tkalcu, a ove godine spojili smo Novo Selo i Vrbovec, odnosno Novo Selo i Ulicu Ivana Gorana Kovačića – ističe Kralj. U kolovozu 2021. završeni su radovi na prvoj fazi nogostupa u Celinama, a tijekom 2022. godine završene su druga i treća dionica. – Nogostup je tako dobio kompletan potez od kapelice u Celinama do igrališta u Gaju duljine cca 2,1 km te potez od kapelice prema Topolovcu, odnosno do lovačkog doma kaj je potez od oko 970 metara. Na prometnicama su postavljeni novi uspornici i autobusna stajališta te kamere na tri lokacije u gradu – istaknuo je gradonačelnik. Radovi na izgradnji vodovoda do danas su obuhvatili gotovo sva vrbovečka naselja, a u srpnju 2022. Vrbovec je dobio i svoj drugi vodotoranj podizanjem tornja u šumi iza Gornjeg Tkalca.

Tijekom 2020. i 2021. i krize izazvane pandemijom korona virusa uvedene su posebne mjere pomoći gospodarstvu, kao i 2022. posebna mjeru za poljoprivredu, potpora za sjetvu, s namjerom ublažavanja posljedica inflacije. Povećane su božićnice za umirovljenike. Grad Vrbovec osigurao je tijekom 2022. rekordnih 1.225.000 kuna za Vatrogasnu zajednicu Grada Vrbovca.

Zadnja rata kredita za promjenu javne rasvjete isplaćena je u prosincu 2022. godine. – Radi se o već drugom kreditu koji je u potpunosti otplaćen jer smo u 2021. kompletno otplatili i dug Komunalcu Vrbovec – pojašnjava Kralj. Protekle godine uspješno je završena i velika humanitarna akcija u kojoj su Vrbovčani obnovili kuću na potresom pogođenom području. Akciju je pokrenuo Grad Vrbovec, a uključili su se građani, Udruženje obrtnika Vrbovec, brojni vrbovečki poduzetnici, vatrogasci, neki mjesni odbori, Srednja škola Vrbovec, Hrvatski časnički zbor, Sindikat umirovljenika, Udruga žena Celine i susjedne općine – Brckovljani, Dubrava, Gradec, Farkaševac i Preseka. – Primopredaja ključeva kuće obitelji Brlić izvršena je 14. listopada 2022. godine. Vrbovčani i svi donatori mogu biti ponosni jer smo obnovu završili prije još jedne zime, kao i s činjenicom da se radilo o prvoj novosagrađenoj kući na sisačkom području – naglasio je Kralj u svom izvješću.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime