Izvješće o radu gradonačelnika na kraju ipak bez glasanja vijećnika

0
Komunalac add

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Denis Kralj podnio je Izvješće o radu za prvih šest mjeseci 2020. godine. Na početku svog izlaganja gradonačelnik je ukratko prezentirao rad Stožera civilne zaštite Grada Vrbovca koji od ožujka kontinuirano djeluje na suzbijanju pandemije COVID-19. Poseban naglasak stavio je na mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica koronakrize. – 19. ožujka krenuli smo s pripremama paketa pomoći za vrbovečke poduzetnike i obrtnike kojima je obustavljen rad kao i za sve pogođene krizom, a s ciljem očuvanja radnih mjesta u našem gradu. Iz tog smo razloga obustavili pozive za sve mjere potpore gospodarstvu i poljoprivredi Grada Vrbovca (osim mjera oslobađanja od komunalnog doprinosa i oslobađanja od plaćanje komunalne naknade) kako bismo ta sredstva očuvali i mogli preusmjeriti u izvanredne mjere pomoći gospodarstvu pogođenom krizom prouzročenom pandemijom COVID-a 19 – istaknuo je Kralj te dodao kako je Vrbovec po brzini reakcije i potpori pruženoj domaćem gospodarstvu, ali i prema konačnom prijedlogu mjera zasigurno među vodećim gradovima u Hrvatskoj.

Od projekata gradonačelnik navodi izgradnju novog dječjeg vrtića nakon 45 godina. –U siječnju je započela gradnja novog vrtića u De Piennesovoj ulici, kapaciteta pet vrtićkih skupina odnosno stotinjak djece. Rok za završetak radova je godinu dana – naglasio je Kralj te naveo i početak gradnje vodovoda i kanalizacije na vrbovečkom području. –Kad je u pitanju aglomeracija Vrbovec ovim projektom rekonstruirat će se 9.250 metara i izgraditi 222.826 metara mreže, rekonstruirat će se crpne stanica Lonja, izgraditijoš 5 crpnih stanica i 5 vodotornjeva te 4.624 kućna priključka –rekao je Kralj.

Među pobrojanim projektima svakako je izgradnja nogostupa u Čerkezovoj ulici koja je započela u svibnju. Nakon završetka nogostupa najavljena je i sanacija asfalta. –Za gradnju nogostupa u Savskoj Cesti, Naselju Stjepana Radića te Zleninskoj raspisana je javna nabava, te će sutra biti potpisani ugovori o gradnji. Za nogostup Celine-Gaj, Celine-Topolovec izdana je građevinska dozvola, dok je završen projekt i troškovnik za Zleninsku ulicu, građevinska nije potrebna jer će se graditi po Pravilniku o jednostavnim građevinama – pojasnio je Kralj.

Radilo se na izgradnji i uređenju novih parkirališta u centru grada, kao i na uređenju dječjih igrališta. – Nakon otvaranja novih parkirališta počeli smo i uvoditi red u parkiranje. Komunalni redari su završili tečaj i dobili licencu prometnih redara pa su krenuli i s naplatom kazni za vozila koja su nepropisno parkirana. U prvoj polovici 2020. godine naručeni su projekti za još pet dječjih igrališta u naseljima – Podolec, Samoborec, Banovo, Pirakovec i Greda. Završeno je uređenje centralnog igrališta kraj Doma zdravlja u Vrbovcu – naglasio je gradonačelnik.

Gradonačelnik je u svom izvješću istaknuo i gradnju ceste prema groblju u Tkalcu, izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, nove zebre i uspornici radi bolje sigurnosti u prometu.

Također, završena je energetska obnova Gradskog stadiona. Ukupna vrijednost radova je 2,7 milijuna kuna, a  Većina sredstava osigurana je iz EU fondova. –Na stadionu se po posebnom projektu izvode i dodatni radovi unutarnjeg uređenja vrijedni oko 400.000 kuna koje u potpunosti financira Grad Vrbovec. Na energetsku obnovu čekaju zgrada starog suda, likovne galerije, teniskog kluba, AKC Garaže – istaknuo je Kralj.

U svom izvješću gradonačelnik navodi i vraćanje starih dugova. Naime, ove je godine na naplatu prema sudskoj presudi došao trošak od 911.712 kuna za gradnju dvorane II. osnovne škole. –Valja napomenuti kako tu nije kraj sporu s firmom Radnik. U tijeku je postupak za drugi dio tužbe koji bi u slučaju gubitka spora Grad Vrbovec mogao koštati još oko 300 do 400 tisuća kuna. Kad je u pitanju dug Komunalcu zanimljivo je spomenuti kako smo ove godine u masi od 700.000 kuna duga platili i dug iz 2009. za uređenje gradskog trga – rekao je Kralj. 

Grad Vrbovec ove je godine dobio prvu peticu iz transparentnosti Proračuna, koju daje Institut za javne financije. Osam je EU projekata u provedbi, a Grad je kao partner uključen i u projekt izgradnje nove zgrade Crvenog križa, nove zgrade Centra za socijalnu skrb te nove zgrade podružnice Centra Stančić. Razmatra se i gradnja Vatrogasnog centra.

Sektor koji je zasigurno najviše pogođen tijekom pandemije COVID-19 je turizam. Unatoč svim izazovima uspješno je odrađena sezona u gradskom odmaralištu u Nerezinama, u koje su ovoga ljeta odmarali gosti iz drugih gradova. –Po prvi put s Gradom Zlatarom i Općinom Kloštar – Ivanić sklopili smo ugovor o školi plivanja, čime smo uz redovne goste ispunili kapacitete našeg odmarališta. I ove smo sezone ulagali u odmaralište, na donjoj zgradi popravljen je krov te su u potkrovlju uređeni podovi, ugrađena nova vrata i jedan stari wc je preuređen u sobu. Na gornjoj zgradi zamijenjeni su svi prozori te su ugrađeni komarnici –naglasio je u svom izvješću o radu gradonačelnik Denis Kralj.

Nakon gradonačelnikovog izlaganja krenula je rasprava o tome daje li se izvješće samo na znanje vijećnicima ili ipak ide na glasanje. –U Poslovniku niti Statutu ne piše da se glasa o izvješću, no ja ne vidim razlog zašto ne omogućiti glasanje, ali zanima me samo zakonsko uporište – pojasnio je predsjednik Vijeća Hrvoje Herček.

U raspravu se uključio vijećnik HDZ-a Damir Tomljenović. –Izvješće nećemo prihvatiti jer smatramo da je gradonačelnik na raspolaganju imao puno više sredstava nego njegovi prethodnici i trebalo se napraviti puno više. Da npr. u novom vrtiću nije mogla biti napravljena kuhinja i da bi to probilo proračun je besmislica – rekao je Tomljenović.

Na terenu je učinjeno dosta toga, istaknuo je vijećnik Stranke rada i solidarnosti Bandić Milan 365 Dejan Jaić. –Ja na ovo gledam kao na rad cijele gradske uprave. Na terenu je napravljeno puno toga, naravno da uvijek postoje prometnice koje nisu asfaltirane. Bez obzira na veća sredstva, još uvijek nema dovoljno sredstava za sve potrebe – naglasio je Jaić te dodao kako će izvješće podržati.

-Pohvaljujem grad i službe na ostvarenju projekata, posebno dobru reakciju na pandemiju COVID-19 i tu nepredvidu situaciju. Pohvaljujem i novi vrtić koji je izuzetno bitan za mlade obitelji – izjavila je HSS-ova Marcela Ledinski Mitrov.

Naš prvi razlaz dogodio se jer nije bilo postavljenih ciljeva niti plana. Iz ovog izvješća ne mogu iščitati strategiju. Uz sve ove investicije ne vidim što Vrbovec želi postati. Ne vidim da je Vrbovec jedno veliko gradilište, kako to često čujemo. Što je to napravljeno za četiri godine mandata i što će ostati nakon tog mandata? Okrećemo li se poljoprivredi ili turizmu? – rekao je nezavisni vijećnik Hrvoje Herček.

Tema je izvješće o radu za šest mjeseci, a ne za četiri godine rada – replicirao je vijećnik SDP-a Tihomir Antolković.

-Ne razumijem zašto smatrate da Vrbovec treba biti turistički ili poljoprivredni kraj, zašto ne može biti sve to? Vrbovec je postao ugodan grad za život s puno sadržaja – istaknula je SDP-ova Martina Petrak.

Vrbovec se kreće u dobrom smjeru, vidi se poboljšanje u svim segmentima. Ljudi su zadovoljni, o radu gradonačelnika govori se pozitivno. Možda izvješće večeras neće biti prihvaćeno, razumljivo bliže se izbori – rekao je vijećnik Laburista Stjepan Fotović.

Nakon kratke stanke i konzultacija o pravnom tumačenju izglasavanja izvješća, zaključeno je da ne postoji zakonsko uporište u tome da Gradsko vijeće glasa o izvješću gradonačelnika. Gradonačelnik je zatim odlučio točku povući s dnevnog reda dok se čekaju pravne upute. O svemu će se raspravljati na idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime