Gradonačelnik Denis Kralj: Vrbovec je danas drugačiji grad nego prije dvije godine

0
Komunalac add

2018. godina za Grad Vrbovec bila je vrlo sadržajna. Na pitanja o tome što je obilježilo godinu na izmaku, ali i koji su planovi u 2019. godini odgovorio nam je vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj.

  1. Što je obilježilo 2018. godinu u Gradu Vrbovcu?

– Vrbovec se mijenja. Malim koracima i polako, ali sigurno. Drugačije ni ne može biti jer ideja, volja i rad nisu dovoljni za promjene. Svaka, pa i najmanja, promjena traži svoje vrijeme – tu je projektiranje, nekad i prilagodba urbanističkih planova, često su potrebni i usklađivanje zemljišnih knjiga te rješavanje imovinskih odnosa, puno se vremena troši i na dobivanje dozvola od raznih viših državnih tijela i na čekanje ocijene EU projekata. Od početka projekta do realizacije prođe i više godina, no danas ipak s ponosom mogu reći, da iako većina projekata koje je nova vlast pokrenula još nije vidljiva, kako je Vrbovec drugačiji grad nego što je bio prije dvije godine.

  1. Kažete da je Vrbovec drugačiji grad nego što je bio prije dvije godine. Što biste posebno istaknuli?

– Krenimo od socijalnih prava, odnosno direktnog podizanja standarda građana. Nakon šest godina umirovljenici su dobili božićnice, a uspjeli smo osigurati i besplatne udžbenike i radne bilježnice za sve učenike vrbovečkih osnovnih škola.                                                Značajne pomake ostvarili smo na području gospodarstva. Vrbovečkim poduzetnicima po prvi put su podijeljene neposredne novčane potpore za nove investicije, a oslobađali smo ih i od plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa za nove objekte. Sve to kako bismo pokušali zadržati ljude u Vrbovcu i da ih što manje mora odlaziti u Njemačku i Irsku.

Veliki korak naprijed napravili smo i kupnjom zemlje u industrijskoj zoni Poduzetnik (kupili smo 92.000 kvadrata na potezu ispod Konzuma do nove spojne ceste prema kolodvoru). Nakon završetka parcelacije u sljedećoj godini krenut ćemo i s prodajom te zemlje investitorima. To neće biti lak posao, ali da nema svoju zemlju ne bi u taj sljedeći korak mogli ni krenuti.

Ne mogu ne spomenuti dvije velike privatne investicije. Gradip i Šavrić/Pevec su dobili nove vlasnike i napokon će prestati biti ruglo na ulazu u Vrbovec. U oba slučaja Grad Vrbovec je pomogao novim vlasnicima i na to sam jako ponosan. Uloga gradskih vlasti mora biti potpora investitorima i ne smijemo nikako biti faktor koji otežava poslovanje gospodarstvenika.

Tijekom ljeta svi smo bili sretni zbog Nerezina. Naše gradsko odmaralište nakon dvije godine pauze ponovno je otvorili vrata za vrbovečku djecu. Trenutno u Nerezinama traju građevinski radovi kako bi odmaralište u sljedeću sezonu ušlo još ljepše i kako bi našim najmlađima u odmaralištu bilo što ugodnije.

  1. Često ste isticali problem nedostatka mjesta u vrtiću. Ovih dana stigla je i potvrda da će se novi vrbovečki vrtić velikim dijelom financirati europskim novcem.

– Ovu, 2018. godinu završili smo na najljepši mogući način. 17. prosinca stigla nam je odluka o financiranju novog vrtića. Nova zgrada gradit će se u Jugu, u De Piennesovoj ulici i vrijedna je 9,3 milijuna kuna, od toga smo iz EU fondova dobili 7,4 milijuna kuna.

Pregled godine završavam Adventom u Vrbovcu koji je vidljivi simbol svih promjena koje se događaju u našem gradu. Ove godine centar Vrbovca ljepši je nego ikad. Osvijetljen je i park. Ono što je još važnije – centar je živnuo i na trgu ima ljudi koji se druže i griju uz tople napitke s kučića naših udruga i ugostitelja.

  1. Što je planirano u 2019. godini?

Prvo i najvažnije je novi vrtić. Tu je i energetska obnova stadiona. Vrijednost radova na stadionu je 2.424.033,48 kn od čega smo već dobili 1,2 milijuna kuna od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, a sad moramo osigurati i drugu polovicu od  Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Važan projekt je izgradnja reciklažnog dvorišta na Beljavinama – vrijednost projekta je 1.024.000,00 kuna, iz EU fondova dobili smo 817.999,62 kuna.

Nastavljamo sa izgradnjom nogostupa u Gradečkoj ulici vrijednog 3,7 milijuna kuna, a nadam se da ćemo početi graditi nogostup i u Čerkezovoj ulici u Celinama.

Planiramo i novi paket potpora poduzetnicima i poljoprivrednicima. Mogli bismo reći kako su potpore u 2018. bile usmjerene samo na nove investicije, a sad ih proširujemo i na sve vrbovečke poduzetnike. Planiramo mjere za nove obrtnike i poduzentike (za start upove), zatim za nabavu novih strojeva, potpore za nastupe na sajmovima i potpore za  troškove izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske Unije.

Značajna stavka Proračuna i u sljedećoj godini je vraćanje starih dugova. Više od 2 milijuna kuna ova gradska vlast daje za troškove koje su napravili prethodnici. Za kredit iz 1998. dat ćemo 1.040.000,00 kuna, za dug Komunalcu 700.000 kuna i za kredit za sanaciju Beljavina i za kante za otpad 320.000,00 kuna.

Ovaj kratki pregled za 2019. također ću završiti Adventom. U planu je nabava klizališta. Svim Vrbovčanka i Vrbovčanima želim Sretan Božić i uspješnu novu 2019. godinu.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime