Gradip pobjednik Turnira u velikom nogometu „Kup Zrinski“ 1971. godine

0
Komunalac add

U vrbovečkoj sportsko/nogometnoj memoriji prepušten je zaboravu Nogometni turnir u velikom nogometu „Kup Zrinski“, koji je prije 50 godina nosio i snažne društveno-političke i sportske poruke Hrvatskog proljeća u jugoslavenskoj državi, koje nije mimoišlo ni vrbovečko područje.

Sportsko društvo Zrinski je 1971. godine u povodu 350. obljetnice rođenja hrvatskog bana Petra Zrinskog (Vrbovec, 6. lipnja 1621. – Bečko Novo Mjesto, 30. travnja 1671.) organiziralo Turnir u velikom nogometu „Kup Zrinski“. Tadašnje rukovodstvo SD Zrinski na čelu s predsjednikom Stjepanom Stipom Buljanom, potpredsjednikom Čedomilom Drvenkarom, tajnikom Božidarom Gotalom, blagajnikom Matom Bakarom te Ivanom Zukanovićem, Tomom Vargom, Zdenkom Benčakom, Julijom Gaščićem, Lovrom Pavišićen i drugi bili su inicijatori tog turnira u kojem su se osim sportskih snažno osjećale i društveno-političke konotacije Hrvatskog proljeća. Dakako da je ova inicijativa imala i potporu SOFK-e Vrbovec.

Pravo sudjelovanja imali su svi nogometni klubovi i sindikalne momčadi općine Vrbovec, osim prvih momčadi SD PIK Vrbovca i SD Zrinski. Oba sportska društva nastupala su na turniru sa svojim drugim ekipama. Na „Kupu Zrinski“ natjecalo se 14 ekipa: Zrinski II, PIK Vrbovec II, Gradip (Vrbovec), Lonja (Lonjica), Haganj, Petar Zrinski (Vrbovec), Sloboda (Gradec), Dinamo (Peskovec), Gaj, Mladost (Dubrava), Omladinac (Farkaševac), Oprema (Vrbovec), Žavnica i Prosvjeta (Vrbovec). Kao favoriti za osvajanje turnira slovile su momčadi koje su se natjecale u Bjelovarskom nogometnom podsavezu: Mladost (Dubrava), Lonja (Lonjica) i Sloboda (Gradec).

Turnirske utakmice vrbovečkih klubova izazvale su veliki interes vrbovečke nogometne javnosti. Neki od poznatih rezultata 1. kola: Sloboda – Haganj 4:2, Lonja – Dinamo (Peskovec) 9:1, Mladost – Omladinac (Farkaševac) 3:0, Žavnica – Prosvjeta (Vrbovec) 3:7. Utakmica između momčadi Petar Zrinski i Gaja koja je završila rezultatom 3:2 bila je poništena pa se igrala nova utakmica.U ponovljenoj utakmicu Gaj je ostvario pobjedu protiv Petra Zrinskog 5:1 na jedanaesterce. U 2. kolu 5. svibnja bilesu odigrane utakmice: Gradip – Sloboda 7:0, PIK Vrbovec II – Mladost,  12. svibnja,  Gaj – Lonja, dok je momčad Prosvjete bila slobodna. Polufinalne utakmice bile su odigrane 25. svibnja u kojem su se sastali: Gradip – Gaj 4:2 i Prosvjeta – PIK Vrbovec II 3:2. Ulazak u finale izborile su momčadi Gradipa i Prosvjete kojima je malo tko davao šanse prije početka turnira za bilo kakav veći rezultatski uspjeh.

Finale je odigrano 6. lipnja na nogometnog igralištu NK Zrinski u Vrbovcu, a Gradip je zasluženo pobijedio momčad Prosvjete 4:2. Kapetan Gradipa Stjepan Kurtanjek primio je pehar iz ruku tajnika SD Zrinski Božidara Gotala. Prema sjećanju kapetana Kurtanjka navodimo podatke: „Za momčad Gradipa igrali su: Šantek, Frčko, Novak, Skrasigna, Tvorić, Štrkljević, Živković, Šurmin i drugi. Gradip je bio pojačan igračima iz zagrebačkih klubova Končar i Lokomotiva te Jugokeramike iz Zaprešića, koji su uvelike doprinijeli da se u finalu ostvari pobjeda. Za dolazak pojačanja iz Zagreba i Zaprešića bio je zaslužan trener Franjo Mesnik koji je vodio Gradip. Veliku potporu u formiranju momčadi Gradipa dao je ondašnji direktor i poznati sportski djelatnik Dragutin Bertek Lun, koji je bio predsjednik NK Vrbovca od 1961. do 1969. godine. Organizacijske i druge poslove obavljao je Zvonko Zvonar. Momčad Prosvjete sačinjavali su učitelji, profesori, vrbovečki prosvjetni radnici i drugi među kojima je bilo poznatih nogometaša: Baranašić, Petek, Prša, Hršak, Pavešić, Bencarić, Pločkonjić i drugi.

Gradip je osvojio prijelazni pehar „Kup Zrinski“, koji je trebao prema zamislima inicijatora postati tradicionalno sportsko natjecanje u Vrbovcu. Međutim, „Kup Zrinski“ bio je nažalost odigran samo te godine i nikada više nije obnovljen. Slomom Hrvatskog proljeća krajem 1971. godine i izvršenom fuzijom SD PIK Vrbovec i SD Zrinski 20. veljače 1972. godine u novo Sportsko društvo PIK Vrbovec organizacija „Kupa Zrinski“ u novim društveno-političkim okolnostima više nije bila sportsko poželjna. Stoga ostaje samo sjećanje i uspomena da se prije 50. godina organizirao turnir u velikom nogometu na spomen hrvatskog bana, vojskovođe i književnika Petra Zrinskog. Velika je šteta što Kup Zrinski nije nikada obnovljen jer je to izuzetno lijepa prigoda za promociju Petra Zrinskog, vrbovečkog nogometa i u konačnici Grada Vrbovca u hrvatskim okvirima.

Zdenko Brezarić

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime