Gradečki vrtićanci učili o oralnoj higijeni

0
Komunalac add

Danas je mališane u Dječjem vrtiću DIN-DON u Gradecu prvi put posjetila stomatologinja. Osmijeh na licima vrtićanaca bio je dokaz da među njima nije bilo straha od pregleda zubića. Doktorica dentalne medicine Marijana Juršetić Kotarski pregledala je zube djeci te istaknula da je izrazito zadovoljna njihovim oralnim zdravljem.

Prilikom današnjeg posjeta naglasila je kako je veoma važno od najranije životne dobi posvetiti pažnju dobroj oralnoj higijeni. – Četkanje zuba je naravno jedna od najboljih, preventivnih aktivnosti koje djeca i odrasli trebaju provoditi kako bi očuvali dobro oralno zdravlje. Mliječni zubi i briga o njima govori o tome koliko je bitno od samog početka života stvoriti pozitivne i dobre navike očuvanja zdravlja usne šupljine te ih prakticirati kroz cijeli život – rekla je Juršetić Kotarski.

Nakon pregleda zuba, mališani su imali priliku naučiti kako pravilno četkati zube, a u tome im je pomogla medicinska sestra Mirela Gubijan. – Vrlo je važno reći i o važnosti pravilnog četkanja zuba, a to smo danas ovdje djeci detaljno objasnili. Četkanje zuba je automatizirana radnja i često se radi krivo, stoga je vrlo važno od samih početaka, već u vrtićkoj dobi, steći naviku pravilnog i redovitog četkanja zuba – dodala je Juršetić Kotarski.

Istaknula je i hvalevrijedan program nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama, a koji se provodi u sklopu nacionalnog programa. Usmjeren je prevenciji karijesa i očuvanju dobrog oralnog zdravlja djece, a Hrvatska je za spomenuti program dobila i nagradu Svjetske udruge dentalne medicine.

Inače, današnji posjet vrtiću održan je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja. Taj se dan obilježava svake godine, 20. ožujka kako bi se promicao razvoj svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime