“Grad na drugi pogled”

0
Komunalac add

Što je za nas grad, kako ga vidimo, prisvajamo i usvajamo pitanja su kojima se bavi “Grad na drugi pogled”, putujući edukacijsko-izložbeni projekt koji kroz umrežavanje povezuje angažirano promišljanje grada i edukaciju mladih kroz medij videa te razvoj publike. Projekt, kojeg su pokrenule vizualna umjetnica iz Vrbovca Tonka Maleković i suvremena umjetnica Tanja Vujasinović, ovih dana je stigao i u Vrbovec, a odvijat će se u suradnji s lokalnim školama, Pučkim otvorenim učilištem Vrbovec, Narodnom knjižnicom Vrbovec i lokalnim udrugama Avis Rara i VUM.

Organizatori (Udruga PUNKT) pojašnjavaju kako se radi o projektu koji se bavi gradom, a povezuje umjetničku produkciju, edukaciju i aktivizam pri čemu se sva tri elementa međusobno nadopunjuju. Primarna aktivnost na projektu su video radionice na temu grada pod vodstvom renomiranih suvremenih umjetnika koji učenicima kroz formu radionica direktno prenose svoj autorski pristup i na taj im način približavaju suvremenu umjetnost. Istovremeno i sami umjetnici realiziraju vlastite radove na temu grada, a svi rezultati ravnopravno se izlažu na završnoj izložbi projekta u lokalnom izložbenom prostoru. Uz video radionice na projektu su organizirana i predavanja, tematske šetnje te dodatne radionice iz područja vezanih uz urbani kontekst kao što su urbani aktivizam, arhitektura, urbana antropologija. – Iako je Vrbovec najmanji grad do sad u kojem se projekt odvija, ambicije su velike. Kroz čak šest radionica i sedam umjetničkih produkcija učenici i umjetnici tražit će “drugi pogled” na grad, zaranjati u prošlost, detektirati sadašnjost, imaginirati budućnost i otkrivati potencijale u vlastitoj izgrađenoj i društvenoj okolini – navodi Tonka Maleković. Radionice u Vrbovcu vodit će vizualni umjetnici: Vanja Babić, Iva Ćurić, Verena Jakuš, filmaš Tomislav Šoban, glazbenica Kaja Farszky te aktivist za javni prostor Saša Šimpraga. Umjetničkim prilozima sudjeluju i Antonio Grgić i Ana Horvat, a jedno predavanje održat će i Vrbovčanka dr. Franciska Cetl, koja trenutno radi u Londonu na prestižnom Royal College of Art.

Urbana šetnja, Sisak

Bit će tu još javnih predavanja, prezentacija i urbanih šetnji te dvije izložbe na kojima će biti predstavljeni svi nastali radovi i dokumentacija projektne sekvence.

Na radionicama se učenici potiču na kreativno korištenje njihovih pametnih telefona i kreativno i kritičko promišljanje svakodnevne fizičke i društvene okoline. Po završetku svih aktivnosti, 25. svibnja će se u Maloj galeriji POU održati izložba nastalih radova, a od 18. lipnja u Narodnoj knjižnici bit će izložena u vidu plakata dokumentacija čitavog projekta.

Prve radionice u sklopu ovog projekta održane su 26. ožujka u I. i II. osnovnoj školi Vrbovec te u Srednjoj školi Vrbovec. Nastavak projekta planiran je u travnju.

ChannelImages

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime