Gostovanje Ivane Bodrožić u Vrbovcu

0
Komunalac add

U Narodnoj knjižnici Vrbovec jučer je gostovala poznata hrvatska književnica Ivana Bodrožić. Pred mnogobrojnom je publikom predstavila svoja djela s naglaskom na roman „Hotel Zagorje“ za kojeg je, između ostalog, 2010. godine dobila nagradu Kiklop za najbolje prozno djelo. Ovaj je roman ostvario veliki uspjeh i preveden je na više stranih jezika.

„Hotel Zagorje“ je prvi roman Ivane Bodrožić pa joj je stoga i nagrada Kiklop jedna od najdražih koje je dobila – Nažalost ta je nagrada ukinuta. Dodjeljivala ju je struka na način da su glasali članovi društva pisaca, književnika, prevoditelji i urednici, dakle ljudi koji profesionalno prate književnu produkciju i znaju procijeniti tekst ne samo na razini emotivnosti nego i na razini nečega što je zaista literarno vrijedno – naglašava Bodrožić.

Inače, Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost te filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je i Večernjakove nagrade „Ranko Marinković“ za najbolju kratku priču u 2011. godini, a 2012. godine objavljuje zbirku pjesama „Prijelaz za divlje životinje“. Dvije godine kasnije objavila je zbirku kratkih priča „100% pamuk“.

Govoreći o romanu „Hotel Zagorje“ Bodrožić je istaknula da je to roman o odrastanju devetogodišnje djevojčice u periodu 90-ih godina za vrijeme rata, ali kada se taj okvir makne, roman ima i dublju priču – Zapravo je to roman o odrastanju koji se najviše bavi potrebom za njezinim identitetom i pokušajem da u tim pomaknutim okolnostima i životnim vrijednostima pronađe svoj put i svoj sustav vrijednosti te uspije odrasti – naglašava Bodrožić.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime