Godišnjica strahovitog sudara zrakoplova iznad Vrbovca

0
Komunalac add

Na današnji dan, 10.rujna 1976. dogodila se najteža zrakoplovna nesreća u hrvatskom zračnom prostoru. Na visini od 10 tisuća metara iznad Vrbovca sudarili su se zrakoplovi Inex Adria Avioprometa i British Airwaysa. Poginulo je ukupno 176 osoba, 162 putnika i 14 članova posade iz oba zrakoplova.

Odgovornost za nesreću snosila je Kontrola zračnog prometa u Zagrebu. Naime, jednom od aviona prekasno je javljeno da se ne podiže na visinu od 10.000 m. Na zatvorsku kaznu osuđen je samo jedan kontrolor, mladi Gradimir Tasić. Odslužio je samo 2 godine i 3 mjeseca zatvorske kazne od dosuđenih 7 godina. Kao olakotna okolnost uzet mu je prekomjerni rad i 12-satne smjene, koje je radio zbog manjka osoblja.

Nakon sudara, svjedoci koji su stigli na mjesto nesreće, na polju nedaleko od Gaja, pričali su o potresnim prizorima koje su tamo zatekli. Dijelovi zrakoplova pronalaženi su od Vrbovca do Križevaca. Na 40. godišnjicu tragedije mjesto nesreće posjetila je obitelj stradalog britanskog putnika Edwarda Charltona. Uz predstavnike Grada Vrbovca i britanskog veleposlanstva, položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu pada zrakoplova.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime