GDCK Vrbovec: Svečano obilježen Međunarodni dan starijih osoba

0
Komunalac add

U novoj zgradi Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec danas je održana svečanost obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba. U ime Zagrebačke županije svečanosti je prisustvovao pročelnik UO za gospodarstvo i fondove Europske unije Damir Fašić, a ispred Vlade RH savjetnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Tomislav Milunović.

Na početku svečanosti okupljenima se obratio predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Mato Jelić. – Danas predstavljamo projekt „Zaželi“ i projekt pomoći starijim osobama i umirovljenicima te ostale projekte Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec. Zahvaljujući našoj ravnateljici društva Jeleni Mucko uspjeli smo provesti puno projekata, preko 30 milijuna kuna europskih sredstava smo uspjeli donijeti u Vrbovec, što je za ovako malu sredinu zaista mnogo. Posebno smo ponosni na ovu našu novu zgradu. Vjerujem da smo s našim projektima uljepšali i olakšali našim umirovljenicima njihove dane – uvodno je rekao Jelić.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec Jelena Mucko naglasila je da prije svega, obilježavaju Međunarodni dan osoba starije životne dobi i da je to prilika za pohvaliti se s EU projektima koje su za tu populaciju napravili u proteklih pet godina.

Prije svega moram istaknuti da je završetak ovog projekta „To mi treba“ odnosno izgradnja ove zgrade završena, da su nam prihvatili završno izvješće, odnosno imamo realizaciju projekta 99,95% tako da se možemo pohvaliti da smo iskoristili gotovo sva raspoloživa sredstva od približno 15 milijuna kuna. Pored toga, zahvaljujemo Gradu Vrbovcu i Zagrebačkoj županiji koji su nas dodatno financijski podržali. Zgrada je koncipirana kao Centar za pružanje socijalnih usluga u zajednici, imamo kuhinju za pripremu obroka koje dostavljamo starijim i nemoćnim osobama, imamo prostor za poludnevni boravak i prostor za dnevne aktivnosti sa različitim radionicama, od sportsko-rekreativnih, drvodjelskih, keramičarskih. Mislim da su naši korisnici zadovoljni i mogu reći da rado sudjeluju u ovim aktivnostima. Inače, već se duže vrijeme bavimo s osobama starije životne dobi, odnosno umirovljenicima te smo provodili različite projekte, od Pridruži se aktivni u mirovini, tri faze projekta Zaželi, projekt iz poziva Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – rekla je Mucko.

Pročelnik za gospodarstvo i EU fondove Zagrebačke županije Damir Fašaić istaknuo je da Zagrebačka županija ulaže značajna sredstva u EU projekte pa tako i u ovaj projekt koji je iz područja socijalne skrbi. – Zaista nastojimo pomoći kroz financiranje, ali i kroz naše programe. Ovaj smo projekt podržali maksimalno jer smo partneri na projektu i prepoznali smo važnost projekta za starije osobe. Na ovaj način njih se uključuje u svakodnevni život, da se oni međusobno druže, da nisu izolirani, a samim time ostaju vitalniji. Osim toga ovaj Centar brine za nemoćne i siromašne građane kuhajući im i dovozeći obroke, dakle osigurali su prijevoz, također iz EU fondova, a Zagrebačka županija pomogla im je svojim angažmanom i kroz promidžbu, ali i kroz dodatna sredstva koja nažalost nisu bila realizirana iz EU fondova jer je došlo do naglog porasta cijena na tržištu kada se ovaj objekt radio – istaknuo je Fašaić.

Savjetnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Tomislav Milunović naglasio je da je ministarstvo tijekom 2021. godine donijelo Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga za razdoblje do 2027. godine, a zajedno s time išao je i akcijski plan od 2021. do 2024. godine.

Time su predviđene mjere za razvoj, širenje i ravnomjernu regionalnu rasprostranjenost socijalnih usluga. Kada govorimo o akcijskom planu razvoja socijalnih usluga moram spomenuti da je jedna od mjera također predviđena i Nacionalnim planom oporavka i otpornosti, a to je između ostalog, vezano za izgradnju i opremanje domova za starije osobe. Stoga je raspisan poziv da se izgradi 8 domova za starije osobe. Nakon raspisivanja poziva utvrđeno je da je interes toliko velik pa je Vlada osigurala dodatnih 54 milijuna eura tako da se sada gradi još dodatnih 10 centara za starije osobe – rekao je Milunović.

Inače, Međunarodni dan starijih osoba se od 1991. godine obilježava svake godine 1. listopada. Glasovanjem skupštine Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine uspostavljen je 1. listopad kao Međunarodni dan starijih osoba. Svemu je prethodila inicijativa Bečkog međunarodnog akcijskog plana o starenju, koji je usvojen od strane Svjetske skupštine o starenju 1982. godine, ali je usvojen i kasnije iste godine na Generalnoj skupštini UN-a. U 2002. godini druga Svjetska skupština o starenju usvojila je Madridski međunarodni akcijski plan o starenju, kako bi odgovorila na moguće izazove starenja stanovništva u 21. stoljeću i potaknula promicanje razvoja društva među svim uzrastima. Ovaj je dan utemeljen u cilju podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime