Gaj slavi svojih 400 godina

0
Komunalac add

„1619. dojdoše ovi zdola potpisani nekoteri Slavonci vu jednu našu pustu goru, kotera se zove Lipi Gaj ili Zrnjati imenuvani lug, kotera pusta ili lug jest imaju našem Vrbovačkom i vu Križevačkom megdji buduće…“ – piše z Vrbovca 23. Kolovoza Juraj Zrinski.

Ovom se povijesnom  činjenicom diče mještani Gaja koji danas svečano proslavljaju 400 godina od naseljavanja svoga mjesta.

Svečanost je počela prije podne svečanim misnim slavljem u kapelici Presvetoga Srca Isusova, koje je predvodio župnik vrbovečki vlč. Zoran Grgić -Grga, a program je potom nastavljen pod ispunjenim velikim šatorom na igralištu NK Gaja. Ovdje su brojni posjetitelji i uzvanici mogli razgledati i raskošnu izložbu rukotvorina, ali i starih dokumenata i fotografija koje svjedoče o bogatoj povijesti Gaja i njegovim ljudima.

U programu, kojega su nadahnuto i osebujno vodili Martina Pankretić i Ivica Pisačić, nastupili su i folkloraši HKUD-a Petar Zrinski. Sve su pažljivo pratili saborski zastupnik Branko Hrg, zamjenik gradonačelnika Vrbovca Ivica Strnščak, nekadašnji vrbovečki gradonačelnik Vladimir Bregović, nekadašnji ministar poljoprivrede Božidar Pankretić s obitelji, gradski vijećnici, ravnatelji vrbovečkih ustanova i poduzeća, čelnici Gradske vatrogasne zajednice, Policijske postaje i mnogi, mnogi drugi.

Cijelo je selo za ovu priliku bilo na nogama. Veliku organizaciju iznijeli su DVD Gaj, Udruga žena te Nogometni klub, a slavlje su uveličali i vrbovečki konjari.

Domaćini su sve svoje goste danas počastili volom s ražnja, a pod šatorom se sve nastavilo velikom narodnom veselicom.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime