FOTO Velika proslava 140 godina uspješnog rada DVD-a Vrbovec

0
Komunalac add

Najstarija vrbovečka udruga DVD Vrbovec uz veliku proslavu obilježila je 140. obljetnicu osnivanja. Tijekom 140 godina vrbovečki vatrogasci su u značajnoj mjeri utjecali i na društveni, kulturni i javni život općine/grada Vrbovca. DVD Vrbovec je stožerno vatrogasno društvo u okviru Vatrogasne zajednice grada Vrbovca koje i danas neprekidno s puno ljubavi i odricanja obavlja svoj humanitarni rad, spremno na sve izazove koji ovaj poziv nosi. Konstantna usavršavanja i nabava vatrogasnih vozila i opreme podrazumijevaju put u mirniju i sigurniju budućnost. Članovi DVD-a Vrbovec su u 140 godina ugradili humanizam, dobrovoljnost, razvijanje protupožarne zaštite i odricanje za opće dobro.

Okupljanje članova DVD-a Vrbovec, drugih vatrogasnih postrojbi i društava, uzvanika i gostiju odvijalo se pored Vatrogasnog doma u Vrbovcu. Svečana vatrogasna proslava započela je mimohodom članova DVD-a Vrbovec i svih okupljenih predstavnika vatrogasnih društava i potrejbi. Uz prigodne pjesme Vatrogasne limene glazbe Predavac vatrogasna kolona marširala je Ulicom Stjepana Radića, Trgom Petra Zrinskog, Ulicom Bubanj, Kolodvorskom i Zagrebačkom ulicom do Restorana Marija. Kolonu su pratila i vatrogasna vozila DVD-a Vrbovec. Zapovjednik DVD-a Vrbovec Marko Povrlišek podnio je prijavak glavnom zapovjedniku Hrvatske vatrogasne zajednice Slavku Tucakoviću, koji je izvršio smotru postrojenih vatrogasnih društava i postrojbi.

Na svečanoj sjednici DVD-a Vrbovec u Restoranu Marija bili su nazočni: glavni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Slavko Tucaković, potpredsjednik HVZ-a Mijo Brlečić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Slavko Povrlišek, dožupan Zagrebačke županije, Ervin Kolarec, vrbovečki gradonačelnik Denis Kralj, počasni građanin Vrbovca general Mladen Markač, načelnica općine Gradec, Ljubica Ambrušec, načelnik općine Preseka, Martin Martić, načelnik općine Brckovljani Tihomir Đuras, predstavnici pobratimljenih DVD-a Kaštel Gomilica, Rab, Miholjanec i Unec iz Slovenije te brojni predstavnici vatrogasnih društava i uzvanici. Proslavi se pridružio i biskup bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Vjekoslav Huzjak. On je svim članovima DVD-a Vrbovec čestitao 140. obljetnicu te istaknuo važnost vatrogasnog rada u zajednici.

Predsjednik DVD-a Vrbovec osvrnuo se na rad društva u proteklih 140 godina.                    – Neću Vas zamarati na koliko smo intervencija izašli, koliko smo kuća i gospodarskih objekata spasili, šuma i prirode, neću vam govoriti koliko smo prevezli milijuna litara vode, koliko je uloženo truda u održavanje opreme, vozila i objekata, koliko smo imali dislokacija, vježbi, druženja s djecom i građanima, koliko smo učinili usluga građanima i gradu Vrbovcu pa i šire, nego ću Vas upoznati s važnijim događanjima u povijesti DVD-a Vrbovec – uvodno je rekao Marijan Krznar, predsjednik DVD-a Vrbovec.

U svom govoru Krznar je podsjetio kako je davne 1882. godine, točnije 2. srpnja 1882. godine načelnik općine Vrbovec Franjo Berković sazvao konstituirajuću skupštinu DVD-a Vrbove. – Spomenut ću neke ljude koji su bili zaslužni za osnivanje društva, a do kojih smo imena došli proučavajući stare zapisnike koji se još čuvaju. To su bili: načelnik općine Franjo Berković, markiz Eugen dePiennes, lokalni veleposjednik, liječnik Vatroslav Hofman, općinski geodeta Vinko Schell, općinski blagajnik Srećko Luković, općinski bilježnik Antun Slapničar, vrbovečki ceh meštri kao što su: opančar, sloboslikar, limar, košarač, pekar, mesar i kako stoji u zapisnicima napredni seljaci. Osim toga u zapisniku su se našla i ova imena: Julio Reiniger, Dragutin First, Vinko Hanza, Viktor Mesaroš, Eduard Wozdecji, Maksom Stainer, Ferdo Wanderer, Leon Perin, Edo Katančić…Tu su još prezimena koja su još uvijek prisutna u Vrbovcu: Jadanec, Gibač, Mađer, Papa, Dujmić, Novosel, Šmida, Sznec, Ćuk, Srabinec, Štanfel, Kučan, Strižek, Bašec, Kluković, Palenik i Gaščić – nabrojao je i naglasio kako je još puno ljudi zaslužno za razvoj društva kroz 140 godina.

U svojem začetku DVD Vrbovec je djelovao na velikom području od Gradeca do Rakovca, od Preseke pa do Lonjice, Poljane i Dulepske. – Kroz djelovanje na tako velikom području članovi društva uvidjeli su da im treba ispomoć radi pa su 1901. godine došli na ideju za osnivanjem vatrogasne filijale na rubnim dijelovima općine. Nažalost, to je tek zaživjelo 1907. godine kada su osnivane filijale u Poljani, Prilesju i Gaju, a kasnije još u Luki, Brčevcu i Dulepskoj – istaknuo je Krznar.

Iz povijesnih zapisa ovog društva može se iščitati kako su članovi organizirali razne događaje u Vrbovcu, od zabava za sve stanovnika Vrbovca i okolnih mjesta, maskenbale, puštanje lampiona, sudjelovali u svim vjerskim obredima u crkvi, od čuvanja Kristovog Groba, procesijama, misa za ondašnje vladare i u drugim vjerskim proslavama. Od brojnih povijesnih podataka predsjednik Krznar istaknuo je i da 1906. godine društvo nabavlja nova vatrogasna kola koja su obnovljena i još su u posjedu društva

Članovi DVD-a Vrbovec 1912. godine osnivaju Pjevačko društvo Petar Zrinski koje još i danas radi kao HKUD Petar Zrinski na ponos našeg grada. Prilikom obilježavanja 30. obljetnice društva izvršena je posveta nove vatrogasne zastave. Bila je to posebna ceremonija čija je središnja ličnost bila kuma zastave Greta Denizot koja ju je i darovala. Godine 1920. rodila se ideja da su društvu osniva limena glazba pa iste godine društvo kupuje instrumente od mještana Šelovca. Do 1922. godine nije se počelo sa sviranjem glazbe jer su imali poteškoća s kapelnikom. Tek 1922. godine pronašli su kapelnika koji je bio voljan doći u Vrbovec. Zapisano je da je limena glazba krenula s radom 15. siječnja 1922. godine pod imenom Limena glazba Vatrogasnog društva u Vrbovcu.  

Krznar je također izdvojio kako poslije Drugog svjetskog rata društvo nastavlja s radom, ali se članstvo dosta osipalo. – Zapisano je da je u Vrbovcu vladala nezainteresiranost za rad u vatrogastvu, kao i da nadležna tijela društveno-političkih zajednica nisu dovoljno poklanjala brige za vatrogastvo. Međutim, 1949. godine društvo nabavlja svoj prvi kamion za prijevoz vatrogasaca i opreme na požare, a 1953. godine okuplja se i prvo žensko odjeljenje u ovom kraju koje je djelovalo do 1955. godine. Godine 1956. članovi DVD-a Vrbovec počinju s gradnjom prvog vlastitog vatrogasnog doma u središtu Vrbovca na sadašnjem parkiralištu, a 1975. godine završila je gradnja vatrogasnih garaža u koje je premješten DVD Vrbovec gdje se i sada nalazi – rekao je predsjednik društva.

U opsežnom izlaganju o povijesti DVD-a Vrbovec Krznar je također naveo kako je 1985. godine došlo do ozbiljnog konflikta između DVD-a Vrbovec i tadašnje politike u Vrbovcu koja je htjela oduzeti dom vatrogascima. – Nakon osamostaljenja hrvatske države i ondašnja općina Vrbovec razdijelila se na nove općine, a Vrbovec kasnije dobiva status grada. Tako se u našoj vatrogasnoj zajednici smanjio broj društava, što znači da je bilo više novaca za vatrogasnu zajednicu, a i time za DVD Vrbovec. Za vrijeme Domovinskog rata društvo radi u otežanim uvjetima jer se velik broj članova društva uključuje u postrojbe hrvatske vojske i policije. Promjenom rukovodstva društva 1997. godine izabrano je mlado rukovodstvo koje je pokrenulo znatan rad u društvu u pogledu nabave zaštitne vatrogasne opreme, školovanja, vježbi i natjecanja. Društvo 1998. godine dobiva status središnje postrojbe u gradu Vrbovcu i od tada kreće znatan napredk. Počela su stizati vozila: 2008. godine navalno vozilo MAN 18-280 sa 5 tisuća litara vode i kompletnom opremom, 2009. godine terensko vozilo Land Rover, 2010. godine Mercedes Sprinter za prijevoz vatrogasaca, kao i vatrogasne opreme. Izgradnja vatrogasnog doma je završena 2008. godine i to je bilo već nešto sa čime se i sada možemo ponositi. Kada je došlo do promjena u vatrogasnoj zajednici 2013. godine za naše društvo su došli bolji dani, sve se više pridavalo značaju školovanja i opremanja pa su članovi našeg društva završili razna školovanja po specijalnostima. DVD Vrbovec je društvo koje može odgovoriti na sve zadatke koje dolaze od gradskog zapovjednika, županijskog ili glavnog vatrogasnog zapovjednika – zaključio je te se zahvalio svim dosadašnjim i sadašnjim vatrogascima DVD -a Vrbovec. Poručio im je da budu ponosni što su članovi takvog društva koje ima lijepu povijest.

Posebno se moram zahvaliti vatrogascu Slavku Povrlišeku jer su njegovom zaslugom stigla sva ova vozila koja su tu kod nas na korištenju ili su naše vlasništvu. Zahvala i svima koji su nam pomogli u proslave naše obljetnice – poručio je na kraju.

Prigodne govore održali su: Denis Kralj, Slavko Tucaković, Slavko Povrlišek i Ervin Kolarec koji su DVD-u Vrbovec čestitali 140. obljetnicu osnivanja te istaknuli snagu hrvatskog vatrogastva, prepoznatljiv rad DVD-a Vrbovec i izvan vrbovečkih granica te apostrofirali vatrogastvo kao važan segment sigurnosti u Zagrebačkoj županiji. Na svečanoj sjednici počasnim članom DVD-a Vrbovec proglašen je Nenad Radojčić, vlasnik Vatroprometa iz Zagreba zbog dugogodišnje uspješne suradnje, pružanja pomoći i razvijanja prijateljskih odnosa.

Slavko Tucaković je dodijelio vatrogasne spomenice za 50 godine neprekidnog rada i djelovanja u društvu Zvonimiru Verešu, Stjepanu Srabincu i Marijanu Krznaru. Zlatne vatrogasne medalje za izniman doprinos u radu društva, unapređenju vatrogastva i zaštite od požara, te posebnom angažiranju na intervenciji i organizaciji DVD-a primili su Marijan Krznar i Stjepan Drvenkar. Zlatne vatrogasne plamenice za iskazanu hrabrost i požrtvovnost pri vatrogasnim i drugim intervencijama kao i za nesebičnu aktivnost prilikom pomoći na potresom pogođenom području uručene su Slavku i Marku Povrlišeku.

DVD Vrbovec je dodjelio zahvalnice za iskazano pokroviteljstvo u organizaciji proslave: Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Vatrogasnoj zajednici grada Vrbovca, Gradu Vrbovcu, PIK-u Vrbovec, Turističkoj zajednici grada Vrbovca, Gradskim objektima grada Vrbovca, Radio Vrbovcu, Vatroprometu Zagreb i Videomixu Vrbovec.

Zahvalnice kao trajan spomen i znak zahvalnosti za sudjelovanje na proslavi dodijeljene su slijedećim vatrogasnim društvima: Dubrava, Dugo Selo, Brezovec, Brckovljani, Brčevec, Celine, Gaj, Gračec, Gradec, Gradečki Pavlovec, Haganj, Jastrebarsko, Kaštel Gomilica, Koritna, Krašić, Križevci, Legrad, Lonjica, Lovrečka Velika, Luka, Lukovo, Miholjanec, Peskovec, Pirakovec, PIK Vrbovec, Poljana, Poljanski Lug, Predavac, Preseka, Prilesje, Rab, Rakovec, Repinec, Sveti Ivan Zelina, Unec, Virje, Vrapče, Tkalec, Zdjelice i Žunci, te JVP Ivanić-Grad, Osijek, Sisak i Županja.

Zahvalnice su dodijeljene i sponzorima proslave i osobama koje su pripomogle u organizaciji proslave: PIK Vrbovec plus, Videomix Vrbovec, Gradski objekti Vrbovec, Glogoški print, Pučko otvoreno učilište Vrbovec, Crveni križ Vrbovec, Udruga vinara i vinograda Vrbovec, KUD Petar Zrinski, Vatrogasna limena glazba Predavac, Policijska postajaVrbovec, Narodna knjižnica Vrbovec, Srednja škola Vrbovec, Komunalac Vrbovec, Vodovod i odvodnja Vrbovec, Metalac – Sever, Mesnice Kalinski, Restoran Špica, Restoran Marija, Drager-Safety, Stolarija Svilić,  Zdravko Sohora, Radivoje Govedarica Prsan, Ivica Leščić, Branko Herček, Zdenko Brezarić, Milivoj Dobraš, Zvonimir Tomas, Ivica Petanjek, Ivica Krznar, Borivoj Vasiljević, Josip Klasić, Mario Filipović, Mladen Sesvečan, Igor Lernatić i Ivica Gorić.

Zahvalnice za uspješnu suradnju i poseban doprinos i potporu vatrogastva i zaštiti od požara povodom 140 godina DVD-a Vrbovec primili su: OŠ Krunoslava Kutena, OŠ Marije Jurić Zagorke, Dom za starije i nemoćne Camilo de Lelis Vrbovec, Hitna služba Vrbovec, Dječji vrtić Vrbovec i Narodna knjižnica Vrbovec te vrbovečki župnik Zoran Grgić.

DVD Vrbovec primio je priznanja i nagrade za svoj rad od: Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Vatrogasne zajednice grada Vrbovca, DVD-a Raba, Kaštel Gomilice, Miholjanca, Uneca, Svetog Ivana Zeline, Peskovca, Poljane…

Članice Ženskog vokalnog sastava Lera su svojim glazbenim nastupom uljepšale svečanu sjednicu, a konferansu na svečanoj sjednici DVD-a Vrbovec vodio je Želimir Štefanović.

 

 

Zdenko Brezarić

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime