FOTO Uskrsni običaji gradečkog kraja

0
Komunalac add

U centru Gradeca danas se održava tradicionalna manifestacija „Uskrsni običaji gradečkog kraja“. Program manifestacije započeo je u 10 sati okupljanjem gostiju u općinskoj dvorani gdje je održano i otvorenje izložbe fotografija u povodu 200-te obljetnice Biskupskog dvorca u Gradecu. Izložbu je pripremio Savjet mladih Općine Gradec. Posjetitelji su također mogli pogledati i stalni postav izložbe “Jedrenjaci u kamenu” mladog vrbovečkog kipara Mate Turića.

U ime Zagrebačke županije manifestaciji je prisustvovala predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović. – Zagrebačka županija je iznimno ponosna na Općinu Gradec svih ovih godina. Također, današnjim bogatim programom možemo vidjeti da je povijest Gradeca puno duža od nekoliko desetljeća. Imamo 200 godina obilježavanja biskupskog dvora, a u povijest nas također vraćaju običaji ovoga kraja. To je, između ostalog, paljenje vuzmice. Kao što se kaže, bolje da nestane sela nego običaja. To su svakako pozitivni običaji koji okupljaju narod. Najvažniji su susreti koji u ovo uskrsno doba trebaju svima nama, pogotovo nakon dvije teške godine pandemije. Moram izraziti zadovoljstvo i s današnjom organizacijom i ponudom. Svakako vrijedi doći na područje Općine Gradec – rekla je Glasnović.

Svečanu misu u Župnoj crkvi Ranjenog Isusa predvodio je velečasni Damir Burlić, u pratnji Vokalno instrumentalnog sastava Gratia. Nakon mise, djeca OŠ Gradec izvela su kulturno-scenski program. Na prostoru iza crkve, načelnica Općine Ljubica Ambrušec, zapalila je „Uskrsnu vuzmicu“ pred brojnim gostima.

-Čestitam Uskrs svim stanovnicima Općine Gradec i ljudima dobre volje. Danas slavimo Uskrsni ponedjeljak, našu tradicionalnu manifestaciju koju obilježavamo već devetu godinu zaredom. Drago nam je da smo uspjeli ove godine organizirati događanje s obzirom da su epidemiološke mjere popustile, za razliku od dvije godine unazad. U Gradecu je danas veoma veselo. Brojne udruge s našeg područja pripremile su kulinarske specijalitete. Raduje me to što je mnogo ljudi stiglo danas u centar Gradeca. Također, drago mi je što smo uspjeli održati tradiciju paljenja vuzmice kako bismo to prikazali i novom naraštaju koji nam dolazi – poručila je načelnica Općine Gradec Ljubica Ambrušec.

U sklopu manifestacije, pod šatorom na školskom igralištu, u ponudi su starinski kolači domaćica iz Općine Gradec te izložba radova učeničke zadruge „Perunika“ Osnovne škole Gradec. Posjetitelji mogu kušati domaću hranu pripremljenu u organizaciji mjesnih odbora, DVD-a, sportsko–ribolovnih i ostalih udruga Općine Gradec.

Uz bogatu gastro ponudu hrane i pića, za dobru atmosferu pod šatorom, pobrinuo se glazbeni sastav MAX 5. Manifestaciju je organizirala Općina Gradec uz pokroviteljstvo Zagrebačke županije.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime